Astragalus
Astragalus nu reprezintă o singură specie ci un grup foarte mare ce cuprinde câteva mii de specii de plante. Totusi, cele mai cunoscute varietăţi sunt A. membranaceus şi A. mongholicus, acestea fiind utilizate cel mai des în suplimentele alimentare disponibile pe piaţă. Acestea sunt plante perene originare din China, Mongolia şi Korea şi cultivate şi în Japonia.
Rădăcina uscată este utilizată ca supliment sau medicament în scopul prevenirii sau tratării unor afecţiuni, în special a celor produse de stres, sistem imunitar deficitar, poluare etc.
În acest articol vor fi analizate efectele A. membranaceus (cel mai des utilizat în suplimente) asupra organismului şi nu efectele altor varietăţi de astragalus.
Efectele consumului de astragalus membranaceus
Există mai multe studii care au avut ca subiect efectele benefice ale acestei plante, iar câteva din rezultatele acestora le puteţi găsi mai jos.
Această plantă conţine peste 125 de compuşi diferiţi, în special flavonoide, saponine, polizaharide, aminoacizi şi acizi fenolici.
Principalele substanţe active identificate sunt astragalozida IV şi astragalina. Astragalozida IV, cea mai importantă substanţă din astragalus, se găseşte în rădăcina uscată în proporţie de 1-1.6% sau mai mult (în funcţie de ţara de origine, climă, sol etc.). Astfel, se pare că aceste două substanţe sunt responsabile de majoritatea efectelor benefice ale plantei, însă nu trebuie neglijate nici efectele celorlalţi compuşi conţinuţi de astragalus.
Preparatele ce o conţin pot reduce glicemia, oboseala şi lipsa poftei de mâncare (produse de chimioterapie), au efect antioxidant, antiinflamator, efecte benefice asupra muşchiului cardiac, pot reduce nivelul de colesterol şi trigliceride din sânge, sunt diuretice slabe, neuroprotectoare, hepatoprotectoare şi pot reduce simptomele persoanelor care suferă de rinită alergică sau febra fânului.
Compuşii prezenţi în astragalus au efecte destul de puternice în ceea ce priveşte afecţiunile renale, în special în ceea ce priveşte tratarea lor. Este posibil ca această plantă să aibă şi rol de prevenire a afecţiunilor renale, însă acest efect nu a fost încă demonstrat.
De asemenea, există dovezi care arată că astragalus poate ajuta o mică parte din bolnavii de HIV, însă cercetările nu sunt încă finalizate.
Studii efectuate pe animale au arătat că preparatele ce conţin această plantă sau astragalozidă IV protejează pielea de diferiţi factori dăunători şi cresc rata de vindecare a rănilor. Aceste efecte au fost observate în cazul produselor sub formă de hidrogel care aveau o concentraţie de doar 0.5% astragalus sau astragalozidă IV şi alginat de sodiu 1%. Nu utilizaţi pe răni deschise decât sub supravegherea unui medic specialist.
În ceea ce priveşte cancerul, studii preliminare efectuate pe animale şi oameni sugerează că în cazul anumitor tipuri de cancer astragalus stimulează sistemul imunitar şi creste eficienţa terapiilor convenţionale care se bazează pe stimularea acestuia (adjuvant). Nu există dovezi care să arate că această plantă previne sau tratează cancerul.
Există câteva dovezi în ceea ce priveşte capacitatea acestei plante de a creşte eficienţa unor medicamente convenţionale (medicamente bazate pe platină – de exemplu cisplatin), însă acestea trebuie verificate mai bine pentru a stabili dacă efectele sunt reale şi care sunt dozele la care astragalus este eficient.
Nu există dovezi ştiinţifice furnizate de studiile clinice care să arate că această plantă este eficientă în prevenirea răcelii.
Trebuie să aveţi în vedere că rezultatele menţionate mai sus sunt preliminare, că mare parte din studii au fost efectuate pe animale şi astfel mai sunt necesare studii suplimentare (pe oameni) pentru a determina clar efectele acestei plante asupra organismului.
