Dulceață de vișine
Pentru că tot este sezonul vișinelor m-am gândit să încerc să fac o dulceață de vișine. Nu cred că sunt multe persoane care pot spune că nu iubesc această dulceață.
Vă pot spune că a ieșit foarte gustoasă, singurul lucru de care nu sunt 100% mulțumit este consistența (prima dată mi-a ieșit puțin mai groasă decât doream, iar a doua oară puțin mai subțire).
Aici trebuie să ai ceva mai multă răbdare pentru a nimeri consistența dorită. Sper că la a treia încercare să o nimeresc :)).
Totuși, consistența nu influențează gustul, această rețetă fiind perfectă din acest punct de vedere.
În plus, față de rețetele clasice de dulceață unde proporția fructe – zahăr este 1 la 1, în aceasta este de 1 la 0,4.
Puteam încerca să fac și fără zahăr, însă având în vedere că o consum destul de rar – dulceața trebuie să fie dulce. În acest caz este dulce acrișoară :)).
Chiar dacă valorile nutritive din tabelul de mai jos sunt similare cu cele ale produselor din comerț, trebuie să aveți în vedere că doar 65% din zaharuri (glucide) provin din zahăr și miere, restul provenind din vișine, lămâie și vin roșu.
În plus, această dulceață are și un conținut mai mare de antioxidanți decât cele din comerț și nu conține nici aditivi alimentari.
În funcție de consistență, cantitatea de dulceață poate varia și astfel valorile nutritive de mai jos sunt orientative (de exemplu, dacă obțineți o cantitate mai mare – numărul de calorii / 100 grame scade considerabil).
Timp de execuţie 90-100 minute – Complexitate medie
|
|
Valori nutritive/100 g
|
|
Calorii
|
270
|
Glucide
|
65 g
|
Proteine
|
1.6 g
|
Lipide
|
0.3 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru aproximativ 800-900 grame dulceață de vișine
– 1.5 kilograme vișine coapte (aproximativ 1.1-1.2 kg fără sâmburi);
– 350 grame zahăr brun;
– 300 ml vin roșu dulce;
– două lămâi;
– trei linguri miere;
– 20 grame zahăr vanilat (nu vanilinat).
Mod de preparare dulceață de vișine
Se spală vișinele, se scot sâmburii și se pun într-o oală de minim 5-6 litri.
Se adaugă zahărul brun, zahărul vanilat, mierea, vinul roșu și zeama de la cele două lămâi și se pune pe foc.
Se lasă la foc mare aproximativ 5 minute până se dizolvă zahărul și mierea și apoi se trece la foc mic spre mediu.
ATENȚIE – va spuma de câteva ori destul de puternic. Poate da pe afară. Astfel, trebuie să stați lângă ea până nu mai spumează. Când spumează treceți aragazul pe mic și amestecați. Bănuiesc că face așa de la vin.
Lasați la foc mic – mediu aproximativ 40 de minute.
După terminarea timpului opriți focul, luați o lingură de zeamă, puneți pe o farfurie și introduceți în congelator pentru 4-5 minute pentru a vedea consistența pe care o va avea dulceața de vișine după răcire (când este caldă este destul de lichidă – se întărește după răcire).
Dacă vi se pare că este prea lichidă mai puteți lăsa puțin la fiert.
Dulceața se pune în borcane sterilizate 15-20 de minute prin fierbere.
Pentru sterilizare borcanele se pun împreună cu capacele (borcanele nu trebuie să fie acoperite cu capace ci doar în acelaşi vas).
NU utilizați borcane fisurate, ciobite etc. Pe fundul vasului trebuie să fie un grilaj sau un prosop.
După ce ați pus dulceața de vișine în borcane strângeți ușor capacele și introduceți în același vas în care le-ați sterilizat, pentru 10 -15 minute.
Scoateți borcanele din vas.
Dacă s-au sigilat bine, capacele trebuie sa fie concave. Dacă se aude ca şi cum ar răsufla – strângeţi mai bine borcanele şi veţi obţine forma concavă a capacelor.
Pentru a nu vă arde este cel mai bine să folosiţi un cleşte pentru borcane atât în cazul sterilizării borcanelor cât şi în faza finală.
Costuri
Costurile pentru 800-900 grame de dulceață de vișine sunt de aproximativ – 20-22 RON (prețuri 2017).