Foi de dafin, ulei de dafin și extract
Dafinul (Laurus Nobilis L.), cunoscut și sub denumirea de laur, este un arbore permanent verde ce este cultivat în multe țări cu climă caldă, în special în țările mediteraneene.
Acesta este utilizat ca plantă ornamentală, condiment și în scop medicinal.
În scop medicinal se utilizează în general extractul și uleiul esențial, însă pot fi utilizate și frunzele uscate.
Produsele obținute din dafin sunt în general utilizate pentru stimularea secreției biliare, balonare, dureri articulare, mătreață, furunculi, scăderea colesterolului, trigliceridelor, glicemiei etc.
Poate fi găsit și in produse cosmetice, săpun, șampon și detergent.
Efectele consumului de produse obținute din dafin
Foile de dafin, uleiul esențial și extractele au mai multe efecte benefice. Totuși, multe efecte au fost descoperite în cadrul studiilor efectuate in vitro și pe animale, puține studii fiind efectuate pe oameni.
Astfel, majoritatea efectelor prezentate mai jos nu sunt dovedite și în cazul oamenilor, fiind nevoie de studii suplimentare.
Totuși, este clar că dacă includeți foile de dafin în alimentația dumneavoastră nu aveți de pierdut ci doar de câștigat.
În ceea ce privește extractele și uleiul, efectele nu au fost studiate suficient pe oameni și astfel trebuie să așteptați până apar studii efectuate și pe oameni pentru a fi siguri că au efect.
Cele mai multe studii s-au concentrat pe activitatea antioxidantă a dafinului și pe cea antimicrobiană.
Acestea au arătat că dafinul este bogat în compuși antioxidanți, dar și în substanțe antimicrobiene, putând inhiba multe tipuri de microorganisme.
Activitatea antimicrobiană este relevantă în principal pentru industria alimentară pentru că dafinul poate inhiba dezvoltarea microorganismelor ce alterează alimentele și astfel ar putea înlocui conservanții artificiali (nitriți, nitrați etc.).
Un studiu efectuat pe animale a arătat că foile de dafin pot diminua nivelul de colesterol LDL, trigliceride, glucoză și poate crește nivelul de colesterol HDL.
De asemenea, consumul de foi de dafin a avut efect hepatoprotector. Efectele au fost obținute utilizând un raport de un gram de foi uscate de dafin la un kilogram de alimente.
Alte efecte ale produselor din dafin (ulei, extract, foi) sunt: antiinflamator, anticancerigen, inhibitor al α-glucozidazei, cicatrizant și cele de la începutul articolului. Totuși, pentru aceste efecte dovezile sunt limitate (în special în ceea ce privește efectele anticancerigene).
Efecte adverse, contraindicații și interacțiuni
În cantitatea utilizată în alimente foile de dafin sunt sigure pentru majoritatea persoanelor.
Foile de dafin măcinate, utilizate în scop medicinal, sunt relativ sigure dacă sunt utilizate o perioadă scurtă.
Nu consumați frunze întregi pentru că acestea nu se digeră și pot produce diferite probleme la nivelul sistemului gastrointestinal.
Nu se cunosc efectele produselor din dafin în timpul sarcinii și alăptării și este recomandat să le evitați în aceste perioade.
Aceste produse pot reduce nivelul de glucoză din sânge și astfel diabeticii trebuie să monitorizeze atent nivelul acesteia.
Nu consumați produse din dafin cu cel puțin două săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.
Nu consumați în scop terapeutic produse din dafin împreună cu analgezice sau somnifere pentru că pot amplifica efectele acestora.
Surse
nih.gov
wiley.com
webmd.com
sciencedirect.com
jonnsaromatherapy.com