Ceaiul verde – beneficii şi efecte adverse
Ceaiul este cultivat de foarte multe secole în China şi India, acesta devenind cea mai consumată băutură după apă. Sute de milioane de persoane consumă ceai şi studiile recente arată că ceaiul verde are cele mai multe beneficii asupra noastră.
Ceaiul verde este o băutură foarte populară în multe ţări şi este obţinut din frunzele nefermentate ale plantei Camellia sinensis. Deşi ceaiul verde a fost asociat cu efecte benefice asupra organismului timp de mai multe secole, doar în ultimii ani i-au fost dovedite proprietăţile curative. Majoritatea efectelor benefice ale ceaiului verde se datorează polifenolilor, antioxidanţi foarte puternici.
În funcţie de metoda de procesare şi de zona din care provine, ceaiul verde se comercializează sub diferite denumiri; aici puteţi găsi câteva tipuri de ceai verde comercializate în România.
Pentru ca nu este fermentat, ceaiul verde conţine cantitatea cea mai mare de polifenoli dintre varietăţile de ceai ce se produc din Camellia sinensis (ceai negru, ceai oolong, ceai alb) şi cantitatea cea mai mică de cofeină. Ceaiul verde este cea mai bună sursă de catechine, substanţe mai puternice decât vitamina C şi E în combaterea efectelor stresului oxidativ şi care mai au şi alte proprietăţi. Ceaiul verde mai conţine şi alcaloizi ca teobromina, teofilina şi cofeina, substanţe care stimulează sistemul nervos.
Ceaiul verde şi colesterolul
Un efect foarte important şi mediatizat al ceaiului verde este scăderea nivelului de colesterol rău concomitent cu creşterea cantităţii de colesterol bun HDL. Studii recente efectuate în Japonia au arătat ca persoanele care beau mai mult de cinci ceşti de ceai verde pe zi au un risc de deces, din cauza unui stop cardiac cu 26% mai mic şi din cauza tuturor cauzelor cu 16%, decât persoanele care consumă mai puţin de o ceaşcă zilnic.
Consumul de ceai verde reduce şi riscul de afecţiuni cardiovasculare, inclusiv pe cel de hipertensiune arterială. Un studiu efectuat în China a arătat că un consum moderat de ceai verde şi oolong produce o scădere a riscului de hipertensiune arterială cu 46-65% faţă de persoanele care nu consumă aceste tipuri de ceai.
În timpul unui alt studiu s-a dovedit că substanţele active din ceaiul verde scad cantitatea de colesterol LDL cu aproximativ 16%. Studiul a fost efectuat pe 240 de persoane ce au primit zilnic zilnic capsule ce conţineau 375 mg de extract de ceai negru şi verde, timp de 12 săptămâni. Comparativ cu efectele statinelor, rezultatele extractului de ceai verde par reduse, însă acestea sunt comparabile cu ale altor substanţe folosite pentru reducerea nivelului de colesterol (non statine).
Interesant este faptul că într-un studiu precedent, în care s-au folosit doar capsule cu extract de ceai verde, nivelul colesterolului nu s-a modificat. Încă nu se cunoaşte dacă adăugarea de extract de ceai negru în compoziţie a produs scăderea nivelului acestuia.
Cantitatea de extract din capsula administrată în timpul ultimului studiu poate fi obţinută din 35 de ceşti de ceai negru sau şapte ceşti de ceai verde şi de aceea se consideră ca una-două ceşti de ceai verde pe zi nu influenţează nivelul de colesterol. Nu este indicat să încercaţi sa creşteţi consumul de ceai astfel încât să atingeţi valorile de mai sus (35 ceşti de ceai negru sau şapte de ceai verde).
Ceaiul verde şi cancerul
Studii efectuate pe diferite populaţii au arătat ca ceaiurile verde şi negru pot proteja celulele organismului împotriva cancerului, rata de apariţie a cancerului fiind mult mai mică în ţări ca Japonia.
Primele studii clinice sugerează ca polifenolii din ceai pot preveni cancerul şi chiar distruge sau stopa dezvoltarea celulelor canceroase.
