Glicerol (glicerină) – E422
Glicerolul este o substanţă ce se gaseşte în mod natural în plante şi animale, reprezintă aproximativ 10 % din masa moleculelor lipidice şi participă la diferite reacţii biochimice care asigură organismului o parte din energia necesară.
Organismul poate produce cantitatea necesară de glicerol (glicerină) şi de aceea nu trebuie să folosiţi suplimente ce conţin acest compus decât dacă un medic specialist vă recomandă.
Glicerina (E422) poate fi obţinută prin sinteză chimică şi din grăsimi (ex.: ca produs secundar rezultat în urma producerii săpunului).
În industria alimentara E422 este folosit ca umectant, solvent, îndulcitor, conservant şi agent de îngroşare.
Glicerina este folosită şi în procesul de obţinere al mono şi digliceridelor, acestea urmând a fi folosite ca emulsificatori.
Glicerolul (E422) este folosit ca îndulcitor în diferite produse, inclusiv în guma de mestecat fără zahăr. Acest lucru nu înseamnă ca E422 nu conţine calorii, acesta avand un conţinut caloric similar cu cel al zahărului, diferenţa fiind că glicerolul are un index glicemic mai mic decât zahărul şi astfel influenţează mai puţin nivelul de glucoză din sânge.
Glicerina are doar 60% din puterea de îndulcire a zahărului şi din această cauză, pentru a obţine acelasi grad de îndulcire, trebuie folosită o cantitate mai mare, ceea ce înseamnă ca ingeraţi mai multe calorii decât dacă aţi folosi zahăr.
Efectele glicerinei asupra organismului
Pentru că puritatea glicerinei variază foarte mult, în funcţie de producător şi de sursa folosită pentru obţinerea ei, aceasta poate conţine diferite impurităţi toxice ca metale grele, substanţe chimice folosite la extragerea / sinteza glicerinei (E422) etc.
Consumul de glicerol sau de alimente ce îl conţin poate produce dureri de cap, ameţeală, balonare, greaţă, sete şi diaree.
Nu se cunosc efectele consumului de glicerină în timpul sarcinii şi alăptării. Încercaţi să o evitaţi.
Surse de glicerol (E422)
Glicerina se gaseşte în alimente ca produse lactate, băuturi răcoritoare şi alcoolice, bomboane, jeleuri, muştar, gumă de mestecat, paste făinoase, cereale, mezeluri, aluat, dulciuri bazate pe amidon şi / sau grăsimi, membrane comestibile, sosuri şi produse dietetice.
Glicerina este folosită foarte mult şi în industriile cosmetică şi farmaceutică. Se gaseşte în creme, săpun, apă de gură, pastă de dinţi, supozitoare, vaccinuri etc.