surse alergii si intoleranta alimentaraAlergiile alimentare sunt de multe ori confundate cu intoleranța alimentară. Pentru a pune un diagnostic corect, medicul specialist trebuie să facă o serie de teste pentru a afla cauza simptomelor dumneavoastră.

Mai jos vom prezenta cele mai comune tipuri de intoleranță alimentară și simptomele lor, cu scopul de a vă oferi un prim set de informații utile.

Diagnosticul nu poate fi pus online sau din ceea ce ați citit dumneavoastră prin diverse cărți ci trebuie să contactați un medic specialist în cel mai scurt timp posibil după apariția simptomelor.

Intoleranța la lactoza
Lactoza este o glucidă ce se găsește în lapte și în aproape toate produsele lactate.

Lactaza este o enzimă prezentă în mucoasa intestinală ce ajută la asimilarea lactozei. Intoleranța la lactoză apare în momentul în care, din diferite motive, lactaza nu mai este prezentă la nivelul intestinelor sau este prezentă în cantitate insuficientă.

În lipsa acestei enzime lactoza este descompusă de bacterii, iar acest lucru produce gaze, ceea ce duce la dureri abdominale, balonare și diaree.

Copiii până în cinci ani nu dezvoltă intoleranță la lactoza decât foarte rar pentru că producția de lactază scade odată cu vârsta. Medicul dumneavoastră poate stabili prin diverse teste de laborator dacă puteți digera sau nu lactoza.

Aditivii alimentari
Un alt tip de intoleranță alimentară este reprezentat de reacția organismului față de anumiți aditivi alimentari (potențatori de aromă, conservanți, coloranți etc.).

Glutamatul de sodiu și sulfiții pot produce simptome ce pot fi confundate cu cele specifice alergiilor.

Glutamatul de sodiu poate produce urmatoarele simptome:
– roșeața;
– senzație de caldură;
– dureri de cap;
– disconfort toracic.
Aceste simptome apar foarte repede dupa ingerarea unei cantități mari de alimente ce conțin glutamat de sodiu (supe instant, mezeluri etc.).

Sulfiții se găsesc în cantități foarte mari în vinuri și pot produce probleme respiratorii persoanelor ce suferă de astm.

Intoleranță sau sensibilitate la gluten
Intoleranța la gluten nu trebuie confundată cu alte afecțiuni ce au ca și cauză glutenul. Intoleranța la gluten nu este nici afecțiune autoimună (boala celiacă) și nici alergie, precum alergia la grâu.

Nu există o metodă sigură prin care se poate determina dacă suferiți de intoleranță la gluten. Diagnosticul se bazează doar pe opinia medicului specialist.

Această afecțiune poate produce balonare, confuzie și alte afecțiuni ale sistemului digestiv.

Intoxicație alimentară
Simptomele intoxicațiilor alimentare pot fi similare cu cele ale alergiilor alimentare (crampe abdominale, iritarea pielii etc.). Totuși, intoxicațiile alimentare sunt produse de bacterii și de toxinele eliberate de acestea.

Intoxicația cu histamină
Această afecțiune poate rezulta din consumul de alimente ce au un conținut foarte mare de histamină. Intoxicația cu histamină este produsă cel mai des de consumul de pește alterat, dar există cazuri în care brânza a fost cauza. Simptomele intoxicației seamănă cu cele ale alergiilor, dar cele două afecțiuni au cauze diferite.

Alte afecțiuni ale sistemului digestiv, ca ulcerul și cancerul, au simptome similare celor provocate de alergii.

Aceste simptome includ diaree, crampe abdominale, vomă și se agravează după sau în timpul mesei.

Dacă aveți una sau mai multe dintre simptomele prezentate în acest articol consultați un medic specialist și nu încercați să vă tratați acasă.

Print Friendly, PDF & Email