Coada șoricelului – efecte, forme disponibile
Coada șoricelului (Achillea millefolium) conține flavonoide. Flavonoidele sunt compuși antioxidanți, anticancerigeni, antivirali și antiinflamatori.
Acestă plantă este utilizată pentru facilitarea digestiei, calmarea crampelor abdominale și menstruale, reducerea inflamației, vindecarea rănilor și tratarea insomniei și anxietății.
Uneori mai este utilizată și pentru creșterea poftei de mancare, ca diuretic, antiseptic, pentru reducerea febrei, diminuarea sângerărilor și indigestie.
Efectele produselor din coada șoricelului
Există foarte puține studii referitoare la efectele produselor din coada șoricelului, mare parte fiind efectuate pe animale. În prezent nu există dovezi solide în ceea ce privește utilizarea acestei plante în scop medicinal.
Totuși, în cadrul studiilor pe animale s-a arătat că aceste produse pot trata anxietatea, sunt sedative ușoare, diminuează inflamațiile, facilitează vindecarea rănilor, diminuează simptomele afecțiunilor gastrointestinale și durerile menstruale, scad tensiunea arterială și dilată vasele de sânge și căile respiratorii.
Trebuie avut în vedere că este posibil ca rezultatele obținute în cadrul studiilor efectuate pe animale să nu se aplice în cazul oamenilor.
Forme disponibile
Părțile plantei utilizate în scop medicinal sunt florile, frunzele și mugurii. Acestea se colectează în perioada de înflorire.
Este disponibilă sub formă plantă uscată sau verde, capsule, tablete, tincturi, ulei, ceai și extract lichid.
Pentru ceai de coada șoricelului se utilizează toate părțile supraterane. Acestea se fierb pentru aproximativ 10 minute, după care se scot. De obicei trebuie îndulcit pentru a mai ascunde din gustul amărui. Se poate adăuga și lămâie.
Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
Produsele ce conțin coada șoricelului nu sunt recomandate copiilor și femeilor care alăptează pentru că nu se cunosc efectele secundare.
Nu este recomandat femeilor însărcinate pentru că poate relaxa mușchii uterului și poate produce pierderea sarcinii.
În plus, cel puțin un studiu efectuat pe animale a asociat consumul de produse din coada șoricelului cu o greutate scăzută a fătului.
În cadrul altor studii efectuate pe animale s-a observat creșterea procentului de spermatozoizi anormali în cazul animalelor tratate cu extract de coada șoricelului.
Persoanele alergice la crizanteme, margarete și ambrozie pot fi alergice și la această plantă.
Această plantă crește sensibilitatea la lumină.
Produsele ce conțin coada șoricelului pot interacționa cu antiacide, litiu, medicamente pentru subțierea sângelui, medicamente pentru tratarea hipertensiunii și somnifere.
Dacă vă aflați în situațiile de mai sus consultați un medic specialist înainte de a consuma produsele ce o conțin.