Cicoarea (Cichorium intybus) este o plantă perenă ce atinge aproape un metru înălțime.

În antichitate cicoarea a fost cultivată de egipteni ca plantă medicinală, înlocuitor de cafea și furaj pentru animale.

În anii ’70 s-a descoperit că rădăcina acestei plante poate conține inulină până la 40%. Inulina este o fibră solubilă, cu un efect neglijabil asupra glicemiei, ce favorizează dezvoltarea unor bacterii benefice și scade abilitatea corpului de a produce / absorbi anumite grăsimi. Aceasta este și un prebiotic. În prezent cicoarea este cultivată la nivel mondial în special pentru producerea de inulină.

cicoareCicoarea este cultivată pentru mai multe aplicații și poate fi divizată în 4 varietăți:

– industrială sau cicoarea pentru rădăcină. Aceasta este cultivată în Europa, India, Africa de Sud și Chile și este utilizată pentru obținerea de inulină sau înlocuitor de cafea.

– de Bruxelles. Este cultivată în Europa pentru muguri.

– pentru frunze. Este utilizată în diferite mâncăruri (gatită sau proaspătă).

– furajeră, derivată din varietatea sălbatică.

Efectele Cichorium intybus
Cichorium intybus este o plantă medicinală foarte importantă în Europa, Asia și în câteva regiuni din Africa. Deși toate părțile plantei conțin substanțe importante din punct de vedere medicinal, concentrația cea mai mare se află în rădăcină.

Din cicoare se prepară diferite produse cu scop medicinal precum sirop, suc, ceai, unguent, tinctură, extract apos sau alcoolic etc.

Cicoarea este o plantă foarte puțin cerecetată în ceea ce privește proprietățile sale medicinale. Aceasta conține peste 100 de compuși, principalii constituenți relevanți din punct de vedere medicinal fiind inulina, acidul cicoric, flavonoidele, uleiurile esențiale și antocianii.

Activitate antimicrobiană
Extractul de cicoare roșie are proprietăți antibacteriene asupra microorganismelor din cavitatea bucală (Streptococcus mutans, Actinomyces naeslundii și Prevotella intermedia) și limitează formarea biofilmului și aderarea bacteriilor la celule.

Alte studii au arătat că extractul apos prospăt și extractul din seminte sunt active împotriva a patru microorganisme patogene – Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli și Candida albicans.

În plus, extractul din rădăcină are efecte puternice asupra unor microorganisme precum Bacillus subtilis, S. aureus, Salmonella typhi, Micrococcus luteus și E. coli.

Extractul din frunze are o acțiune moderată asupra microorganismului rezistent la multe medicamente S. typhi.

Extracte specifice (au fost extrase doar anumite substanțe) au avut proprietăți antifungice împotriva Trichophyton tonsurans, T. rubrum, and T. violaceum și antibacteriene împotriva Pseudomonas cichorii.

Activitate antidiabetică
Extractul etanolic a redus nivelul glicemiei, colesterolului și trigliceridelor în cazul animalelor diabetice. Extractul apos din semințe a avut efecte similare.

Administrarea de pudră de frunze de cicoare șobolanilor diabetici a condus la scăderea glicemiei până aproape de nivelul normal.

Substanțele bănuite pentru efectele antidiabetice sunt acidul cafeic, acidul clorogenic și acidul cicoric. Aceste substanțe facilitează producerea de insulină și absorbția glucozei în celule.

Activitatea anticancerigenă
Extractul etanolic proaspăt și frunzele macerate într-o soluție apă – alcool, folosite în studii separate, au inhibat dezvoltarea celulelor canceroase în cazul testelor efectuate pe animale și linii celulare. Pe oameni nu au fost efectuate studii.

Alte efecte
În cazul paraziților intestinali se pare că această plantă poate inhiba dezvoltarea anumitor tipuri de paraziți, însă testele au fost efectuate doar pe animale care se hrănesc cu ea (bovine, ovine etc.) și astfel nu se cunosc efectele ei în cazul oamenilor și nici dozele și modul de administrare.

