Extractul de annatto este un colorant natural obținut din țesutul exterior al semințelor de Bixa orellana.

Acest arbore este originar din America Centrală și de Sud. În aceste zone semințele sunt utilizate ca și condiment în diferite preparate culinare.

În alimente este utilizat pentru a da acestora o culoare galbenă, portocalie sau galben-portocalie.

bixa orellana sau annattoPrincipalii pigmenți din E160b sunt bixina și norbixina. Bixina reprezintă peste 80% din cantitatea totală de coloranți din acest aditiv, iar norbixina aproximativ 5%.

Bixina și norbixina fac parte din categoria carotenoizilor, însă spre deosebire de beta–caroten nu sunt precursori al vitaminei A.

Alte denumiri ale aditivului sunt achiote, extract de annatto, portocaliu natural, semințe de annatto, orlean, rocou, roucou, terre orellana, urucum etc.

E160b este produs în general prin cojirea semințelor și concentrarea coloranților prin intermediul solvenților.

Pentru a crește puritatea aditivului se mai utilizează și precipitarea cu acid.

Cei doi constituenți principali ai extractului de annatto oxideză relativ ușor atunci când sunt expuși la lumină și temperaturi ridicate (peste 70 ˚C). Totuși, sunt destul de stabili pentru a face față condițiilor de depozitare a alimentelor în care sunt utilizați.

Efectele consumului de alimente ce conțin E160b
Am fost uimit să văd că în cazul acestui aditiv alimentar există un număr destul de mare de studii. Acestea au fost efectuate pe culturi celulare, bacterii, animale, dar și pe oameni.

Concluziile studiilor au fost în general pozitive, în sensul că extractul de annatto nu a fost considerat dăunător.

Totuși, în aceste studii s-a observat că E 160b poate afecta anumiți indicatori biologici. Cel mai puternic efect observat a fost asupra glicemiei. Astfel, în funcție de animalele pe care a fost testat acest aditiv, s-a observat o creștere sau o scădere a glicemiei.

Alte efecte observate în cadrul studiilor au mai fost – scăderea numărului de globule roșii și albe, leziuni la nivelul rinichilor (nu au fost analizate cauzele) și al nivelul ficatului, pigmentarea părului, pielii, fecalelor și a anumitor țesuturi.

În cazul studiilor pe oameni s-a observat că extractul de annatto poate declanșa reacții alergice. Șocul anafilactic este extrem de rar, până în prezent fiind raportate doar două cazuri.

EFSA a stabilit ca Doză Zilnică Acceptabilă  6mg / kg corp / zi pentru bixină și 0,3 mg / kg corp / zi pentru norbixină. Aceste doze au fost stabilite după ce a fost aplicat un factor de siguranță de 200 dozelor utilizate în studii și la care nu au fost observate efecte adverse (1206 mg / kg corp / zi, respectiv 63 mg / kg corp /zi).

Este de menționat că în alimente se utilizează o cantitate de 10-50 mg / kg produs, în funcție de tipul produsului. EFSA a estimat că Doză Zilnică Acceptabilă nu este atinsă din consumul de alimente de nicio categorie de persoane.

Surse de E160b
Extractul de annatto este utilizat în general în margarină, sosuri și produse lactate (în special brânzeturi).

Mai este utilizat în produse de patiserie, creme pentru biscuiți, popcorn, dulciuri cu cremă, membrana cârnaților, budincă, sos de tomate, pește afumat și mâncare pentru animale.

Din cauza potențialului alergenic ridicat al E102, acest aditiv este folosit în multe alimente ca înlocuitor al tartrazinei,

Este uneori utilizat în combinație cu E100 (curcumina).

Concluzii
Chiar dacă în cadrul studiilor au fost observate mai multe efecte negative, aproape toate au fost observate la doze enorme (decâteva sute de ori mai mari decât doza obținută din alimente).

Singurele efecte care au fost observate la doze relativ mici și care merită luate în calcul atunci când ne gândim dacă să consumăm sau nu alimente ce conțin extract de annatto sunt cele asupra glicemiei și posibilele efecte alergene.

Totuși, extractul de annatto este utilizat în general în produse cu un grad ridicat de procesare, care de multe ori conțin mulți alți aditivi alimentari.

Deși acest aditiv pare destul de sigur și chiar dacă este singurul aditiv din alimentul dorit, tot nu consider că trebuie să achiziționați acel produs pentru că nu merită să riscați aiurea.

În plus, singura diferență dintre o brânză cu E160b și una fără este de obicei doar culoarea.

Sursă
EFSA

Print Friendly, PDF & Email