Caramelul – E 150
Caramelul este un colorant alimentar ce se obţine prin tratarea termică a carbohidraţilor în prezenţa acizilor, bazelor sau a sărurilor. Culoarea sa variază de la galben şters la maro închis.
E 150 este cel mai folosit colorant la nivel mondial (cele 4 tipuri) şi poate fi găsit în aproape toate tipurile de alimente şi băuturi.
Exista 4 tipuri de caramel:
E150a sau Caramel I – acest tip de caramel este preparat prin caramelizarea carbohidraţilor.
În procesul de caramelizare se folosesc acizi, baze sau săruri, dar nu se folosesc substanţe ce conţin sulfiţi sau amoniac.
E150b sau Caramel II – În procesul de preparare se folosesc şi sulfiţi.
E150c sau Caramel III – În procesul de preparare se folosesc substanţe ce conţin amoniac.
E150d sau Caramel IV – În procesul de preparare se folosesc substanţe ce conţin sulfiţi şi amoniac.
Efectele consumului de alimente ce contin E 150
În anul 2012 CSPI a publicat rezultatele unui studiu ce a avut ca subiect caramelul folosit în Coca-Cola. Acest studiu a demonstrat prezenţa unei cantităţi mari de 4-MEI.
Au fost testate băuturi din nouă ţări, iar cantitatea de 4-Mei/355ml a fost cuprinsă între 4 şi 267 mg. Corpul de control al statului California estimează ca un consum de 30 mg de 4-MEI/zi corespunde unui risc de cancer de 1:100.000.
Din cauză că acest colorant poate fi produs din foarte multe tipuri de materie primă acesta reprezintă un risc pentru persoanele care sunt alergice la respectivele materii prime.
Materiile prime folosite la obţinerea caramelului sunt: glucoza (derivată din grâu), amidon (din grâu), sirop de malţ (din orz) sau lactoza (din lapte).
Caramelul poate produce dereglari la nivelul sistemului digestiv şi din cauza acestora este posibil să fie afectată şi absorbţia medicamentelor antiepileptice.
E150 poate distruge vitaminele din complexul B şi poate produce afecţiuni ale rinichilor.
Nu este recomandat în alimentaţia copiilor.
Alimente în care este prezent caramelul E150
E 150 se gaseste în bere, pâine integrală, ciocolată, biscuiţi, creme, tablete de glucoză, îngheţată, gem, whisky, coniac, murături, băuturi tip cola, bomboane, oţet balsamic, vin, cacao pudră de proastă calitate.