Poliaspartatul de potasiu este un aditiv alimentar ce a fost adăugat în lista aditivilor permiși în UE, în data de 28 iulie 2017.

Introducerea lui s-a făcut prin modificarea Anexei II a Regulamentului 1333/2008 și a Regulamentului 231/2012.

E456 este sarea de potasiu a acidului poliaspartic. Este comercializat sub formă de pudră fină, de culoare maro deschis.

femei cu pahare cu vinEste un aditiv alimentar inodor, solubil în apă, cu un pH de 7,5-8,5.

Acesta este utilizat ca stabilizator în vin pentru că previne precipitarea cristalelor de tartrat. Se poate folosi în toate tipurile de vin (roșu, rose, alb).

Poliaspartatul de potasiu este util în vinificație pentru că îmbunătățește stabilitatea vinului fără să îi afecteze gustul și aroma.

Efectele E456
Înainte de introducerea în lista aditivilor permiși în UE, EFSA (autoritatea europeană pentru siguranță alimentară) a evaluat siguranța utilizării acestuia și a concluzionat că nu reprezintă un pericol pentru consumatori având în vedere că se utilizează doar în vin. Nivelul maxim admis este de 300 mg / litru, însă se estimează că va fi utilizat la un nivel de 100-200 mg / litru.

Concluzia EFSA s-a bazat pe câteva studii in vitro și pe un studiu de 90 de zile pe șobolani.

Șobolanilor li s-a administrat o doză de 1000 mg / kg corp, timp de 90 de zile. Nu s-au observat efecte adverse.

Doza maximă, estimată de EFSA, ce poate fi ingerată de un adult (din consumul de vin) este de 1.4 mg / kg corp și în cazul vârstnicilor de 1.8 mg. Aceste doze sunt de peste 500 de ori mai mici decât doza la care nu s-au observat efecte adverse.

Din punctul meu de vedere doza de E 456 este destul de mică și probabil nu va avea efecte adverse dacă se consumă vin cu moderație.

Atenție însă pentru că vinul conține și alți aditivi alimentari. În plus, producătorii nu sunt obligați să îi menționeze pe toți pe etichetă.

Totuși, pentru o evaluare completă și corectă a poliaspartatului de potasiu ar fi fost necesar să se evalueze și efectele cronice (după un consum îndelungat).

De asemenea, nu au fost efectuate teste în ceea ce privește capacitatea acestuia de a produce cancer și nici efectele sale asupra fertilității și dezvoltării organismului (în special a fătului).

Este și o sursă de metale grele precum arsenic, mercur, plumb și cadmiu.

Chiar dacă E456 pare a fi sigur (conform dovezilor existente pare a fi unul dintre cei mai siguri aditivi despre care am scris până acum), mai sunt anumite aspecte ce nu au fost cercetate și astfel, dacă puteți, încercați să stați departe de el.

Sursă
EFSA

Print Friendly, PDF & Email