Cafeaua – sănătoasă sau nu?
Cafeaua este printre cele mai consumate băuturi la nivel mondial şi toţi consumatorii se întreabă dacă este sau nu sănătoasă. Părerile sunt împărţite – există persoane care susţin că este foarte sănătoasă, iar altele ce susţin opusul. Este posibil ca adevărul să fie la mijloc, dar acest lucru trebuie decis după ce aţi citit întreg articolul. Când ne gândim la cafea, ne gândim la cafeina (cofeina). Acest lucru nu este corect, cafeaua fiind un amestec complex de substanţe – glucide, lipide, proteine, minerale, vitamine, alcaloizi şi fenoli.
Cafeaua şi prevenirea bolilor
Studii efectuate pe mai mult de 200000 de bărbaţi şi femei au arătat ca un consum moderat de cafea scade riscul de diabet de tip doi cu 29-54%.
Acest efect a fost întâlnit şi în cazul cafelei decafeinizate, dar procentul a fost puţin mai scăzut. Încă nu se cunoaşte mecanismul prin care cafeaua reduce riscul de diabet, iar consumul de cafea nu poate fi încă recomandat în scopul prevenirii diabetului.
Alte studii au arătat că un consum moderat de cafea scade riscul de apariţie al bolii Parkinson cu 40-60%. Acest efect a fost observat doar în cazul bărbaţilor şi femeilor care nu au ajuns la menopauză sau care nu au urmat un tratament cu estrogen. Concluzia cercetătorilor a fost ca estrogenul diminuează efectele compuşilor din cafea.
În ceea ce priveşte cancerul de colon, unele studii au arătat ca un consum moderat de cafea scade riscul apariţiei acestuia cu pana la 48%, iar altele nu au găsit nicio legătura între cafea şi riscul de cancer de colon. Descoperirea comună a studiilor a fost ca această băutură nu creste riscul de cancer de colon.
Au fost efectuate şi câteva studii foarte mari pe o perioadă de 8-17 ani ce au avut ca scop determinarea legăturii dintre consumul de cafea şi cancerul hepatic. Toate aceste studii au descoperit ca persoanele care consumă cafea au un risc de a dezvolta cancer la ficat, produs de excesul de alcool şi de hepatita C, mai mic cu 30-80% decât persoanele care nu au consumat niciodată cafea.
Efectele dăunatoare ale cafelei
Pentru a avea o imagine completă asupra efectelor consumului de cafea trebuie să cunoaşteţi şi riscurile la care va expuneţi atunci când consumaţi cafea în cantitate mare.
Cercetările efectuate în foarte multe tari au arătat ca un consum ridicat de cafea (peste 3 ceşti pe zi) creşte presiunea arterială sistolică şi diastolică cu 2.4 respectiv 1.2 mm Hg. Poate nu pare foarte mult, dar se cunoaşte că o scădere a tensiunii sistolice cu 2 mm Hg produce o scădere a mortalităţii datorate infarctului cu 10% şi a celei datorate altor afecţiuni cardiace cu 7%.
Cercetări recente au arătat ca efectele cafelei nefiltrate asupra inimii sunt mai puternice decât cele ale cafelei filtrate şi ca pastilele de cofeina cresc mult mai mult tensiunea arterială decât cafeaua.
Cofeina prezentă în băuturile de tip cola a fost asociată cu un risc crescut de afecţiuni cardiovasculare.
Alt efect negativ al cafelei este creşterea nivelului de colesterol rău (LDL). Cafeaua nefiltrată produce creşterea nivelului de colesterol total cu 23 mg/dl şi a LDL cu 14 mg, iar cafeaua filtrată creşte cu 3 mg nivelul de colesterol total şi nu influenţează colesterolul rău (LDL).
Acest efect este produs de două substanţe ce se găsesc în cafea şi care sunt în mare parte reţinute de hârtia de filtru.
Efectele consumului de cafea în timpul sarcinii şi alăptării nu sunt foarte clare, iar părerile sunt împărţite. Totuşi, toate studiile au arătat ca un consum ridicat de cafea poate produce pierderea sarcinii şi scăderea sensibilă a greutăţii fătului la naştere. Cafeaua consumată în timpul alăptării poate produce iritabilitate şi tulburarea somnului copilului.
Consumul ridicat de cafea (peste trei ceşti pe zi) este asociat şi cu un risc crescut de osteoporoză în cazul femeilor de peste 65 de ani şi acestea nu trebuie să consume mai mult de o ceaşcă de cafea pe zi.
Cafeaua limitează şi absorbţia fierului cu 24-73% şi de aceea nu trebuie consumată înainte / după masă sau înainte / după consumul de suplimente alimentare. Acest efect se manifestă şi la un consum de 150-200 ml de cafea.
