Acest aditiv alimentar este reprezentat de trei compuşi diferiţi denumiţi ciclamaţi.

Aceştia sunt: acidul ciclamic, ciclamatul de sodiu şi ciclamatul de calciu.

Ciclamaţii sunt îndulcitori artificiali, necalorici care sunt stabili la temperaturi scazute, dar şi la temperaturi ridicate. Datorită stabilităţii lor la temperaturi ridicate aceştia pot fi folsiţi în preparate tratate termic fără să îşi piardă proprietăţile.

Dintre îndulcitorii artificiali E952  are cea mai mică putere de îndulcire, respectiv de 30 de ori mai mai mare decât a zahărului.

Din cauza gustului metalic şi amar ciclamaţii se folosesc în combinaţie cu alţi îndulcitori. Cel mai folosit amestec este format din ciclamat şi zaharină.
ciclamatulEfectele consumului de ciclamat (E952)
În anii ’60 era folosit foarte mult amestecul format din 10 parti ciclamaţi şi o parte zaharină.

În 1969 ciclamaţii au fost interzişi în multe ţări datorită studiilor care arătau că acest amestec creşte riscul de cancer de vezică urinară în cazul şobolanilor. La sfârşitul anului 1969 ciclamatul a fost interzis şi în SUA şi a rămas interzis până în prezent chiar dacă producătorii de produse dietetice au încercat în repetate rânduri reintroducerea lui. În anul 2006 acesta a fost interzis şi în Filipine.

O doză maximă a fost stabilită provizoriu la 11 mg/kgc în 1984, iar în anul 2000 a fost stabilită o doză maximă definitivă de 7 mg/kgc. Se poate ajunge la acesta doză din doar 2 litri de băuturi răcoritoare.

În cazul testelor efectuate pe şobolani s-a demonstrat ca E952 produce atrofierea testiculelor acestora.

Alte efecte pot fi: migrene, leziuni ale ficatului, pancreasului şi rinichilor, nivel scazut al testosteronului, iritaţii ale pielii şi ale sistemului respirator.

Alimentele în care este prezent ciclamatul
E952 este permis într-o gamă largă de produse: băuturi răcoritoare, produse lactate dulci (iaurt cu fructe, lapte cu cacao, creme, frişcă, etc.), gem, sosuri, murături, gumă de mestecat, bere cu diferite arome, produse de patiserie şi cofetarie, jeleuri, oţet etc.

Print Friendly, PDF & Email