Înlocuirea tratamentelor convenţionale, în special a celor pentru combaterea cancerului, cu medicamente ce conţin astragalus poate avea efecte secundare grave. Consultaţi un medic specialist înainte de a utiliza preparate ce conţin această plantă.
Surse şi doze
Partea plantei care este utilizată în medicina alternativă este rădăcina. Aceasta poate fi gasită sub formă de capsule, pudră, tablete, creme, formă injectabilă, plicuri pentru ceai şi tinctură alcoolică. Pentru a obţine cele mai bune rezultate este indicată utilizarea suplimentelor standardizate.
Nu există încă dovezi clinice care să stabilească dozele optime de astragalus, însă recomandările se încadrează în general în intervalul 2-6 grame pe zi de rădăcină pudră, 1-2 grame extract standardizat, 9-18 grame rădăcină uscată (pentru ceai), 6-8 ml extract lichid (1:1) în alcool etilic de 25%, unguent cu o concentraţie de 10% (utilizaţi pe răni deschise doar sub supravegherea medicului specialist), 60-180 de picături de tinctură (1:5) în alcool etilic de 30%.
Trebuie să aveţi în vedere că dozele menţionate mai sus sunt orientative şi că reprezintă totalul zilnic. Astfel, acestea trebuie împărţite în 3-4 doze mai mici pe parcursul zilei în funcţie de afecţiune, greutate, vârstă, sex etc. Stabiliţi aceste doze împreună cu medicul dumneavoastră pentru a avea în vedere factorii menţionaţi anterior.
În cazul persoanelor care suferă de insuficienţă cardiacă cronică a fost observată o îmbunătăţire a contracţiilor cardiace începand cu 2.25 grame de granule / zi. Rezultate similare dar mai puternice au fost observate la doze zilnice de 4.5 şi 7.5 grame de astragalus membranaceus. În cazul acestor persoane a fost observată şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii, aceasta fiind direct proporţională cu doza administrată.
Trebuie să fiţi atenţi la speciile din flora spontană pentru că unele sunt toxice şi pot produce diferite afecţiuni grave.
Efecte adverse şi contraindicaţii
Această plantă este considerată relativ sigură, însă există şi câteva cazuri în care aceasta poate avea efecte nedorite.
Cele mai des întâlnite efecte adverse sunt: balonare, tensiune arterială scazută, deshidratare şi diaree.
Reacţiile alergice sunt rare, iar riscul cel mai mare îl au persoanele alergice la mazăre şi fasole.
În cazul copiilor nu este indicată administrarea de produse care conţin astragalus pentru că nu există dovezi suficiente în ceea ce priveşte siguranţa administrării acestuia.
De asemenea, în cazul copiilor cu febră nu este indicată administrarea produselor ce conţin această plantă pentru că acestea pot face febra să dureze mai mult sau să crească în intensitate.
În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează nu există dovezi în ceea ce priveşte siguranţa produselor din astragalus şi astfel consumul nu este recomandat.
Această plantă poate stimula sistemul imunitar şi astfel persoanele care suferă de afecţiuni autoimune (artrită reumatoidă sau lupus) sau care urmează un tratament cu medicamente care inhibă sistemul imunitar (inclusiv în cazul unui transplant) nu trebuie să consume produse ce o conţin.
De asemenea, poate îngreuna eliminarea litiului din organism şi astfel acesta poate ajunge la un nivel periculos.
Astragalus poate subţia sangele şi nu ar trebui utilizat înainte de o intervenţie chirurgicală (minimum 2 săptămâni) sau de persoanele care utilizează medicamente cu acelaşi efect.
Poate scade presiunea arterială şi glicemia şi astfel persoanele hipotensive, hipoglicemice sau diabetice trebuie monitorizate mai atent dacă utilizează produse ce conţin această plantă.
Surse
nih.gov
umm.edu
drugs.com
cancer.org
webmd.com
examine.com