Carbonații de amoniu sunt aditivi alimentari utilizați ca agenți de dospire (de creștere) în diferite produse alimentare, în special în cele de patiserie și cofetărie. Mai sunt utilizați și ca regulatori de aciditate.

Sunt foarte eficienți pentru că atunci când sunt încălziți se descompun în dioxid de carbon și amoniac.

carbonați de amoniu sau E503Grupa carbonaților de amoniu este formată din doi aditivi alimentari:
– E503 (i) Carbonat de amoniu
– E503 (ii) Bicarbonat de amoniu

Efectele consumului de alimente ce conțin carbonați de amoniu
Nu se cunosc foarte multe efecte negative ale E 503. Printre cele cunoscute se numără balonare, iritarea mucoaselor și pielii, pierderea de calciu și magneziu.

Acești aditivi pot fi contaminați cu metale grele și cu diferite substanțe dăunătoare ca melamina.

În afara sectorului alimentar sunt utilizați ca fertilizanți, în substanțe utilizate la stingerea incendiilor, medicamente, vopsea, plastic, cauciuc, ceramică etc.

Print Friendly, PDF & Email