Germaniu – efecte şi surse
Germaniul este un mineral neesenţial ce a început să fie folosit în suplimente alimentare în anii ’70, în Japonia. Am observat că acest mineral este promovat agresiv şi în România şi m-am gândit că ar fi util să vă prezint avantajele şi dezavantajele folosirii lui.
Articolele online ce vorbesc despre germaniu îl prezintă ca pe un mineral minune, esenţial, bun la toate, fără să prezinte şi efectele adverse grave. Aceste articole pretind ca germaniul creşte imunitatea, previne cancerul şi recidiva, oxigenează celulele, regenerează ţesuturile, tratează diverse boli psihice, îmbunătăţeşte circulaţia şi multe altele.
În acest articol vom încerca să vedem ce efecte benefice, dovedite ştiinţific, are germaniul şi care sunt doar inventate pentru a vinde mai bine acest produs.
Germaniul se poate găsi în suplimente nutritive sub mai multe denumiri: germaniu organic, germaniu 132, pro-oxigen, vitamina O etc.
Cel mai des poate fi întâlnit sub denumirile de germaniu organic sau germaniu 132.
Cuvântul “organic” ne poate induce în eroare, făcându-ne să credem ca este vorba de produse naturale, însă în cele mai multe cazuri este vorba de compuşi de sinteză sau extraşi din plante cu ajutorul unor substanţe cancerigene ca toluenul, acetona etc.
Efectele benefice ale germaniului
Nu exista foarte multe studii care sa arate ca germaniul (germanium), prezent în suplimente, are efecte benefice asupra organismului. Am găsit câteva studii ce au fost efectuate pe animale şi în care s-a arătat ca acesta stimulează sistemul imunitar, acţionează ca antioxidant, stimulează producţia de interferon şi poate ajuta în tratarea cancerului.
Au existat şi câteva studii efectuate pe oameni, însă multe au fost oprite datorită efectelor secundare ale germaniului. Din cele care s-au finalizat, unul a arătat ca germaniul poate îmbunatăţi starea pacienţilor afectaţi de cancer şi ca le poate prelungi viaţa (cu puţin), însă doar în combinaţie cu tratamentele specifice fiecărui tip de cancer.
În câteva studii, starea persoanelor ce sufereau de cancer şi care erau tratate cu germaniu s-a înrăutăţit, fapt ce a determinat întreruperea acestora.
Pentru a fi eficient în ameliorarea unor afecţiuni germaniul trebuie folosit în cantităţi mult mai mari decât cele găsite în plante şi de aceea exista foarte multe riscuri. Plantele bogate în germaniu sunt foarte sănătoase, acestea conţinând mulţi alţi compuşi benefici şi nu trebuie evitate.
Efectele dăunătoare ale germaniului
Până în acest moment nu au fost raportate cazuri de intoxicare cu germaniu din surse alimentare ci doar din suplimente. Chiar dacă pe eticheta suplimentelor ce conţin germaniu se menţionează ca sunt produse din planta”X” exista un risc ridicat ca ceea ce este menţionat pe etichetă să nu fie adevărat sau ca suplimentele respective sa fie contaminate cu germaniu anorganic (se extrage din sol).
Trebuie să înţelegeţi că mare parte din germaniul “organic” prezent în farmacii este tot anorganic şi doar pentru că se găseşte în combinaţie cu carbonul a primit, artificial, titlul de organic.
În SUA au fost raportate mai multe cazuri de blocaj renal şi câteva persoane au decedat din cauza suplimentelor ce conţineau germaniu. Cele mai multe cazuri au fost produse de germaniu anorganic, însă au existat şi cazuri în care varianta organica a avut efecte adverse similare. Nu s-a putut determina dacă efectele adverse raportate de persoanele ce au consumat germaniu organic se datorează acestuia sau contaminării cu germaniu anorganic.
Datorita acestor date, FDA a decis ca produsele importate ce conţin germaniu sa fie confiscate dacă sunt destinate producerii de suplimente alimentare.
Suplimentele alimentare ce conţin germaniu pot genera şi anemie, greata, voma, afecţiuni hepatice, diminuarea apetitului, oboseala, iritarea pielii, amorţirea mâinilor şi picioarelor, agravarea crizelor, diaree etc.
Germaniul se acumulează în organism şi efectele negative ale acestuia sporesc în timp. Funcţia renală nu revine la normal nici după ce consumul de germaniu a fost oprit o perioada îndelungată.
Germaniul poate interacţiona cu alte medicamente şi astfel poate înrăutăţi starea de sănătate a pacientului.
Nu este recomandat persoanelor ce folosesc medicamente ce au ca efecte adverse probleme renale şi nu trebuie folosit de femeile însărcinate sau care alăptează.
Cele mai bune surse naturale de germaniu sunt: ginseng, tătăneasă, aloe, ceapa şi usturoi.
Rezumat şi concluzii
După cum aţi observat, germaniul din suplimente are mult mai multe efecte dăunătoare decât benefice, iar cercetătorii au ajuns la concluzia că deşi germaniul poate avea uneori efecte benefice este prea periculos şi nu ar trebui folosit în tratamentul sau prevenirea afecţiunilor menţionate în acest articol.
Exista şi foarte multe persoane influente în domeniul medical ce susţin ca germaniul are multe efecte benefice, însă afirmaţiile lor sunt bazate doar pe teorie, studiile neconfirmând cele susţinute de aceşti experţi.
Concluzia este ca suplimentele ce conţin germaniu trebuie evitate, iar în cazul în care doriţi să consumaţi un astfel de supliment trebuie să consultaţi un medic specialist. Nu întrebaţi farmacista pentru ca ea doreşte doar sa vândă “marfa” şi va va spune orice doriţi să auziţi!
Nu este recomandat consumul îndelungat de germaniu! Recomandat este ca înainte de începerea “tratamentului” sa consultaţi mai multi medici specialişti pentru a afla mai multe păreri despre cum vă poate influenţa germaniul starea de sănătate (în bine sau în rău).
Decizia de a consuma sau nu suplimente nutritive cu germaniu vă aparţine, însă înainte de a lua o decizie trebuie să vă gândiţi bine.