Ayran (airan) este denumirea unei băuturi turceşti obţinută din iaurt, apă, sare şi alte ingrediente. Aceasta băutură este foarte răcoritoare şi poate înlocui cu succes sucurile consumate în timpul meselor, în special în timpul meselor ce conţin preparate din carne sau preparate condimentate.

Ayranul ar trebui să existe în meniul tuturor restaurantelor pentru că este un înlocuitor sănătos al sucurilor, însă am observat că există foarte puţine restaurante care servesc această băutură.

De asemenea, ayranul poate fi consumat şi în afara meselor, în special în zilele călduroase şi astfel poate înlocui sucurile sau alte băuturi care conţin aditivi alimentari în aproape toate situaţiile. În acest mod evitaţi consumul unor băuturi dăunatoare şi aveţi parte şi de nutrienţii prezenţi în această băutură (de exemplu calciu).

Această băutură se găseşte în anumite magazine şi îmbuteliată, însă toate produsele pe care le-am testat mi s-au părut prea sărate şi astfel am ales sa îl fac în casă.

Totuşi, nu exageraţi pentru că acesta conţine sare şi nu este recomandat un consum zilnic foarte mare de sare de bucătărie.

Timp de execuţie 5 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
124
Glucide
  4.3 g
Proteine
  4.1 g
Lipide
  10  g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente pentru trei porţii de ayran (airan)
– 300 grame iaurt gras (8-10%);
– 300 ml apă (poate fi şi minerală);
– 1/2 linguriţă rasă de sare;
– 3-4 linguriţe zeamă de lămâie;
– un căţel de usturoi (opţional);
– câteva frunze de mentă (opţional);
– gheaţă (opţional);
– piper (optional).

Mod de preparare
Această băutură se prepară în 5 minute şi nu necesită prea multe cunoştinţe culinare.

Astfel, puneţi iaurtul, apa, sarea şi zeama de lămâie într-un bol / sticlă şi amestecaţi bine. Puteţi utiliza şi un blender. Gustaţi şi vedeţi dacă mai este nevoie de sare sau zeamă de lămâie.

Puteţi apoi adăuga frunze de mentă tocate sau usturoi. Daca nu doriţi să aşteptaţi până se răceşte puteţi utiliza şi câteva cuburi de gheaţă.

Nu am încercat încă să adaug piper măcinat însă cred că ar putea da un gust interesant ayranului.

poza ayranCosturi
Costurile pentru trei porţii de ayran (airan) sunt de aproximativ 3-4 RON (preţuri 2015).

Mod de servire
Ayranul se serveşte rece, simplu sau în timpul meselor. Merge foarte bine în timpul meselor care conţin preparate din carne sau preparate condimentate.

Print Friendly, PDF & Email