Numeroase studii au arătat ca ceaiul verde sau compuşii activi conţinuţi de acesta pot preveni şi încetini apariţia, respectiv dezvoltarea celulelor tumorale în cazul următoarelor tipuri de cancer: de vezică, mamar, ovarian, pancreatic şi de piele. În cazul cancerelor de plămâni, prostată şi stomac, datele provenite din studii au fost contradictorii, unele chiar arătând ca un consum ridicat de ceai verde creşte riscul de cancer de plămâni şi stomac.
Persoanele ce sunt sub chimioterapie trebuie sa consulte un medic specialist înainte de a consuma ceai verde, acesta diminuând efectele tratamentului.
Ceaiul verde poate ajuta şi persoanele care suferă de diabet de tip 1.
De asemenea, ceaiul verde poate preveni afecțiunile hepatice, iar studiile pe animale au arătat că anumite substanțe prezente în acesta (catechinele) pot ajuta la tratarea hepatitei virale. Totuși, studiile au utilizat doze mari de catechine și nu este clar dacă ceaiul verde, care conține o cantitate mai mică de catechine, este eficient în tratarea hepatitei virale.
Acest tip de ceai accelerează metabolismul şi vă poate ajuta să slăbiţi.
Efectele adverse ale ceaiului verde
Nu au fost raportate efecte adverse majore, însă ceaiul verde este o sursă importantă de oxalaţi, aceştia putând produce pietre la rinichi. Cafeina este un alt compus ce se găseşte în ceaiul verde, cercetările arătând ca aceasta, în cantitate mare, produce creşterea tensiuni arteriale şi multe alte probleme.
Ceaiul verde poate diminua efectele chimioterapiei şi absorbţia fierului din legume şi fructe. Astfel, consumul a mai mult de cinci ceşti de ceai verde (nu căni) pe zi poate produce mai multe efecte dăunătoare decât benefice. Acelaşi lucru este valabil şi pentru capsulele ce conţin extract de ceai verde. Consumul recomandat este de 2-3 ceşti pe zi.
Ceai verde – contraindicaţii
Persoanele ce suferă de afecţiuni cardiovasculare, renale, hepatice, ulcere şi de anxietate ar trebui să evite ceaiul verde sau să limiteze consumul. La fel şi în cazul femeilor însărcinate sau care alăptează. În cazul hepatiteti virale ceaiul verde sau suplimentele cu catechine trebuie consumate doar cu avizul unui medic specialist.
În cazul persoanelor ce suferă de anemie, glaucom sau osteoporoza, se recomanda consumul de ceai verde sau de capsule doar după ce a fost consultat un medic specialist.
Nu au fost efectuate studii în ceea ce priveşte efectele ceaiului verde asupra copiilor şi de aceea este mai sigur să nu îl folosiţi până după apariţia unor date care să arate că nu este dăunător.
Substanţele prezente în ceaiul verde interacţionează cu anumiţi compuşi activi din medicamente, diminuând efectele acestora sau generând diferite efecte adverse şi de aceea este indicat ca în cazul în care urmaţi un tratament să întrebaţi medicul dacă puteţi consuma ceai verde.
Ceaiul verde diminuează efectele adenozinei, medicament ce stabilizează ritmul cardiac, reduce efectele sedativelor şi medicamentelor folosite pentru scăderea tensiunii arteriale şi pentru ca este o sursa de vitamina K, ceaiul verde nu este indicat persoanelor ce urmează un tratament cu anticoagulante.
Atunci când este consumat împreună cu efedrina, ceaiul verde poate produce insomnie, scădere în greutate, anxietate şi tremurături.
Când este consumat împreună cu anumite medicamente ce se folosesc pentru tratarea depresiei, ceaiul verde poate produce o creştere mare a tensiunii arteriale numită criză hipertensivă.
Anticoncepţionalele cresc timpul pe care cofeina îl petrece în organism, astfel prelungind efectele acesteia.
Ceaiul verde poate intensifica activitatea unor antibiotice crescând riscul de efecte adverse.
Interacţiunile prezentate mai sus sunt doar câteva exemple şi de aceea înainte să consumaţi ceai verde în timpul unui tratament consultaţi un medic specialist.
