Pentru a putea înțelege mai bine modul în care se calculează numărul total de calorii din alimente este necesar să explicăm puțin ce este o calorie.

O calorie este o unitate de măsură pentru energie. O calorie alimentară este de fapt o kilocalorie (1000 de calorii). Caloria (kcal) reprezintă cantitatea de energie necesară pentru a ridica temperatura unui kilogram de apă cu un grad Celsius.

De multe ori valoarea nutritivă a alimentelor este exprimată și în kj. O kcal are 4.184 kj.

caloriiMetoda inițială de măsurare a conținutului de calorii dintr-un aliment consta în măsurarea directă a cantității de energie pe care o eliberează în timpul arderii.

Alimentele erau introduse într-un container etanș ce era înconjurat de apă. Acestea erau arse complet. La final se măsura creșterea temperaturii apei și se calcula numărul de calorii pentru 100 de grame de produs.

În prezent această metodă nu este utilizată pentru că este greoaie, dar și pentru că poate conduce la o estimare greșită a numărului de calorii din alimente (de exemplu fibrele nu se digeră, însă ard și produc energie). Se utilizează o metodă dezvoltată acum aproximativ 200 de ani de Wilbur Atwater.

Acesta a determinat numărul mediu de calorii din patru surse de energie: grăsimi, proteine, glucide și alcool.

Astfel, conform sistemului Atwater numărul mediu din calorii pentru un gram de grăsime este de 9 kcal, pentru proteine și glucide este de aproximativ 4 kcal și pentru alcool este de 7 kcal.

Prin acest sistem numărul total de calorii dintr-un aliment nu mai este determinat direct prin arderea alimentului respectiv ci indirect prin adunarea numărului de calorii rezultate din cantitatea de grăsimi, proteine, glucide și alcool din alimentul respectiv.

Pentru că fibrele sunt glucide și acestea nu se digeră, cantitatea de fibre este în general scăzută din glucide / carbohidrați înainte de calcularea numărului total de calorii.

Astfel, un produs care conține 10 grame proteine, 10 grame lipide, 15 grame glucide (din care 5 grame fibre alimentare) va avea 40 de kcal din proteine, 90 din lipide și 40 din glucide (s-au scăzut cele 5 grame de fibre). În total 170 de kcal.

Despre corectitudinea acestui sistem de măsurare a valorii nutritive a alimentelor puteți citi în acest articol.

Print Friendly, PDF & Email