surse coenzima q10Există foarte multe resurse online și offline ce promovează suplimentele alimentare ce conțin coenzima Q10.

Aceasta este promovată ca fiind o substanță minune ce rezolvă aproape toate problemele organismului, de la durerile de cap până la cancer și îmbătrânire. Sunt oare adevarate aceste afirmații? Puteți afla acest lucru din articolul de mai jos!

Coenzima Q10 sau ubiquinona face parte dintr-un complex enzimatic ce ajută celulele să transforme glucidele în energie.

Este un compus esențial în dezvoltarea și funcționarea corespunzatoare a organismului, poate fi produsă de acesta și nu este neaparat nevoie să fie obținută din surse externe.

Conform studiilor efectuate până în acest moment, cantitatea produsă de organism și cea procurată din alimente asigură necesarul zilnic de Q10, dar odată cu înaintarea în vârstă scade și producția ei.

Există mai multe forme ale coenzimei Q, dar coenzima Q10 este cea mai importantă și cel mai mult studiată.

Coenzima Q10 a fost descoperită în 1957. Cantități importante au fost descoperite în mușchiul inimii și de aceea cercetătorii au devenit interesați de legatura dintre coenzimă și bolile de inimă. În 1961 s-a găsit o legătură între cancerul la sân și nivelul scăzut de CoQ10 din sânge.

Cercetare – rezultate
Există câteva studii care sugerează că Q10 poate avea rolul de a întări sistemul imunitar și ca este un bun antioxidant. Cercetătorii testează în prezent această coenzimă pentru a vedea cum influențează evoluția unor afecțiuni ca bolile de inima, cancerul etc.

Până în acest moment nu au fost obținute rezultate clare în ceea ce privește implicarea coenzimei q 10 în tratarea afecțiunilor menționate mai sus.

Câteva studii preliminarii sugerează că suplimentarea cantității de coenzimă poate ajuta organismul să prevină și să combată anumite afecțiuni, dar în acest sens sunt necesare mai multe cercetări.

Cele mai multe studii au fost efectuate pe animale și rezultatele acestora nu sunt în totalitate valabile și pentru oameni.

Studii mici au arătat că această coenzimă poate reduce deteriorarea mușchiului cardiac, deteriorare provocată de chimioterapie, dar Q10 reduce eficacitatea radioterapiei și chimioterapiei și astfel cei mai mulți medici oncologi nu recomandă suplimetarea cantității de Q 10 în timpul tratamentelor respective.

Un asemenea studiu a vizat 90 de femei ce sufereau de cancer la sân ce nu s-a extins la alte organe și care au urmat tratamente convenționale, dar au consumat și suplimente pe bază de vitamine, minerale și CoQ10.

Acestea au fost comparate cu 180 de femei ce sufereau de afecțiuni similare, dar care au urmat doar tratamente conventionale. În cazul femeilor ce au urmat doar tratamentele conventionale, cancerul s-a extins puțin mai greu decât în cazul femeilor ce au beneficiat de suplimente, însă diferențele nu au fost semnificative.

Într-un alt studiu ce a vizat un grup de 142 de bărbați fumători ce au consumat, timp de două luni, coenzima Q10 sau placebo nu s-au găsit dovezi în ceea ce privește reducerea daunelor produse de radicalii liberi ADN-ului. Totuși, sunt necesare studii care să se desfășoare pe perioade mult mai mari.

Nu există studii care să arate că această coenzimă poate influența durerile, scăderea în greutate sau creșterea poftei de mâncare, dar au fost efectuate studii ce arată ca aceasta nu influențează sau influențează prea puțin nivelul colesterolului sau al trigliceridelor și performanța fizică.

Nu există dovezi științifice clare că suplimentele ce conțin Q10 prelungesc viața sau că influențează semnificativ degradarea organismului pe masură ce se înaintează în vârstă.

Efecte secundare Co Q10
Din cauza faptului că suplimentele alimentare nu trec prin acealși proces de verificare ca medicamentele, acestea pot conține alte substanțe decât cele menționate pe etichetă sau contaminanți și de aceea efectele secundare pot fi produse de substanțele străine și nu de substanța activă. Din cauza acestui aspect efectele secundare menționate mai jos trebuie tratate ca fiind incomplete.

Ținând cont de cele menționate mai sus, principalele efecte adverse raportate au fost: dureri de cap, arsuri la nivelul sistemului digestiv, insomnii, contracții musculare involuntare, diaree, iritații ale pielii și oboseală.

Puține lucruri sunt cunoscute în ceea ce privește dozele recomandate (pentru adulții sănătoși) și efectele pe care le are asupra organismului consumul prelungit de suplimente ce conțin coenzima Q10.

Există studii ce au arătat că această coenzimă poate interacționa cu medicamentele ce subțiază sângele, ceea ce poate produce sângerări prelungite.

După cum am menționat mai sus, datorită faptului că este un antioxidant puternic, Q10 poate interacționa cu anumite medicamente convenționale folosite în tratarea cancerului.

Surse de coenzima Q10
Această coenzimă este produsă de toate celulele organismului uman, dar poate fi obținută și din alimente.

Cele mai importante surse de CoQ10 sunt: carnea de vită, peștele, carnea de pui, soia, uleiul de rapiță, alunele, nucile și fisticul.

În cazul suplimentelor absorbția compusului pur este foarte slabă (aproximativ 10%), dar aceasta poate fi crescută prin introducerea grăsimilor în compoziția acestora.

Concluzii
După cum observați, coenzima Q10 produsă în mod natural are multe efecte benefice asupra organismului. În cazul suplimentelor, multe teste trebuie efectuate pentru a stabili dacă aceasta are efecte secundare atunci când este consumată pe termen lung.

Aici se mai adaugă și verificarea insuficientă și etichetarea necorespunzătoare a suplimentelor alimentare, ceea ce poate duce la probleme serioase de sănătate.

Din moment ce Q10 este produsă de organism și poate fi gasită și în alimente, nu este necesar să consumați suplimente nutritive ce conțin CoQ10 decât dacă aveți afecțiuni ce împiedică producerea sau absorbția acesteia.

Consider ca în cazul persoanelor sănătoase și care au o alimentație echilibrată, consumul de suplimente alimentare reprezintă o pierdere de bani și chiar un pericol pentru sănătatea lor. Consumați suplimente nutritive doar dacă un medic specialist bun vă recomandă acest lucru.

Persoanele ce suferă de diferite afecțiuni trebuie să consume suplimente ce conțin Q10 după ce consultă un medic specialist și doar după ce acesta sugerează că suplimentarea cantității de coenzima Q10 poate ameliora starea de sănătate a pacientului.

Referitor la titlul acestui articol consider că testele efectuate până la momentul actual nu sunt suficiente pentru a susține afirmațiile făcute de cei din mediul online și offline, ce promovează coenzima Q10 ca pe un supliment alimentar minune, anumite afirmații fiind false, iar altele conținând numai un sâmbure de adevăr.

Această substanță este importantă pentru organismul uman, chiar foarte importantă, dar momentan folosirea suplimentelor ce conțin Q10 nu se justifică (exceptie anumite cazuri menționate mai sus).

Pe baza datelor existente pot spune că promovarea acestei coenzime ca fiind un medicament minune este susținută doar parțial de dovezi științifice, iar restul reprezintă marketing.

Surse:
oregonstate.edu
nih.gov
cancer.gov

Print Friendly, PDF & Email