Pentru că încă nu se cunosc toate aspectele în ceea ce priveşte consumul de capsule ce conţin extract de ceai verde, este recomandat să consumaţi ceai şi nu capsule ce conţin compuşii activi din acesta. Trebuie să ţineţi cont că în capsulele cu extract de ceai verde se găseşte o cantitate foarte mare de compuşi activi şi că este posibil să vă faceţi mai mult rău decât bine.
Surse:
umm.edu
naturalnews.com
webmd.com
Eu de fiecare data cannd beau ceai verde am senzatie de voma la 1-2 ore dupa. O fi avand el beneficii care mie imi trebuiesc, mai ales la artere (am angiopatie hta la ochi), dar nu o sa il mai iau. O sa caut ceva care nu ma deranjeaza atata. O fi si de la faptul ca am pietre la fiere si am vazut ca oxalatii din ceaiul asta produc pietre.
Nu luați in serios acest articol, este folosit cu scopul de a dezinforma. Într-un paragraf ne zice ca “consumul ridicat de ceai verde creste riscul apariție a cancerului de plămâni și stomac” și “consumul de ceai verde in timpul unui tratament chimioterapeutic nu este indicat diminuând efectul tratamentului” TOTAL FALS!! Dacă vreți sa va convingeți consultați ori care alt site.
Nu este menționat studiul care au publicat aceste afirmații!
Mulțumesc!
1. Nu scoateți din context afirmația mea. Se citește toată fraza nu doar ultimele cuvinte.
2. Orice aliment care conține antioxidanți poate diminua efectele tratamentului. Vorbiți cu medicul specialist înainte de a consuma alimente / suplimente care conțin antioxidanți.
3. Din păcate sursa noastra a decis sa elimine sectiunea informativa a site-ului si astfel nu pot cita direct, dar am găsit o copie a articolului respectiv pe un alt site – http://accurateclinic.com/wp-content/uploads/2016/02/Green-tea-University-of-Maryland-Medical-Center.pdf
4. Nu suntem oricare alt site, totul a fost documentat la momentul scrierii articolului.
Salut, consum ceai verde de 3 zile, aproximativ 2l pe zi. Simt o durere in zona intercostală dreaptă, începând din spate și terminând in partea din față deasupra ficatului. Ceaiul sa fie o cauza?
Încetați consumul și consultați un medic specialist pentru că este posibil să fie vorba și de o altă cauză. 2 l de ceai verde este o cantitate destul de mare. Ar trebui să consumati undeva la 400-600 ml pe zi, dacă starea de sănătate vă permite.
Vă mulțumesc.
Ceaiul verde pe langa beneficiile aduse organismului are si un aspect negativ; contine cofeina! E drept mai putina decat ceaiul negru sau cafeaua, dar ideal ar fi sa nu consumam cofeina. Evident ca nimeni nu va renunta sa savureze un ceai bun sau o cafea si atunci ne ramane doar sa-l consumam cu masura. Retineti ca este diuretic si in consecinta nu inlocuieste apa!! Ideal consumati-l neindulcit iar dacă il beti fierbinte nu puneti miere ci zahar brun.
Cofeina este un compus benefic, dar trebuie consumată cu moderație.
Buna ziua! Am inceput sa beau ceai verde in 2012 pentru a inlocui apa care nu-mi place…Deci de aprox 4 ani beau cam 2 litri de ceai verde pe zi..preparat cam fara sa tin cont de indicatii, temperatura apei, etc. Am constatat scaderea colesterolului drastic si a glicemiei, pastrarea unei greutati constante (mentionez ca mananc foarte mult dulce, iar in alimentatie nu am tinut cont niciodata de diete). Nu am simtit nici un fel de reactie adversa a consumului de ceai. Ceaiul este produs in Sry lanka si este adus din Moldova…are aspect de cuisoare, iar dupa ce se infuzeaza devin frunze. Vreau sa va spun ca-l prepar astfel:fierb apa la 100 grade, apoi o torn intr-un ceainic in care am cam 20-30 grame de ceai…beau o cana fierbinte atunci,iar restul il beau a doua zi, cand fac altul…Nu stiu ce sa zic si ce sa fac…
Mai precizez ca obligatoriu dieta spune ca trebuie sa beau echivalentul numarului de cani de ceai in cani de apa. Ce credeti ca trebuie sa fac?