Încheiere
În cazul persoanelor sănătoase, consumul de cafea are mai multe efecte benefice, însă un consum ridicat (peste trei ceşti pe zi) poate produce foarte multe probleme de sănătate şi astfel nu ar trebui să consumaţi mai mult de una, maxim doua ceşti pe zi (nu căni). Încercaţi să evitaţi cafeaua nefiltrată pentru ca aceasta nu este sănătoasă nici în cantitate mică.
Oprirea bruscă a consumului de cafea poate produce dureri de cap, oboseală, iritabilitate, confuzie, concentrare dificilă, depresie etc.
Există foarte multe persoane care considera că această băutură face durerile de cap sa dispară şi care beau cafea pentru a le îndepărta. Este adevărat ca această băutură este folosită împreună cu ibuprofenul ca tratament împotriva durerilor de cap, însă aceste dureri sunt, de multe ori, produse şi de întreruperea bruscă a consumului de cafea şi ar trebui să dispară la scurt timp după stoparea acestuia.
Conform unui studiu recent laptele adaugat în cafea nu scade absorbția antioxidanților prezenți în aceasta, la fel și în cazul zahărului, însa pot adauga calorii suplimentare. Anumite tipuri de cafea pot ajunge și la 500 de calorii / ceașcă.
Surse
mayoclinic.org
harvard.edu
oregonstate.edu
nutrition.org
Cafeaua la expresorul care rasneste cafea proaspata este filtrata sau nu?
Teoretic da. Consultati manualul expresorului de cafea.
În plus, nu trebuie consumată cu lapte, și nici după ce s-au consumat produse lactate. Iar în privința brânzei (sau iaurtului, nu mai țin bine minte), trebuie așteptată o perioadă mai îndelungată deoarece se digera mai greu, dacă îmi aduc bine aminte.
Aș dori, de asemenea, să-mi spuneți dacă e bine sau nu cafeaua a fi băută cu zahăr? Și dacă da, care este maximul?
Mulțumesc!
Motivul pentru care se recomandă a nu se consuma cafea cu lapte este acela că, calciul din lapte și cofeina reacționează chimic.
Cappuccino-ul (veritabil) este pe bază de cafea și spumă de lapte, cad despre mocaccino, machiatto și celelalte sortimente de cafea cu “lapte” nu ma pot pronunța în necunoștință de cauză.
Pana de curand era valabila afirmatia dumneavoastra in ceea ce priveste consumul de cafea si produsele lactate pentru ca se considera ca aceasta limiteaza absorbtia calciului. Studii mai noi au aratat ca un consum moderat de cafea (1-3 cesti pe zi) nu afecteaza in mod semnificativ absorbtia calciului, iar adaugarea de lapte in cafea aduce un plus de calciu.
In ceea ce priveste adaugarea laptelui in cafea – acesta nu limiteaza absorbtia antioxidantilor, la fel si in cazul zaharului. Totusi, este indicat sa beti cafeaua cu cat mai putin zahar, acesta fiind considerat foarte daunator.
Si cand am putea sa bem cafeaua daca nu trebuie bauta nici inainte nici dupa masa? Cam la mijlocul perioadei dintre doua mese?
Cafeaua trebuie bauta la suficienta distanta de masa anterioara cat si de masa viitoare astfel incat sa nu afecteze absorbtia nutrientilor. Cred ca o ora inainte de masa sau o ora si jumatate dupa este suficient.
Un studiu recent publicat de cercetatorii americani face cunoscut si rezultatul ca 2 cesti de cafea consumate zilnic imbunatatesc memoria.
Multumim pentru informatie. Am citit si eu azi studiul respectiv si se pare ca ar ajuta putin in procesul de memorare, insa doar daca se administreaza cofeina dupa ce imaginile au fost vizualizate. Daca se administreaza inainte nu sunt diferente semnificative fata de placebo.
Din studiile ce se bazeaza pe memoria subiectului pot rezulta date eronate destul de usor si de aceea trebuie sa existe mai multe studii care sa obtina aceleasi rezultate pentru a spune ca doua cesti de cafea imbunatatesc memoria.
Cercetarile efectuate pana la aparitia acestui studiu aratau un efect de imbunatatire a memoriei, insa nu pe termen lung si doar atunci cand se invata pasiv (nu fortat).
Daca bei doua cafele pe zi, zilnic, vei ajunge la stadiul in care nu ii mai simti deloc efectul. Din punctul meu de vedere e mult, o cafea dimineata e binevenita, mai multe, ar deveni o necesitate, ca apa.