Un nivel ridicat de colesterol poate avea efecte negative destul de mari asupra organismului. Organismul produce suficient colesterol pentru a funcționa corespunzător și astfel nu are nevoie de surse externe de colesterol.

Astfel, alimentația poate avea un rol important în menținerea unui nivel optim de colesterol.

Este necesar să știți atât alimentele care trebuie evitate, cât și pe cele care vă ajută să mențineți nivelul colesterolului la un nivel acceptabil.

În acest articol vom prezenta alimentele care scad colesterolul, urmând ca în viitorul apropiat să realizăm un articol despre alimentele care cresc nivelul de colesterol.

mazareLeguminoasele
În această categorie intră fasolea, mazărea și lintea. Acestea sunt bogate în fibre, minerale și proteine și pot înlocui parțial carnea.

Se pare că doar 120 de grame de leguminoase pe zi pot diminua colesterolul LDL cu 6,6 mg / dl. În plus, consumul de leguminoase este asociat și cu scăderea în greutate.

Nucile, alunele și migdalele
Acestea sunt dense din punct de vedere nutritiv și conțin o cantitate însemnată de grăsimi nesaturate.

Acestea au și o cantitate considerabilă de proteine. Cel mai important aminoacid conținut fiind arginina (reglează indirect tensiunea arterială).

Mai conțin și substanțe care inhibă absorbția colesterolului la nivelul tractului digestiv și minerale precum calciu, potasiu și magneziu care diminuează tensiunea arterială.

Consumul de nuci, alune și migdale poate conduce la o scădere a colesterolului de aproximativ 10.2 mg/dl. În plus, diminuează riscul apariției afecțiunilor cardiovasculare cu aproximativ 28%.

Peștele
Peștele este o sursă foarte bună de acizi grași omega 3. Aceștia reduc riscul apariției bolilor de inimă prin creșterea colesterolului HDL și reducerea inflamației.

Consumați pește la cuptor, fiert sau la abur. Peștele prăjit poate avea chiar efect invers.

Anumite beneficii atribuite consumului de pește se pot datora și anumitor proteine din carnea de pește.

Cerealele integrale
Consumul de cereale integrale poate diminua riscul apariției bolilor de inimă cu până la 20%.

Acest efect este produs de cantitatea mare de fibre, minerale și vitamine din cerealele integrale.

Deși toate cerealele integrale sunt sănătoase, cele mai importante cereale sunt ovăzul și orzul. De exemplu, ovăzul poate diminua LDL cu aproximativ 7% și colesterolul total cu 5%.

Fructele
În ceea ce privește scăderea colesterolului, cele mai importante fructe sunt fructele de pădure, avocado, merele, strugurii, căpșunile și citricele.

Acestea scad nivelul de colesterol datorită conținutului mare de fibre, vitamine, minerale, antioxidanți și grăsimi nesaturate (avocado). De exemplu, pectina poate diminua colesterolul cu aproximativ 10%.

Produse cu un conținut ridicat de cacao
În această categorie intră ciocolata neagră și băuturile pe bază de cacao. În cazul băuturilor cu cacao s-a observat că acestea pot reduce LDL cu 6,5 mg/dl.

Totuși, multe produse ce conțin cacao au și un conținut ridicat de zahăr. Astfel, este necesar să consumați ciocolată neagră cu un conținut de cacao de 75-85% sau produse cu cacao cu un conținut redus de zahăr.

Usturoiul
Usturoiul este un aliment esențial. Acesta are foarte multe efecte benefice, inclusiv scăderea tensiuinii arteriale și a colesterolului. Principalul compus activ din usturoi este alicina.

Soia și produse din soia
Efectele acestor produse au fost observate mai puternic în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de colesterol.

Legume
Legumele sunt foarte importante atunci când vine vorba de o alimentație sănătoasă. Acestea sunt bogate în fibre, minerale, vitamine, antioxidanți și alți nutrienți importanți. Toate acestea cu un conținut foarte mic de calorii.

Poate cele mai importante pentru scăderea colesterolului sunt vinetele, morcovii și cartofii.

Ceaiul
Ceaiul (verde, negru, alb etc.) este bogat în compuși ce îmbunătățesc starea de sănătate.

Cele mai importante substanțe din ceai sunt catechinele, quercetina și cofeina.

Uleiurile vegetale
Atunci când sunt utilizate în locul grăsimilor animale (untură, unt) sau margarină, acestea scad nivelul de colesterol din organism. Unul dintre cele mai sănătoase uleiuri vegetale este cel de măsline.

După cum vedeți mai sus, alimentația are un rol important în scăderea nivelului de colesterol și există destule alimente care vă pot ajuta să îl reglați. Totul este să fiți echilibrați. Este important și să vă odihniți suficient și să faceți ceva mișcare.

Print Friendly, PDF & Email