La 17 ani nu este necesar sa apelati la ceaiuri pentru a slabi cateva kg. Exista multe alte solutii (exercitii fizice, alimentatie sanatoasa etc).
Ceaiul nu se bea pentru slabit. Acesta are multe alte beneficii daca se consuma cantitati rezonabile (indicate si in articol) si pe langa acestea poate accelera si metabolismul.
Buna,vreau sa slabesc cateva kg si am auzit ca ceaiul verde ajuta. Cura e ceva de ganul acesta: 150-200 mil. ceai verde cu 20 de minute inainte de mancare. Trebuie mancat de 2-3 ori regulat pe zi si folosit aceasi doza de ceai inainte de fiecare masa. Vreau sa incerc am 17 ani si va cer o parere. Ce ceai ar trebui sa folosesc (marca) sau ar fi bun un ceai cumparat din farmacii bio? Ori sa folosesc unul special pentru slabit? Help va rog.
Buna! Am cumparat ceai verde Belin antioxidant, dar imi este rau: in prima zi mi-a fost doar rau de la stomac, iar a doua zi am vomitat si am gura foarte amara. Toate acestea se intampla la doar 10 minute dupa ce il consum. Nu am baut mai mult de o ceasca dimineata si una seara. Este sau nu bun de slabit?!?!?! Eu pentru asta l-am luat. Raspuns va rog!
Intrerupeti consumul si consultati un medic specialist pentru a vedea care este problema. Nu conteaza pentru ce este bun daca va face rau (valabil pentru orice produs). Incercati sa pierdeti in greutate prin intermediul alimentatiei si nu prin diferite “artificii”.
Ce efecte are ceaiul verde daca este luat in acelasi timp cu anticonceptionalele? Adica prezinta efecte negative sau nu, si daca da care ar fi acelea?
In articol este prezenta urmatoarea precizare: anticoncepţionalele cresc timpul pe care cofeina îl petrece în organism, astfel prelungind efectele acesteia. Acest lucru inseamna ca anticonceptionalele impiedica eliminarea cofeinei din organism, ceea ce poate avea efecte negative sau pozitive in functie de starea de sanatate a persoanei respective. Pentru mai multe informatii puteti citi acest articol.
Va recomand o reteta sanatoasa cu ceai verde.La un litru de apa plata rece puneti 5 lingurita de ceai verde, 2 lingurite de ceai roibos, un baton de scortisoara, zeama de la o lamaie verde si lasati la macerat 12 ore, dupa care-l filtrati si mai adaugati o lingura de miere. Se beau 1-2 cani pe zi. Folosesc aceasta bautura de ani de zile si la cei 70 de ani ai mei nu stiu ce este acela doctor sau medicamenr alopat.
Este vreo problema daca il consum in combinatie cu cafea verde. De obicei dimineata beau o ceasca de cafea verde dimineata (un pic cam concentrata).
Cafeaua verde contine cofeina si astfel nu este indicat sa consumati ambele produse in acelasi timp. Acest tip de cafea poate avea si alte efecte adverse, insa despre acestea vom vorbi intr-un articol viitor.
Am consumat ceai verde cateva zile la rand. A 3-a zi am baut cam doi litri, dublu de cat am baut zilnic inainte. Indulcit cu miere si cu putina lamaie adaugata. Inainte sa termin ultimul litru din a 3-a zi, am baut 5 beri, iar cand am ajuns acasa am terminat ceaiul. Total 2 litri in ziua respectiva. Cand m-am pus in pat intrasem in fibrilatie. Mi-am dat seama dupa ce am folosit un aparat de masurat tensiunea si imi indica o fibrilatie. Am adormit asa..cu greu, iar a doua zi m-am dus la urgente. M-au tinut 24 de ore in perfuzii, pana au consumat cele 4 doze normale. Mi-au spus ca normal trebuie sa ies dupa prima si ma intrebau ce am facut si ce am luat. Am spus ca am baut bere si am fumat, dar omis sa spun de ceaiul verde. Medicii spuneau ca atat cat am baut si am fumat, nu ma poate baga in fibrilatie. In plus le-am spus ca beau si 10 beri si ma simt bine si a doua zi…Ei au spus ca e normal ca doar am 30 de ani. Dar nu isi explicau de ce am intrat. Pana la urma un prieten mi-a adus ceva de la MC sa mananc, pentru ca urmau sa ma bage pe electro shocuri. Am mancat MC-ul si am iesit din fibrilatie (coincidenta ciudata :). Medicii radeau de un nou tratament pentru camerele de garda. La urma m-a intrebat cineva daca am baut ceai negru sau cafea si le-am spus ca am baut doi litri de verde si au spus ca cel mai probabil asta a fost. Imi facusera ecografie la inima, la glanda, ficat, toate analizele la sange si erau perfecte. Deci abuzul nu este bun de loc. De orice produs de pe lumea asta. De atunci am mai baut cate o cana cu ceai verde si am fost ok. Azi am baut 2 concentrate, inainte sa ma culc si imi zvacneste capul in ultimul hal (fara bere:) Deci 2, pt mine nu sunt bune.
