Aspirina, medicamentul obișnuit pe care l-ați găsi probabil în gospodăria oricărei persoane sau în cabinetul fiecărui medic de familie, poate avea proprietăți de prevenire a cancerului.

Un nou studiu, publicat online în revista Breast Cancer Research, a constatat că femeile care iau în mod regulat doze mici de aspirină prezintă un risc mai mic de cancer mamar.

Potrivit cercetărilor efectuate, la femeile care iau aspirină în mod regulat s-a observat un risc redus cu 20% în dezvoltarea cancerului mamar HR-pozitiv/ HER2 negativ, una dintre formele cele mai comune ale bolii.

aspirina sau acid acetilsalicilicMai mult decât atât, la femeile care au luat alte medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul sau la femeile care au luat aspirină în doze mari nu s-a observat o diferență semnificativă.

Cercetătorii sugerează ca proprietatea aspirinei de a reduce inflamaţia poate explica de ce aceasta ajută la reducerea riscului de cancer.

Suferinţe simple precum obezitatea sau afecțiunile inflamatorii sunt un factor de risc pentru cancerul de sân, deci acesta poate fi un motiv pentru care ar putea ajuta, a declarat autorul principal al studiului, Leslie Bernstein.

Aspirina poate funcționa, de asemenea, ca un inhibitor de aromatază, ceea ce oprește producerea de estrogen, un hormon care poate stimula creșterea anumitor celule canceroase ale sânului.

La acest studiu, intitulat California Teachers Study, au participat 57.000 de femei, care au fost examinate pe masură ce au luat fie un medicament, fie un placebo pe o perioadă mai lungă de timp.

După cum s-a afirmat anterior, rezultatele au arătat că numai o doză zilnică mică de aspirină a dus la scăderea ratei de cancer mamar (aproximativ trei tablete pe săptămână).

Chiar dacă rezultatele sunt promiţătoare, cercetătorii avertizează că nu este sigur sa adăugaţi doze mici de aspirină la regimul zilnic fără recomandarea unui medic şi că, în plus, acest studiu este doar observațional şi nu poate determina relaţia între cauză şi efect.

Pe lângă aceste aspecte, aspirina nu ar trebui sa fie administrată de cei ce suferă de boli ale sângelui, deoarece aceasta poate creşte riscul de sângerare.

Aspirina (acidul acetilsalicilic) este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS), utilizat cel mai frecvent pentru a trata dureri minore şi pentru a reduce febra.

Aspirina este un derivat al salicinei, care se găsește în plante precum salcii și mirt, care au fost folosite de strămoșii noștri pentru a trata durerile minore cu mult înainte de descoperirea medicamentului.

Totuși, utilizarea sa cunoscută ca şi analgezic nu este primul beneficiu pentru sănătate al aspirinei.

De exemplu, medicamentul este deja recunoscut ca tratament pentru pacienții cu cancer deoarece, alături de chimioterapie și radioterapie, aspirina administrată zilnic a demonstrat că reduce riscul de deces pentru pacienții cu cancer intestinal cu până la 15%.

Surse
biomedcentral.com

Print Friendly, PDF & Email