Cicoarea a fost utilizată tradițional în diferite țări și ca tratament împotriva malariei. Cerecetările arată că substanțele amărui din plantă sunt cele care conferă plantei capacitatea de a distruge sau inhiba paraziții care produc malaria.

Această plantă are acțiune hepatoprotectoare. Aceasta a fost corelată cu abilitatea plantei de a reduce efectele negative ale radicalilor liberi (are un caracter antioxidant puternic).

În cazul testelor pe animale extractul apos a protejat 95% din animale de ulcer gastric indus cu etanol (alcool etilic).

Anumite substanțe conținute de cicoare (lactucin, lactucopicrin) au efecte analgezice de două ori mai puternice decât ibuprofenul (teste efectuate pe animale). Se pare că aceste substanțe au și acțiune sedativă.

Extractele de cicoare au si efect antiinflamator, stimulează sistemul imunitar și relaxează vasele de sânge (studii efectuate pe linii celulare și animale).

Cicoarea mai poate avea efecte benefice și în cazul constipării, diareei, pierderii poftei de mâncare.

În plus, aceasta are un ușor efect laxativ, stimulează secreția de bilă, diminuează umflăturile și este o sursă bună de betacaroten.

Inulina prezentă în această plantă contribuie la sănătatea sistemului digestiv prin creșterea frecvenței scaunelor. Acest efect se atinge după consumul a 12 grame de inulină din cicoare pe zi (testat pe oameni).

Toxicitate, efecte adverse, contraindicații
Deși cicoarea este utilizată de foarte mult timp de oameni, anumiți compuși conținuți de aceasta pot produce efecte adverse, însă testele au arăta că toxicitatea se manifestă doar la doze mari și că extractele din cicoare și alte produse derivate din aceasta sunt relativ sigure pentru consumul uman.

Produsele obținute din această plantă nu trebuie utilizate de femeile însărcinate pentru că pot declanșa menstruația și pot produce pierderea sarcinii.

Nu se cunosc efectele acestei plante în cazul persoanelor care alăptează și astfel este recomandat să o evitați. Această recomandare este valabilă și pentru copii.

Poate produce alergii, în special în cazul persoanelor alergice la plante din familiile Asteraceae / Compositae.

Manipularea acestei plante poate irita pielea și astfel este indicat să purtați mănuși.

Cicoarea poate stimula producerea de bilă, ceea ce poate fi problematic pentru persoanele cu calculi biliari.

Concluzii
Ciocoarea este o plantă foarte versatilă ce poate fi utilizată în foarte multe scopuri. Aceasta promite foarte mult în ceea ce privește utilizarea ei ca plantă medicinală.

Trebuie avut în vedere că mai există mulți compuși conținuți de această plantă ce nu au fost încă evaluați și că sunt necesare studii suplimentare pentru a evalua efectele lor.

În plus, mare parte din dovezile existente ce susțin efectele prezentate în acest articol au fost obținute în cadrul testelor pe animale sau în laborator pe linii celulare și nu în cadrul studiilor efectuate pe oameni. Astfel, este posibil ca multe din efectele de mai sus să nu se aplice și oamenilor.

Totuși, având în vedere că nu este toxică pentru persoanele sănătoase decât în cantitate mare cred că puteți testa produsele ce o conțin, macar pentru efectul placebo :).

Consultați un medic specialist înainte de a utiliza produse ce o conțin pentru a stabili dozele, modul de administrare optim sau dacă este necesar / sigur să le consumați.

Dacă observați efecte adverse încetați imediat consumul și contactați un medic specialist.

Consumul frunzelor în diferite preparate culinare nu ar trebui să devină un obicei pentru că puteți foarte ușor să ajungeți să consumați o cantitate mai mare decât trebuie. Acestea trebuie utilizate ocazional.

În cazul cafelei din cicoare consider că nu ar trebui consumat mai mult de 300-350 ml pe zi (aproximativ două cești). Consumul a 300-350 ml zilnic  a fost asociat cu diverse efecte benefice. O cantitate mai mare este posibil să fie dăunătoare.

Surse
efsa
nih.gov
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email