E indicat sa folosesc ceai verde daca am 15 ani?
Daca nu aveti afectiuni ce pot fi agravate de ceaiul verde puteti consuma ocazional fara probleme.
Nu mai inteleg nimic, in articol se precizeaza ca ” poate ajuta si persoanele cu afectiuni hepatice sau cele cu diabet tip I ” dar ulterior, la contraindicatii, spune ca persoanele cu afectiuni hepatice trebuie sa evite sau sa limiteze consumul de ceai verde. Care este realitatea? va rog sa precizati
Ne cerem scuze, este vorba de o exprimare gresita din partea noastra. Am modificat corespunzator articolul. Apreciem contributia dumneavoastra.
Desigur, orice trebuie consumat cu moderatie, inclusiv ceaiul, indiferent de care este.
Am folosit ceai verde si intr-adevar slabesti, reduce colesterolul, curata tenul si corpul de impuritati dar cel putin la mine am simtit palpitatii si agitatie …Ma gindesc sa beau numai o cana pe zi…
Reduceti treptat cantitatea si vedeti unde nu va mai face probleme.
Incercati ceaiul verde (sau negru) cu cateva picaturi de lapte sau lapte praf. Un deliciu!!!
O cana are 200/250 ml iar o ceasca ar avea 100/120 ml si aici este vorba de cesti deci,cam 350 ml pe zi de ceai verde.
Depinde de cană și depinde de ceașcă:)). De exemplu eu utilizez căni de 300 ml și cești de 150. Astfel, consider că 400-600 ml/zi sunt siguri.
Eu nu mai inteleg nimic. Ceaiul verde ori este bun ori NU!? Scade sau creste tensiunea arteriala? Va contraziceti in vorbe, nimeni nu poate spune concret daca este bun sau nu? Daca folosesti capsule de ceai verde, poti slabi sau nu? Daca ne cresc valorile T.A,la ce sa mai folosim ceaiul verde? Sa ne facem rau? Spuneti odata adevarul si nu va mai contraziceti!
Cum am mentionat si in articol, ceaiul verde este sanatos daca se consuma 2-3 cesti pe zi, exceptand categoriile care pot fi influentate negativ de compusii prezenti in ceai.
In cazul colesterolului, ceaiul verde are efecte doar daca este consumat in cantitate mare, ceea ce poate genera efecte adverse.
Pentru pierderea in greutate eu nu recomand folosirea capsulelor cu ceai verde si nici a altor tipuri de capsule miraculoase. Pierderea kilogramelor in plus, in cazul persoanelor sanatoase, se poate face prin alimentatie fara a produce efecte secundare.
Buna ziua, imi place articolul vostru, dar nu inteleg un lucru, care este valoarea in mililitri a 2-3 cesti de ceai? Va multumesc anticipat.
Aproximativ 400-600 mililitri
Foarte fain si bine documentat articolul! 🙂 Multi consuma ceaiul verde exclusiv ca pe o metoda de slabit, e bine sa aducem aminte si de toate celalalte efectele benefice. Pentru ca ceaiul este in primul rand un stil de viata si in al doilea rand un medicament.
Multumim!
Buna, extrem de interesant articolul. Va recomand sa indulciti ceaiul verde cu miere :). Este bine ca miscarea bio-naturala se extinde si la noi. Toate bune si cat mai verzi.