Gălbenelele (Calendula officinalis) sunt plante anuale, rar bianuale, ce se pot dezvolta pe aproape orice tip de sol. Calendula este originară din țările mediteraneene, dar este în prezent crescută ca plantă ornamentală peste tot în lume.

Petalele florilor de gălbenele (Calendula officinalis) au fost utilizate în scop medicinal încă din secolul 12.

galbeneleGălbenelele conțin o cantitate mare de flavonoide, antioxidanți ce protejează celulele de acțiunea radicalilor liberi. Se pare că această plantă poate combate virusurile, bacteriile și inflamația.

În mod tradițional gălbenelele au fost utilizate pentru tratarea afecțiunilor stomacului și crampelor menstruale, însă nu există dovezi științifice care să susțină aceste efecte.

Utilizări și efecte
Această plantă are multe întrebuințări, însă doar pentru cele menționate mai jos am găsit câteva informații care să le susțină.

S-a dovedit că gălbenelele facilitează vindecarea rănilor, probabil prin creșterea volumului de sânge și oxigen în zonele respective, ceea ce ajută organismul să regenereze țesuturile vătămate. Petalele uscate de gălbenele sunt utilizate în tincturi și creme pentru a trata arsurile (inclusiv cele produse de soare), tăieturile, vânătăile și micile infecții pe care le produc. Nu au fost efectuate studii decât pe animale.

Calendula poate preveni dermatita și inflamarea pielii în cazul persoanelor care suferă de cancer la sân, în timpul radioterapiei. Totuși, au existat și studii care nu au observat aceste efecte.

Produsele din gălbenele sunt utilizate ca remediu eficient pentru iritarea pielii bebelușilor care poartă scutece.

În cazul copiilor picături ce conțin calendula sunt uneori utilizate pentru tratarea infecțiilor de la nivelul urechii. Câteva studii au arătat că nu au efecte secundare și că diminuează durerea (un produs ce conținea mai multe ingrediente nu doar calendula), însă sunt necesare studii care să arate dacă acestea sunt sau nu eficiente.

În cazul fisurilor anale cercetări preliminare sugerează că aplicarea produselor cu gălbenele în zonele afectate poate reduce durerea.

De asemenea, aplicarea unui unguent cu o concentrație de calendula de 7.5% grăbește vindecarea ulcerelor produse de circulația sangvină slabă (la nivelul picioarelor).

Un studiu din 2013 a descoperit că apa de gură cu gălbenele poate reduce placa dentară și gingivita. Participanții la studiu au utilizat 2 ml de tinctură cu 6 ml de apă distilată (dimineața și seara timp de șase luni).

Forme și administrare
În prezent produsele obținute din gălbenele nu se administrează oral decât în foarte puține cazuri. În mare parte din cazuri produsele din calendula sunt utilizate local, prin aplicare pe piele.

Petale proaspete sau uscate se pot găsi sub formă de tinctură, extract lichid, infuzie, creme, unguente etc.

Aceste produse trebuie să fie depozitate în locuri ferite de lumină și umiditate și nu trebuie utilizate după mai mult trei ani de la obținere.

În cazul copiilor trebuie utilizate doar produse homeopate destinate acestora.

Efecte adverse și contraindicații
Preparatele din gălbenele sunt considerate sigure atunci când sunt aplicate pe piele. Nu le utilizați pe răni deschise decât sub supravegherea unui medic.

Femeile însărcinate și care alăptează nu trebuie să utilizeze produse obținute din calendula. În teorie gălbenelele pot îngreuna concepția și pot produce avort spontan.

În cazul intervențiilor chirurgicale trebuie să opriți utilizarea cu cel puțin două săptămâni înainte.

Produsele din calendula pot produce alergii în cazul persoanelor alergice la plante din familiile Asteraceae/Compositae.

Nu există interacțiuni cunoscute între produsele ce conțin gălbenele și alte produse (convenționale sau naturiste), însă în teorie acestea pot interacționa cu sedative, medicamente pentru hipertensiune și diabet.

Surse
nih.gov
umm.edu
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email