Aloe vera este o plantă utilizată de câteva milenii în tratarea anumitor afecțiuni precum arsuri, răni, constipare, iritaţii ale pielii etc. Aceasta crește în locații precum Africa de Sud, America de Sud, Caraibe, Peninsula Arabă, Africa de Nord etc.

În prezent, aloe vera este folosită de populaţie și pentru tratarea diabetului, epilepsiei, osteoartritei, arsurilor solare, psoriazisului etc.

Utilizarea aloe vera pentru tratarea afecţiunilor menționate anterior este foarte puțin sprijinită de dovezile științifice. Acest lucru este cauzat în primul rând de numărul redus de studii care au fost efectuate pentru a determina acţiunea acesteia, dar și de faptul că deși există studii care infirmă afirmaţiile producătorilor de produse ce conțin aloe vera, populaţia se bazează tot pe informațiile transmise prin “viu grai”.

În acest articol vom încerca să determinăm care sunt efectele benefice ale acestei plante, stabilite în urma studiilor efectuate până în acest moment, dar și efectele dăunatoare ale acesteia.

Menţionăm că încă mai sunt necesare studii în ceea ce privește efectele acestei plante și că pentru a avea o imagine completă a beneficiilor și riscurilor utilizării aloe vera probabil va fi nevoie să mai aşteptăm 5-10 ani.

aloe vera salbaticaEfectele utilizării aloe vera
Problema cea mai mare a datelor știintifice în ceea ce privește aloe vera este că acestea au avut în foarte multe cazuri rezultate diferite. Astfel, anumite studii au arătat că aceasta are acţiune benefica asupra organismului, iar altele au aratat ca aceasta nu are efect asupra afecţiunilor pentru care este recomandată sau ca îngreunează vindecarea.

Arsuri si tăieturi mici
În cazul arsurilor și tăieturilor mici, gelul de aloe este folosit destul de des. Câteva studii au arătat că arsurile și tăieturile tratate cu această plantă se vindecă mai repede cu 9 zile decât cele care nu sunt tratate. Totusi a existat și un studiu care a aratat că tratamentul a întârziat vindecarea.

Pentru că utilizarea pe tăieturi minore și arsuri nu este dăunatoare puteți descoperi dumneavoastră dacă funcţionează sau nu (majoritatea studiilor arată că funcţionează destul de bine).

NU utilizaţi această plantă pentru tratarea rănilor deschise (mari) pentru că îngreunează vindecarea acestora.

Herpes și iritaţii ale pielii
Dovezile preliminare indică faptul că aloe vera poate ameliora simptomele herpesului genital și psoriazisului si poate trata iritaţiile pielii.

Constipare
Sucul și latexul de aloe conțin compuși laxativi puternici, însă s-a observat că persoanele care utilizează astfel de laxative capătă toleranță la acestea și pentru a beneficia de efectele laxative trebuie să crească mereu doza. Producătorii de astfel de laxative au fost somaţi (în SUA) să  efectueze teste de siguranţă, însă aceștia nu au furnizat date și astfel produsele au fost retrase de pe piaţă sau au schimbat formula.

De asemenea, utilizarea laxativelor pe bază de aloe poate produce crampe abdominale foarte puternice și diaree. Din această cauză utilizarea lor nu este recomandată.

Alte afecțiuni
Studiile arată că gelul de aloe vera inhibă anumite tipuri de bacterii care produc carii dentare, însă mai sunt necesare alte studii pentru a confirma acest efect. Cercetătorii au comparat efectele gelului de aloe cu cele ale pastelor de dinţi populare și au descoperit că în anumite cazuri gelul are efect antibacterian mai puternic decât pastele de dinţi.

De asemenea, studii preliminare au arătat că extractul de aloe poate reduce efectele alcoolului asupra ficatului și că utilizarea unei ape de gură ce conține această plantă poate reduce durerea produsă de iritaţiile apărute la nivelul gurii și poate grăbi vindecarea. Gelul de aloe vera nu contine compuși abrazivi și astfel poate fi folositor persoanelor cu gingii sensibile.

Totuși, oamenii de știință avertizează că nu toate gelurile comerciale conțin forma corespunzătoare de aloe (gelul aflat în centrul plantei).

Există dovezi care arată că această plantă poate avea efecte benefice și în ceea ce privește mătreaţa.

Mai există și alte presupuse beneficii ale acestei plante, însă acestea nu sunt momentan susţinute de dovezi științifice.

Contraindicații
Produsele din aloe NU trebuie consumate de femeile însărcinate pentru că pot produce contracţii și implicit pierderea sarcinii.

În cazul femeilor care alăptează și în cazul copiilor nu se cunosc efectele și astfel este mult mai sigur ca aceste categorii să evite consumul de produse ce o conțin.

Produsele obţinute din această plantă pot diminua cantitatea de zahăr din sânge și persoanele care urmează tratament pentru diabet de tip 2 trebuie să fie atente.

Pentru că aloe vera poate să scadă nivelul de potasiu din organism, persoanele care utilizează diuretice sau medicamente pentru tratarea afecţiunilor cardiace trebuie să consulte un medic specialist înainte să utilizeze oral produse ce o conțin.

Un studiu recent a descoperit că extractul nedecolorat de aloe vera din frunze întregi produce cancer intestinal în cazul şobolanilor și astfel nu este recomandat consumul oral de extract nedecolorat.

Nu aplicaţi pe răni deschise / adânci!

Surse de aloe vera
Puteți obține gel de aloe direct din frunzele plantei (poate fi crescută în casă) sau din cremele și loţiunile prezente în comerţ.

De asemenea, puteți cumpăra produse ce o conţin și sub formă de capsule, tablete, suc, gel etc.

Pentru că substanţele active din această plantă se degradează repede este recomandată utilizarea de gel proaspăt.

Concluzii
Aloe vera în diferitele forme în care se găsește (exceptând extractul nedecolorat) este benefică și ne poate ajuta în anumite situații (cele prezentate mai sus). Totuși, pentru siguranţa dumneavoastră nu recomandăm consumul oral (ingerarea) de produse ce o conțin (sucuri, geluri, suplimente etc.) pentru că pot avea efecte adverse.

În ceea ce privește uzul extern al produselor ce o conțin nu au fost identificate reacții adverse grave (exceptând câteva cazuri de reacții alergice). La fel și în cazul apei de gură și în cazul utilizării aloe gel în locul pastelor de dinţi. Astfel, puteți utiliza aceste tipuri de produse fără a avea parte de efecte adverse (există și cazuri izolate în care acestea pot sa apară).

Atenție totuși la celelalte ingrediente conţinute de aceste produse pentru că uneori pot determina apariția efectelor adverse. Încercați să utilizaţi produse naturale sau aloe vera proaspătă (poate fi crescută în casă).

Surse
who.int
nih.gov
umm.edu
webmd.com
mayoclinic.org
medicalnewstoday.com

Print Friendly, PDF & Email