Coada calului
Coada calului (Equisetum arvense) este o plantă medicinală perenă ce este folosită de câteva mii de ani. Aceasta creşte în Europa, Orientul Mijlociu, America de Nord şi în anumite părti ale Asiei. Este utilizată pentru oprirea sângerărilor, vindecarea ulcerului şi rănilor, tratarea tuberculozei şi a afecţiunilor renale.
În acest articol vom evalua dovezile ştiinţifice referitoare la efectele acestei plante asupra noastră şi vom determina care sunt efectele benefice ale consumului de produse ce conţin coada calului.
Coada calului – efecte
Există foarte puţine studii efectuate pe oameni pentru a determina efectele acestei plante, iar concluziile de mai jos se bazează pe dovezi limitate.
Osteoporoza
Coada calului conţine siliciu şi astfel este considerată utilă în tratarea osteoporozei. Există doar un studiu care să evalueze această proprietate a plantei. Acesta a fost efectuat în Italia pe un grup de 122 de femei (a fost împărţit în două) care au primit extract de coada calului sau un medicament ce conţinea această plantă şi calciu. Ambele grupuri au înregistrat creşteri ale densităţii oaselor, însă comunitatea ştiinţifică a criticat modul în care acest studiu a fost efectuat şi astfel avem nevoie de mai multe studii pentru a determina dacă această plantă poate trata osteoporoza.
Afecţiuni renale
Ca şi în cazul osteoporozei, şi aici a fost efectuat doar un studiu. Studiul s-a concentrat pe efectul diuretic al acestei plante. Rezultatele finale au arătat că persoanele care au consumat coada calului au eliminat un volum mai mare de urină decât cele care au primit placebo. Ca şi în cazul precedent, un singur studiu nu este suficient pentru a determina dacă această plantă poate creşte volumul de urină în cazul persoanelor care suferă de afecţiuni renale.
Alte afecţiuni
Deşi nu există dovezi ştiinţifice, coada calului este utilizată şi pentru tratarea pietrelor la rinichi, infecţiilor urinare, vindecarea rănilor şi arsurilor mici (nu aplicaţi pe răni deschise).
Surse
În scopuri medicinale se utilizează părţile superioare ale plantei (uscate sau proaspete).
În comerţ se găsesc produse lichide şi planta uscată. Produsele din coada calului trebuie depozitate la întuneric şi în recipiente bine închise.
Ceaiul de coada calului se prepară din 2-3 linguriţe plantă uscată peste care se adaugă 250 ml apă fierbinte şi se lasă 5-10 minute. Ceaiul poate fi consumat de 2-3 ori pe zi.
Contraindicaţii
Nu administraţi produse din coada calului copiilor mici pentru că acesta conţine cantităţi mici de nicotină.
Produsele obţinute din Equisetum arvense sunt considerate relativ sigure atunci când sunt consumate corespunzator şi nu au fost descoperite efecte secundare grave.
Există o altă specie de coada calului (Equisetum palustre) care este otrăvitoare pentru cai şi este indicat să nu consumaţi produse care o conţin.
Persoanele ce suferă de afecţiuni renale, diabet sau gută şi femeile însărcinate sau care alăptează nu trebuie să utilizeze preparate din coada calului.
Această plantă reduce cantitatea de vitamina B1 (tiamină) din organism şi este indicat să utilizaţi şi un supliment nutritiv care să o conţină. La fel şi în cazul potasiului.
Nu este recomandată utilizarea îndelungată a preparatelor din coada calului.
Surse
umm.edu
webmd.com
healthline.com