Aspirina reduce riscul apariţiei unui atac cerebral cu până la 80%
De secole, oamenii au luat aspirină pentru a scăpa de durerile de cap sâcâitoare, însă studiile sugerează că analgezicul poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva bolilor cardiovasculare și a cancerului.
Doctorii o folosesc, de asemenea, pentru a trata pacienții care au suferit un accident ischemic tranzitor, cunoscut și sub denumirea de mini accident vascular cerebral.
Un nou studiu publicat în The Lancet sugerează pacienţilor să apeleze la aceasta chiar înainte ca medicii sa le-o recomande, pentru a putea maximiza efectele asupra sănătății.
Accidente vasculare cerebrale minore diferă de principalele tipuri de accidente vasculare cerebrale majore, ischemice sau hemoragice, deoarece fluxul sanguin către creier este blocat doar pentru o perioadă scurtă de timp – de obicei nu mai mult de cinci minute, potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenire a Bolilor (CDC).
În afara faptului că reprezintă o situație de urgență medicală, acestea servesc, de asemenea, ca semn de avertizare pentru un accident vascular cerebral viitor.
O situaţie destul de alarmantă, deoarece accidentele vasculare cerebrale sunt a cincea cauză principală de deces în S.U.A., ucigând aproximativ o persoană la fiecare patru minute, specifică CDC.
Interesaţi să observe dacă administrarea de aspirină imediat după un mini accident vascular cerebral ar putea reduce riscul unui accident vascular cerebral secund, mult mai sever, cercetătorii europeni au examinat datele culese de la aproximativ 16.000 de persoane deja înscrise în 12 studii care tratează eficacitatea aspirinei în prevenirea pe termen lung a unui viitor accident vascular cerebral.
Aceştia, de asemenea, au analizat datele culese de la aproximativ 40.000 de persoane înscrise în trei cercetări care analizează aspirina ca şi tratament potential pentru accidentul vascular cerebral acut.
Riscul de a suferi un accident vascular cerebral major este cu siguranţă mărit după un atac ischemic tranzitoriu.
Subliniem însă că acest risc este ridicat doar pentru câteva zile. În acest interval de timp, cercetătorii au descoperit că aspirina poate reduce substanţial riscul de a suferi un accident vascular cerebral ulterior cu aproximativ 70 – 80%.
Constatările cercetătorilor confirmă eficacitatea tratamentului cu aspirină după atacuri ischemice tranzitorii și accidente minore.
Tratamentul imediat cu aspirină poate reduce în mod substanțial riscul și severitatea accidentului recurent. Această constatare are implicații majore pentru medici, care ar trebui să acorde imediat aspirină în cazul în care un pacient este suspectat de un atac ischemic tranzitor sau un accident vascular cerebral minor, mai degrabă decât să aștepte evaluările și investigațiile specializate.
Aproximativ 10 – 15% dintre persoanele care au suferit un accident vascular cerebral minor vor face altul într-un interval de trei luni.
Studiile anterioare au arătat, de asemenea, faptul că accidentele vasculare cerebrale minore pot scădea speranța de viață a unei persoane, probabil din cauza faptului că pacienții nu caută asistență medicală.
Chiar dacă o fac, aceştia așteaptă câteva zile, iar jumătate dintre accidentele recurente în rândul celor care au suferit un mini accident vascular cerebral sunt rezultatul acestor acțiuni.
Am vazut un documentar pe Discovery cum ca aspirina provoaca foarte des hemoragii interne/ulcer. in randul oamenilor, in special batranilor. Ce parere aveti despre acest lucru? Nu sunt cunoscator, este o intrebare sincera.
Va respect mult, dar articolul mi se pare o invitatie de a lua aspirina. As dori o parere sincera.
Multumesc,
Lucian
Buna ziua. Aspirina este cunoscută pentru faptul că poate cauza hemoragii la nivelul stomacului și intestinelor. Articolul nu are intenția de a crește consumul de aspirină ci prezintă doar rezultatelele unui studiu recent.
În plus, recomandarea cercetătorilor este valabilă doar pentru o anumită categorie de persoane și este vorba de administrare de aspirină pe termen scurt.
Oricum, pentru cei care doresc să consume preventiv aspirină au apărut anumite tipuri ce sunt mai putin dăunătoare și cu doze mai mici decat aspirina clasică.
Înainte de consum trebuie oricum consultat prospectul și un medic specialist (în special pentru persoanele care intenționează să consume pe termen lung).