Anemia este o boală care are loc atunci când sângele are un număr scăzut de celule roșii. Este cea mai des răspândită boală de sânge și afectează aproximativ 1,62 de miliarde de oameni la nivel global, aproximativ un sfert din populația mondială.

În continuare, vă prezentăm riscurile, simptomele și cele mai bune tratamente împotriva acestei afecțiuni, pentru a fi pregătiți în cazul în care dumneavoastră sau cineva drag este diagnosticat.

Celulele roșii joacă un rol important în circulația oxigenului în organism și transportul dioxidului de carbon din organe către plămâni, de unde este apoi eliminat.

fierAnemia are loc din mai multe motive: organismul nu produce suficiente celule roșii, sângerările prin care se pierd mai multe celule roșii decât pot fi produse de organism, organismul distruge celulele roșii din sânge, carența de fier, carența de fosfor, carența de vitamina C, afecțiuni renale și hepatice, sarcină, alimentație necorespunzătoare, alcoolismul etc.

Totuși, anemia este o afecțiune hematologică foarte cunoscută și în general ușor de tratat.

Riscuri
În timp ce un sfert din populația lumii suferă la un moment dat al vieții de anemie, unele persoane prezintă un risc mai crescut decât altele.

Spre exemplu, conform Institutului Național de Sănătate din SUA, femeile aflate la vârsta fertilă prezintă un risc ridicat din cauza pierderilor de sânge din timpul menstruației.

Femeile însărcinate prezintă, de asemenea, un risc crescut, deoarece sarcina modifică nivelul de fier și de acid folic din organism, care sunt necesare la producerea de sânge.

Sarcina poate, în plus, modifică însăși structura sângelui, cauzând o creștere mai rapidă a plasmei din sânge decât a numărului de celule roșii, ceea ce poate să dilueze sângele și să conducă la anemie.

Conform aceluiași institut, copiii sub vârsta de un an prezintă, de asemenea, un risc mai mare de anemie, în special cei care sunt născuți prematur, cei care au fost alăptați doar la sân și cei hrăniți cu formule de lapte cu un conținut redus de fier.

Simptome
În cazurile ușoare de anemie indivizii pot să nu prezinte deloc simptome. Cu toate acestea, cel mai cunoscut simptom al anemiei este o stare generală de oboseală și lipsa de energie.

Afecțiunea este, de altfel, asociată adesea cu paliditatea pielii, bătăi rapide sau neregulate ale inimii, dispnee, dureri în piept, durere de cap și amețeală.

Simptomele se pot agrava pe măsură ce boala avansează, de aceea este recomandată vizita la medic încă de la primele simptome.

Tratamente
Tratamentele împotriva anemiei au ca scop creșterea numărului de celule roșii din corp.

În anumite cazuri, acest lucru poate fi realizat doar cu ajutorul dietei, mărind aportul de fier, vitamina B12 și acid folic. Aceasta întrucât toți acești nutrienți joacă un rol important în producerea de celule roșii sănătoase.

Doctorul va putea, de asemenea, să prescrie anumite medicamente care ajută la stimularea producerii de celule roșii.

În unele cazuri, abordând cauzele care stau la baza anemiei poate fi util. De exemplu, la femeile care suferă de anemie din cauza unor perioade ale menstruației în care au pierdut mult sânge, medicamentele care reglează menstruația ar putea fi eficiente în contracararea anemiei.

În mod obișnuit anemia este diagnosticată de medic prin testul de sânge. Totuși, de curând a fost dezvoltată aplicația pentru smartphone, HemaApp, care monitorizează nivelul de hemoglobină cu ajutorul camerei foto și blițului telefonului. Momentan aplicația nu este lansată pentru publicul larg.

Print Friendly, PDF & Email