Amarantul este un colorant  roșu – violet ce este folosit în industria alimentară, farmaceutică și în cea a cosmeticelor.

Din 1976 amarantul a fost interzis în SUA de catre FDA din cauza potențialului său cancerigen.

La mijlocul secolului 20 acesta era sintetizat din gudron de carbune. În prezent acesta este sintetizat din produse petroliere. Poate fi aplicat pe fibre sintetice și naturale, piele, hârtie etc. Amarantul (E123) se găsește sub formă de pulbere și granule.

Acest aditiv alimentar încă mai este folosit în foarte multe țări, în special în UK.

A nu se confunda cu planta numită amarant ce produce semințe bogate în proteine și minerale. Aceste semințe sunt folosite în diferite țări ca înlocuitor al cerealelor.

E123 este interzis în Norvegia, Statele Unite ale Americii, Rusia și Austria, cu o utilizare foarte limitată în Franța și Italia (se folosește doar pentru colorarea caviarului).
AmarantEfectele consumului de alimente ce conțin amarant (E123)
Interzicerea acestui aditiv alimentar în SUA și alte câteva state este rezultatul a numeroase studii ce au demonstrat ca E123 poate produce cancer la animalele de laborator. Aceste studii au arătat că amarantul poate produce și malformații congenitale, moarte fetală și sterilitate. Scade calitatea lichidului seminal și produce dereglări ale menstruației.

În câteva cazuri acesta a cauzat resorbția fetușilor de rozătoare.

Amarantul produce sau agravează astmul, provoacă eczeme, hiperactivitate și reacții alergice în cazul persoanelor sensibile la aspirină. Nu este indicat în alimentația copiilor pentru că acesta provoacă hiperactivitate și diminuează puterea de concentrare a acestora.

La începutul anilor ’80, amarantul a fost înlocuit de un alt aditiv / colorant numit roșu allura. Acesta  este un colorant roșu-portocaliu sintetic  ce produce reacții mai slabe la persoanele ce sufera de astm și la persoanele sensibile la aspirină. Cu toate acestea, roșu allura are potențial cancerigen.

Alimente în care este prezent amarantul (E123)
Amarantul se găsește în produse alimentare  cum ar fi: vin roșu/roze, icre de pește, lichioruri, bomboane, jeleuri, supe instant, creme de fructe pentru prăjituri, înghețată, gemuri și dulcețuri.

E 123 mai poate fi găsit și în medicamente, dar cantitatea folosită este neglijabilă.

Print Friendly, PDF & Email