Ashwagandha – ginseng indian
Ashwagandha (Withania somnifera) este o plantă foarte importantă în medicina Ayurvedică. Aceasta se mai numește și ginseng indian, dar nu este înrudită cu ginsengul adevărat.
În scop medicinal se utilizează rădăcina și fructele.
Este utilizată în medicina tradițională ca analgezic, antispastic, imunostimulator, tonic etc.
Ashwagandha mai este utilizată și pentru reducerea efectelor stresului, anxietate, insomnie, îmbunătățirea memoriei, scăderea inflamației, încetinirea îmbătrânirii, creșterea fertilității și potenței.
Atunci când este aplicată pe piele se utilizează pentru tratarea rănilor, dureri de spate și hemiplegie (paralizie totală sau parțială pe o parte a corpului).
Efectele benefice ale consumului de produse ce conțin ashwagandha
Nu există dovezi solide în ceea ce privește efectele ginsengului indian în cazul afecțiunilor menționate mai sus, însă există studii preliminare care au găsit câteva posibile efecte benefice ale acestei plante.
Se pare că aceasta poate reduce anxietatea atunci când este însoțită de exerciții de respirație și de o dietă specifică. Rezultate promițătoare au fost obținute și în cazul insomniei și depresiei induse de stres.
Există și câteva dovezi care arată că ginsengul indian poate reduce glicemia și nivelul colesterolului, crește calitatea materialului seminal și nivelul de testosteron în cazul bărbaților infertili.
În cazul persoanelor care suferă de artrită s-a observat că împreună cu un alt supliment alimentar (Articulin-F) poate diminua simptomele.
Împreună cu alte suplimente alimentare poate diminua simptomele bolii Parkinson.
Au mai fost efectuate studii preliminare care au arătat că poate crește performanța fizică, este neuroprotector, cardioprotector, crește masa osoasă, poate ajuta în tratarea lupusului și că poate deveni adjuvant în diminuarea efectelor bolii Alzheimer.
Ashwagandha este recomandată de anumiți medici și persoanelor bolnave de cancer, însă nu există studii efectuate pe oameni care să arate că aceasta poate vindeca această afecțiune.
Totuși, aceasta ar putea fi utilizată ca adjuvant în tratarea cancerului (poate diminua efectele produse de chimioterapie sau amplifica efectul medicamentelor).
Produsele ce conțin această plantă pot facilita eliminarea metalelor grele din organism la doze destul de mici (în special cadmiu și plumb).
Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
Extractul din rădăcină de ashwagandha este considerat sigur dacă este consumat o perioadă scurtă, însă withaferina A, una dintre substanțele active din această plantă, este toxică. Doza toxică de withaferina A este de patru ori mai mare decât doza terapeutică și este greu de atins dacă se utilizează extract din rădăcină.
Nu se cunosc efectele adverse produse de această plantă dacă este consumată o perioadă lungă.
NU trebuie utilizată în timpul sarcinii pentru că există câteva dovezi care arată că aceasta ar putea produce avort.
Nu se cunosc efectele acesteia în timpul alăptării. Este recomandat să evitați produsele ce o conțin.
Ginsengul indian poate diminua glicemia și este posibil să diminueze și tensiunea. Astfel, nu este recomandat persoanelor cu glicemie / tensiune scăzută și nici celor care utilizează medicamente pentru scăderea lor.
Poate irita tractul gastrointestinal – nu este indicată persoanelor cu afecțiuni gastrointestinale.
Alte efecte adverse – poate intensifica simptomele bolilor autoimune și poate crește nivelul hormonilor tiroidieni.
Ashwagandha poate interacționa cu medicamente pentru scăderea glicemiei / tensiunii, boli autoimune și cu sedative, antidepresive, tratamente hormonale.