Alimentația în timpul sarcinii
O femeie însărcinată trebuie să se asigure că are o dietă ce îi oferă substanțe nutritive suficiente pentru dezvoltarea corectă a copilului și că organismul ei este sănătos pentru a putea face față schimbărilor din timpul sarcinii.
Pentru o sarcină sănătoasă alimentația mamei trebuie să fie echilibrată și nutritivă, ceea ce înseamnă că trebuie să se găsească echilibrul perfect între proteine, glucide și lipide astfel încât să se asigure și cantități suficiente de minerale și vitamine.
În timpul sarcinii necesarul de calorii crește, dar acest lucru nu înseamnă că o femeie însărcinată trebuie să mănânce pentru două persoane.
Creșterea în greutate, dacă este sarcină unică, variază destul de mult. O femeie însărcinată poate crește în greutate cu 7-16 kg, în funcție de vârstă, greutatea avută înainte de sarcină și de starea de sănătate. O creștere insuficientă sau prea mare poate dauna atât copilului cât și mamei.
În timpul sarcinii nu este nevoie să urmați o dietă specială, dar trebuie să consumați alimente din categorii diferite în fiecare zi astfel încât să aveți o dietă variată și echilibrată.
Alimentele care nu trebuie să lipsească din alimentația unei mame sunt cele prezentate mai jos.
Alimente cu conținut ridicat de amidon
Aceste alimente sunt foarte importante pentru că sunt o sursă importantă de fibre, vitamine și carbohidrați. Nu trebuie să lipsească din alimentația mamei pâinea integrală, cartofii, cerealele integrale, orezul brun, pastele integrale, mălaiul și ovăzul.
Alimente cu conținut ridicat de proteine
Surse importante de proteine sunt urmatoarele: carne (evitați ficatul și creierul pentru ca au un conținut mare de colesterol), pește (evitați peștii oceanici pentru că aceștia sunt o sursă importantă de metale grele), ouă, carne de pui fără piele, mazăre, fasole, soia, linte, alune, nuci etc.
Evitați consumul de mezeluri și de alimente ce nu sunt suficient gătite (carne în sânge, ouă crude).
Fructe și legume
Fructele și legumele sunt foarte importante pentru că vă oferă cantitatea zilnică necesară de vitamine, minerale și fibre. Încercați să consumați minim 4-5 fructe și legume / zi. Acestea trebuie să fie cât mai sănătoase (fără pesticide și alte substanțe chimice) și spălate foarte bine.
Alimente bogate în grăsimi și glucide
Nu trebuie să eliminați aceste alimente din dieta dumneavoastră, dar trebuie să reduceti consumul de grăsimi cu aproximativ 30% și să evitați consumul de glucide goale (ce au la bază zahăr rafinat) și de grăsimi saturate.
Alimentele care trebuie consumate în cantități mici sau evitate sunt: unt, ciocolată, cașcaval, biscuiți, înghețată, băuturi răcoritoare (a nu se confunda cu sucurile naturale), prăjituri, margarină, mezeluri etc.
Printre alimentele ce contin glucide și lipide sănătoase se numară uleiul de masline, nucile, alunele, migdalele, fructele, fasolea, mazarea, lintea și cerealele integrale.
Produse lactate
Laptele, iaurtul și brânza sunt alimente foarte importante în alimentația unei mame pentru că oferă calciu și alți nutrienți necesari dezvoltării copilului. NU consumați brânză ce conține mucegai pentru că aceasta poate conține listeria.
Alimentația între mese
Dacă vi se face foame între mese nu consumați alimente ca ciocolată, biscuiți, prăjituri etc.
În schimb încercați să consumați urmatoarele:
– Sandwich cu brânză, carne slabă, ton, somon, salată;
– Salate din legume ca morcov, castravete, tomate;
– Iaurt (nu cu fructe);
– Humus;
– Cartofi copți, legume coapte;
– Fructe proaspete;
– Cereale integrale, fără zahăr, cu lapte;
– Supe de legume;
– Sucuri de fructe, neîndulcite.
Alimentația într-o zi proastă de sarcină
În timpul sarcinii există șansa să aveți grețuri, diaree, constipație. Pentru a putea trece peste aceste zile vă oferim câteva sugestii în ceea ce privește alimentația în aceste situații:
– Grețuri: consumați cereale, biscuiți din cereale; mesele trebuie să fie mici, numeroase și lipsite de alimente prea grase sau prăjite.
– Constipație: consumați multe fructe și legume, iaurt, apă mai multă decât de obicei.
– Diaree: consumați alimente cu un conținut ridicat de fibre ca banane, pâine, orez, ovaz.
– Arsuri: mese mici și dese; evitați cafeaua, băuturile carbogazoase, alimentele condimentate, citricele și încercați să consumați lapte dulce înainte de masă.
Sfaturile conținute în acest articol sunt informative și nu înlocuiesc indicațiile unui medic specialist!