Diferențele dintre răceală și gripă
Având în vedere că primăvara nu prea vrea să se arate, am zis că ar fi util un articol de sezon în care să explicăm foarte pe scurt care sunt diferențele între răceală și gripă.
Cu toate că amândouă sunt considerate afecțiuni respiratorii, gripa și răceala comună diferă în ceea ce privește severitatea – ambele fiind cauzate de viruși diferiți.
Este dificil să faci diferența între cele două afecțiuni pentru că simptomele pot fi destul de similare în cele mai multe cazuri.
Cu toate acestea, în general, intensitatea simptomelor diferă în ambele cazuri, gripa manifestându-se mult mai puternic decât răceala comună – care, de obicei, se manifestă mult mai blând.
Simptome precum secreții nazale sau nas înfundat sunt imediat asociate cu răceala și nu generează probleme grave de sănătate. Sunt rare cazurile de infecții bacteriene și eventual spitalizarea în cazul răcelii comune, însă gripei îi pot fi asociate complicații mult mai grave, inclusiv pneumonie și deces.
Decesul este întâlnit în special în cazul persoanelor vârstnice, bebelușilor și persoanelor cu o stare precară de sănătate.
Răceala este o afecțiune respiratorie mai blândă, care vă poate indispune pentru câteva zile.
Cele mai cunoscute simptome asociate răcelii sunt:
- secreții nazale sau nas înfundat;
- gât iritat;
- strănut;
- febră ușoară până la moderată;
- tuse;
- dureri de cap sau durere la nivelul corpului;
- ușoară oboseală.
Simptomele asociate gripei sunt similare cu cele ale răcelii, însă mult mai severe. După cum am menționat și mai sus, gripa poate conduce la probleme grave de sănătate și poate necesita spitalizare.
Cele mai cunoscute simptome asociate gripei sunt:
- tuse seacă, neproductivă;
- febră moderată până la ridicată (însă nu la toți pacienții);
- durere în gât;
- frisoane;
- dureri musculare și corporale severe;
- dureri de cap;
- oboseală profundă (care poate dura și până la două săptămâni).
Sper că informațiile de mai sus v-au ajutat să vă faceți o idee cu privire la diferențele dintre gripă și răceală. Totuși, pentru că uneori este posibil să nu puteți face diferența, este bine să dați o fugă până la medic să vă consulte.
Atenție la antibiotice pentru că majoritatea medicilor de familie prescriu antibiotice preventiv, indiferent de ce afecțiune suferiți. Acestea trebuie utilizate doar pentru combaterea infecțiilor secundare provocate de bacterii.
Referitor la tratarea gripei și răcelii cu antibiotice și la ce se poate întâmpla dacă utilizăm necorespunzător antibiotice, ciți articolele evidențiate anterior cu link.