Brioşele cu albuş de ou şi legume sunt ideale pentru persoanele care doresc să mănânce sănătos şi să îşi păstreze silueta. Cantitatea de colesterol prezentă într-o porţie de brioşe este neglijabilă (1/2 din cantitatea găsită într-un gălbenuş).

Aceste briose reprezintă un alt mod în care puteţi găti o omletă sănătoasă, cu un conţinut mare de legume şi cu un număr scăzut de calorii, pentru dumneavoastră şi pentru cei mici fără să utilizaţi ulei.

Brioşele cu albuş de ou şi legume sunt o sursă foarte bună de proteine, minerale, vitamine şi mulţi alţi nutrienţi esenţiali. Pentru a putea beneficia de aceşti nutrienţi vă recomandăm să consumaţi zilnic o porţie de brioşe cu albuş de ou şi legume.

Aceste brioşe pot fi realizate doar din albuşuri, însă valoarea nutritivă scade foarte mult (mare parte din minerale, vitamine, antioxidanţi se află în gălbenuş).

Timp de execuţie 50-60 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
135*
Glucide
6.3 g
Proteine
12 g
Lipide
6.8 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

* numărul de calorii poate să scadă până la 105 / porţie dacă nu se mai utilizează caşcaval (raman aproximativ 5.3 grame glucide, 10 grame proteine şi 4.8 grame lipide).

Ingrediente pentru şase porţii (12 bucăţi)
– 12 albuşuri;
– 3 gălbenuşuri;
– 1/3 ardei roşu;
– 1/3 ardei verde;
– 1/3 ardei galben;
– 50 grame caşcaval afumat;
– ceapă verde (câteva frunze);
– pătrunjel (câteva frunze);
– mărar (câteva frunze);
– o lămâie mică;
– o linguriţă boia dulce;
– o linguriţă sare;
– ½ linguriţă piper alb.

Mod de preparare brioşe cu albuş de ou şi legume
Se taie mărunt legumele şi se pun în mod egal în formele pentru brioşe. Formele trebuie să fie căptuşite cu hârtie de copt.

Într-un bol mai mare se pun trei ouă întregi şi se separă nouă albuşuri de gălbenuşuri. Gălbenuşurile rămase pot fi puse la congelator pentru o utilizare viitoare.

Peste ouă se pune piperul, sarea, boiaua dulce, zeama de la o lămâie mică şi se amestecă bine cu o furculiţă (nu trebuie să se transforme în spumă).

Cu un polonic se pune amestecul în formele pentru brioşe, peste legume, după care se introduc la cuptor la 180 °C pentru 25 minute.

După ce au trecut cele 25 de minute scoateţi tava care conţine brioşele şi presăraţi peste ele caşcavalul ras. Mai băgaţi la cuptor încă 5-8 minute.

Brioşele cu albuş de ou pot fi păstrate la frigider câteva zile într-o caserolă închisă.

Opţional mai puteţi adăuga câteva cubuleţe de muşchi afumat în fiecare brioşă, dar numărul de calorii nu va mai fi cel din tabelul de mai sus.

briose cu albus de ou si legumeCosturi
În funcţie de sezon şi de produsele utilizate costurile pentru şase porţii de brioşe cu albuş de ou şi legume sunt de aproximativ 14-18 RON (preţuri 2014). În această sumă sunt incluse şi gălbenuşurile pe care le aveţi la congelator.

Mod de servire
Se pot servi reci sau calde cu un iaurt, la micul dejun sau la cină.

Print Friendly, PDF & Email