Chiftele de cartofi
Chiftelele de cartofi gătite conform reţetei de mai jos sunt o variantă mai sănătoasă a chiftelelor cu carne. Acestea, dacă nu sunt prăjite în ulei au un conţinut caloric foarte mic (aproximativ 171 calorii pentru două chiftele şi astfel sunt foarte bune şi pentru persoanele care iubesc chiftelele, dar care vor să slăbească sau să îşi păstreze greutatea actuală. Chiar şi cu cele 60 de grame de muşchiuleţ adăugat (vedeţi în reţetă), acestea tot au un conţinut caloric mai scăzut decât chiftelele cu carne.
Totuşi, dacă le prăjiţi în ulei, numărul caloriilor se va apropia destul de mult de cel al chiftelelor cu carne şi singurele avantaje sunt că cele cu cartofi necesită o prăjire mult mai rapidă şi că au un conţinut mai mic de grăsimi saturate şi colesterol.
O altă reţetă de chiftele, mai sănătoasă decât aceasta poate fi gasită aici.
Timp de execuţie 50-60 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
171
|
Glucide
|
22.8 g
|
Proteine
|
4.4 g
|
Lipide
|
6.9 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru opt porţii
– 1.2-1.3 kg cartofi (aproximativ opt cartofi medii);
– două ouă;
– o ceapă medie;
– ulei de măsline;
– ¼ legătură mărar;
– ¼ legătură pătrunjel;
– 25 grame unt;
– o linguriţă cimbru;
– o linguriţă boia dulce;
– o linguriţă piper;
– trei căţei de usturoi;
– sare.
Mod de preparare chiftele de cartofi
Se curăţă cartofii, se spală, se taie pe jumătate (pe lăţime) şi se pun la fiert. Se lasă să fiarbă 10 minute. Se scot cartofii într-o strecurătoare şi se lasă la scurs şi uscat (eu i-am lăsat aproximativ 3-4 ore) pentru a nu obţine chiftele zemoase.
Într-un vas se rad cartofii (pe răzătoarea mare) şi peste ei se adaugă două ouă crude, mărarul şi pătrunjelul (tocate mărunt), cimbrul, boiaua dulce, piperul şi o linguriţă de sare sau mai puţin.
Se toacă foarte mărunt usturoiul şi ceapa şi se călesc în 3 linguri de ulei de măsline (2-3 minute), după care se adaugă peste amestec.
Topiţi untul (nu trebuie încins) şi adaugaţi peste amestec.
Omogenizaţi bine. Este mai bine să amestecaţi cu o lingură sau cu o furculiţă şi nu cu mixerul pentru a pastra textura grosieră a amestecului şi pentru a nu transforma amestecul într-un piure de cartofi. Dregeţi de sare.
Formaţi chiftele subţiri cu mâna şi alegeţi una din variantele de mai jos.
Pentru prăjit aveţi două variante:
– fără ulei, într-o tigaie ceramică încinsă (chiftelele cu cartofi au deja grăsime în ele), la foc mic – necesită mai multă răbdare;
– în ulei de măsline încins (aproximativ o jumătate de deget pe fundul tigăii); se fac mai repede, însă conţin mult mai multe calorii decât varianta fără ulei. Schimbaţi uleiul la fiecare două prăjiri.
În cazul prajirii în ulei, scoateţi chiftelele pe un prosop de bucatarie pentru a mai elimina din grăsime.
Lăsaţi la prăjit până se brunifică pe ambele părţi.
Opţional: pentru persoanele care doresc şi puţină carne – pot toca foarte mărunt 60 grame muşchi afumat care se pun puţin la prăjit cu ceapa şi usturoiul şi apoi se adaugă peste amestec.
Valorile nutritive prezente în tabelul de mai sus sunt valabile pentru chiftelele de cartofi fără carne şi prăjite fără ulei.
Urmând această reţetă obţineţi aproximativ 16 chiftele.
Costuri
Costurile pentru opt porţii de chiftele cu cartofi (fără carne) sunt de aproximativ 3-5 RON (preţuri 2014).
Mod de servire
Se servesc calde, cu o salată de vară sau simple.