Gotu Kola (Centella asiatica) este o plantă perenă originară din India, Japonia, China, Indonezia, Africa de Sud, Sri Lanka și Pacificul de Sud. Este o plantă din familia pătrunjelului, fără aromă sau gust. Frunzele și tulpinile sunt părțile utilizate în medicină.

Această plantă mai este cunoscută și sub denumirea fântâna tinereții pentru că legenda spune că un doctor chinez a trăit 200 de ani ca rezultat al consumului de gotu kola.

gotu kola Gotu kola a fost utilizată în China, India și Indonezia pentru a trata multe afecțiuni, timp de câteva mii de ani.

Era utilizată pentru vindecarea rănilor, tratarea unor afecțiuni precum psoriazisul, lepra, infecții respiratorii, sifilis, epilepsie, diaree, febră, astm, hepatită, ulcer, oboseală psihică etc.

În prezent este utilizată pentru tratarea varicelor și insuficienței venoase cronice. Mai este uneori utilizată sub formă de unguent și pentru tratarea psoriazisului și vindecarea rănilor minore.

Utilizări și efecte

Insuficiență venoasă și varice
Atunci când vasele de sânge își pierd elasticitatea sângele se strânge la nivelul picioarelor și produce umflarea acestora (insuficiență venoasă). Câteva studii mici au arătat că gotu kola poate îmbunătăți circulația sângelui și poate reduce umflăturile.

Se pare că și în cazul varicelor are efecte pozitive.

Răni și leziuni ale pielii
Această plantă conține substanțe numite triterpenoide. În cadrul testelor pe animale și în laborator s-a demonstrat că acestea facilitează vindecarea rănilor. Totuși, studiile nu au fost efectuate și pe oameni pentru a vedea dacă aceste substanțe au efecte similare.

Anxietate
Se pare ca substanțele de mai sus reduc și anxieatea. În cadrul unui studiu efectuat pe oameni persoanele care consumau gotu kola se speriau mult mai rar de sunete noi decât cei care luau placebo. Pentru că răspunsul persoanelor la sunete noi este un mod de a vedea dacă o persoană este anxioasă sau nu, cercetătorii consideră că această plantă poate fi utilizată pentru tratarea anxietății. Totuși, doza utilizată a fost foarte mare și astfel nu se știe cum gotu kola poate fi utilizată pentru tratarea anxietății.

Insomnie
În cazul testelor pe animale a demonstrat proprietăți sedative, însă nu au fost efectuate teste pe oameni și astfel nu se cunoaște dacă are același efect și dacă este sigur.

Această plantă protejează sistemul nervos de acțiunea unor compuși toxici precum aluminiul.

În laborator și în cadrul testelor pe animale a protejat stomacul de diferite substanțe ce pot produce ulcer și în anumite situații a demonstrat proprietăți anticancerigene.

Gotu kola crește proprietățile antioxidante ale vitaminei E prin facilitarea reciclării acestei vitamine.

Este posibil să aibă efecte benefice și în ceea ce privește memoria, puterea de concentrare și oboseala psihică.

Forme disponibile și administrare
Această plantă este disponibilă sub formă de ceai, plantă uscată, tinctură, capsule, tablete și unguente. Produsele trebuie păstrate într-un loc răcoros, uscat și întunecat.

Dozele depind de afecțiunea pe care doriți să o tratați și de tipul de preparat. Întrebați medicul specialist ce tip de preparat vi se potrivește și care sunt dozele. Majoritatea studiilor au utilizat extract standardizat pentru a controla foarte bine dozele administrate și este indicat să utilizați produse similare.

Efecte secundare și contraindicații
Efectele secundare sunt rare și pot include iritarea pielii, dureri de cap, greață, amețeli, somnolență etc.

Nu se administrează copiilor de până la 18 ani.

Această plantă a fost utilizată și în studii ce au durat un an, însă aceasta poate afecta ficatul și este indicat să nu o consumați o perioadă mai lungă de șase săptămâni. Este posibil să fie nevoie să luați o pauză de două săptămâni înainte de a relua tratamentul.

Asiaticosid, un compus important al plantei a fost legat de facilitarea dezvoltării tumorilor în cazul testelor pe animale și astfel persoanele care au istoric în ceea ce privește formațiunile precanceroase sau canceroase nu trebuie să consume produse ce conțin gotu kola.

Persoanele cu afecțiuni hepatice sau care urmează un tratament cu produse ce afectează ficatul nu trebuie să consume această plantă.

În timpul testelor pe animale a crescut nivelul de colesterol și glicemia și este posibil să facă același lucru și în cazul oamenilor (nu au fost efectuate studii pe oameni).

Gotu cola are efect diuretic și sedativ și nu trebuie consumată împreună cu produse ce au aceleași efecte (de exemplu ceai verde, astragalus, ginkgo, valeriană etc.).,

Nu utilizați această plantă cu mai puțin de două săptămîni înainte de o intervenție chirurgicală pentru că poate produce somnolență dacă este combinată cu medicația administrată în timpul intervenției sau după.

Nu o utilizați în timpul sarcinii și alăptării pentru că nu se cunosc efectele.

Consultați un medic specialist înainte de a utiliza această plantă pentru că deși poate avea efecte benefice este posibil să existe alte remedii (naturale sau nu) mult mai eficiente.

Surse
umm.edu
webmd.com
examine.com

Print Friendly, PDF & Email