lizinaLizina este un aminoacid esenţial ce a fost descoperit în 1889 de Drechsel. Acesta a izolat aminoacidul din cazeină (o proteină din lapte). Trei ani mai târziu a fost descoperită şi structura acestuia.

Lizina este un aminoacid ce intră în componenţa majorităţii proteinelor din corpul uman şi are un rol important în absorbţia calciului şi în creşterea masei musculare.

Alte roluri ale lizinei (lysine) sunt: grabeşte recuperarea după operaţii şi traume, participă la producerea de enzime, anticorpi şi proteine, influenţează pozitiv sistemul nervos central, este vital în dezvoltarea organismului, facilitează producţia de carnitină (nutrient ce transformă acizii grasi în energie şi scade nivelul de colesterol din sânge), previne herpesul genital.

Pentru ca facilitează absorbţia calciului şi îngreunează eliminarea acestuia prin urina, lizina poate preveni osteoporoza.

Lizina joaca un rol esenţial şi în producerea colagenului (substanţă ce intră în componenţa tendoanelor, cartilagiilor şi pielii).

Surse de lizină
În mod natural, puteţi obţine lizină din alimente, dar atleţii şi vegetarienii au dificultăţi în procurarea cantităţii necesare. O cantitate insuficientă poate duce la o dezvoltare lentă, oboseală, greţuri, ameţeli, carenţă de niacina (vitamina B3 – lipsa duce la pelagră) şi infertilitate.

Acest aminoacid poate fi obţinut din carne, ouă, lactate, mazăre, soia, fasole, linte, spanac, amarant, hrean etc.

Print Friendly, PDF & Email