Alimente care îmbunătățesc starea de spirit
Dacă simțiți ca aveți o stare de spirit nu prea buna sau sunteți nervos, poate că ar trebui să incercați să consumați alimentele de mai jos.
Studiile sugerează că următoarele alimente pot reduce stresul, anxietatea și depresia.
Ciocolata
Probabil că ați mai auzit că ciocolata îmbunătățește starea de spirit, însă cred că este bine de știut că există și câteva dovezi științifice în acest sens. Un studiu a arătat că un consum de 40 de grame de ciocolată neagră timp de două săptămâni a redus nivelul de stres în cazul persoanelor cu un nivel ridicat de stres.
Este posibil ca acest efect să fie produs de antioxidanții din cacao. Totuși, 40 de grame de ciocolată au în general peste 200 de calorii și astfel trebuie să fiți atenți și la acest aspect pentru a nu vă stresa apoi cu privire la siluetă.
Carbohidrații
Toate zaharurile au acest efect, însă știm că cele simple sunt dăunătoare. Astfel, este necesar să vă luați carbohidrații din surse cât mai sănătoase (de exemplu cereale integrale).
Acest efect a fost dovedit și în cadrul unui studiu în care au fost comparate persoanele care urmau o dietă săracă în carbohidrați cu cele care aveau o dietă bogată. Cercetătorii consideră că efectele sunt produse de faptul că glucidele cresc producția de serotonină.
Fructele, legumele, cerealele integrale și peștele
Într-un cadrul unui studiu recent, efectuat pe 3500 de persoane, cercetătorii au descoperit că persoanele care au avut anul anterior o dietă bogată în produse proaspete (de exemplu fructe și legume proaspete) și cereale integrale au avut șanse mult mai mici de a intra în depresie decât persoanele care au consumat dulciuri, alimente prăjite, mezeluri, cereale rafinate și alimente bogate în grăsimi.
Studii anterioare au arătat că antioxidanții din fructe și legume și acizii gași omega 3 din pește scad riscul de depresie.
De asemenea, acidul folic (vitamina B9), o vitamină ce se găsește în special în fasole, spanac, broccoli etc., influențează pozitiv neurotransmițătorii care au impact asupra stării de spirit.
Este posibil ca efectele protectoare ale consumului de legume și fructe și de cereale integrale să fie date de efectul cumulativ al compușilor de mai sus.
Șofranul
Într-un studiu efectuat pe femei s-a constatat că administrarea une cantități mici de șofran (15 mg) zilnic pe parcursul a două cicluri menstruale a condus la diminuarea cu peste 50% a simptomelor sindromului premenstrual. Diminuarea a fost constatată în cazul a 75% dintre femeile partcipante.
În studii anterioare s-a constatat că șofranul are efecte comparabile cu antidepresivele Prozac și Tofranil. Cercetătorii consideră că șofranul acționează similar cu Prozacul, influențând nivelul de serotonină din creier.
Nuca de cocos
Conform unui studiu mic efectuat de Universitatea Columbia, aroma de nucă de cocos a normalizat mai repede tensiunea arterială a participanților, după ce aceștia au fost supuși unei sarcini provocatoare.
Cercetătorii presupun că toate mirosurile plăcute pot diminua raspunsul organismului la stres.
Ceaiul
Se pare că teanina, o proteină din ceai (negru, verde, oolong, alb etc.), interacționează cu cofeina, îmbunătățind atenția și capacitatea de concentrare. Studiul sugerează consumul a 5-6 cești de ceai pe zi pentru a beneficia de efecte, însă cred că este cam mult, cel puțin pentru persoanele care au diferite afecțiuni cardiovasculare.