Foarte multe persoane apreciază lavanda (Lavandula angustifolia sau Lavandula officinalis) datorită parfumului său. Lavanda, cunoscută și sub denumirea de levănțică, este un ingredient întâlnit foarte des în sapun, șampon, deodorante de diferite tipuri etc.

Chiar dacă este mult mai des utilizată în cosmetice această plantă a fost utilizată, și încă mai este, ca remediu naturist pentru afecțiuni cum ar fi insomnie, anxietate, depresie, oboseală etc.

lavandaAceastă plantă este originară din zonele montane Mediteraneene, unde crește în zone însorite, stâncoase. În prezent este cutivată în mare parte din Europa, în Australia și în SUA.

Parfumul acestei plante este dat de uleiurile aromatice din florile sale mici, de culoare violet.

Uleiurile aromatice sunt extrase din floarea proaspătă și sunt utilizate în produse cosmetice și medicinale.

Efecte și utilizări
Un număr considerabil de studii a arătat că uleiurile esențiale din lavandă pot avea efecte benefice în cazul mai multor afecțiuni precum insomnie, anxietate, stres, dureri postoperatorii, alopecie. Totuși, majoritatea studiilor au fost mici. În prezent sunt studiate efectele sale antibacteriene și antivirale. Uleiul este utilizat și în timpul masajului, acupuncturii etc.

În trecut, pernele se umpleau cu flori de lavandă pentru a trata insomnia. Dovezile științifice arată că aromaterapia cu lavandă poate diminua activitatea sistemului nervos, îmbunătățește calitatea somnului, promovează relaxarea și îmbunătățește starea de spirit în cazul persoanelor care suferă de  tulburări de somn moderate.

De asemenea, uleiul esențial poate crește performanța copiilor dignosticați cu ADD sau ADHD cu aproximativ 53%. Totuși, uleiurile de vetiver și lemn de cedru au efecte mai puternice (100%, respectiv 83%).

De asemenea, studiile sugerează că masajul cu uleiuri esențiale, în special de lavandă, îmbunătățește calitatea somnului, starea de spirit, capacitatea de concentare și reduce anxietatea.

Câteva studii mici au arătat că aromaterapia cu lavandă poate reduce starea de agitație în cazul persoanelor care suferă de demență.

Și ceaiul din flori de lavandă poate fi utilizat pentru tratarea insomniei și agitației.

În ceea ce privește alopecia areata (o afecțiune autoimună ce produce căderea părului), masarea scalpului cu un amestec de uleiuri esențiale timp de 7 luni a condus la o regenerare semnificativă a parului (44%). Amestecul era format din uleiuri de lavandă, cimbru, rozmarin, jojoba, semințe de struguri și lemn de cedru.

De asemenea, studii preliminare arată că această plantă poate fi eficientă în tratarea hirsutismului la femei (creștere excesivă a părului).

Alte efecte ale uleiului ar mai fi tratarea eczemelor și diminuarea durerilor postoperatorii.

Având în vedere că multe studii au fost mici și că în anumite cazuri (afecțiuni) a fost efectuat doar un studiu este necesar să mai așteptăm puțin până vom putea fi siguri că efectele menționate mai sus sunt reale sau semnificative din punct de vedere clinic. Totuși, rezultatele preliminare sunt promițătoare.

Forme disponibile și administrare
Preparatele comerciale sunt obținute din flori uscate sau din uleiurile esențiale. Aceste preparate sunt disponibile sub formă de ulei, gel de duș, extract, infuzie, loțiune, săpun, ceai, tinctură, flori uscate întregi.

Pentru modul de administrare și doze consultați prospectul sau medicul specialist.

Pentru alopecia areata dozele utilizate în studiul care a avut rezultate pozitive sunt: trei picături de ulei de lavandă, trei de rozmarin, două de cimbru, două de lemn de cedru, toate amestecate cu 3 ml ulei de jojoba și 20 ml de ulei de sâmburi de struguri. În fiecare seară se masează capul ușor cu un prosop cald pentru două minute.

În cazul copiilor nu este recomandată administrarea pe cale orală (valabil pentru toate produsele).

Uleiul este toxic dacă este administrat pe cale orală și pentru adulți.

Uleiul de lavandă nu se utilizează pe răni deschise și trebuie evitat contactul cu ochii, buzele și nasul.

Efecte adverse și contraindicații
Anumite persoane pot dezvolta reacții alergice. Au fost raportate și greață, dureri de cap și frisoane după inhalare sau aplicarea pe piele. Aplicarea pe piele poate produce iritații.

Administrarea pe cale orală poate produce constipare și dureri de cap.

Uleiul de lavandă este toxic dacă este administrat pe cale orală.

Conform unui studiu ceaiul de lavandă și uleiul din șampon, loțiuni, săpun etc. poate produce ginecomastie în cazul băieților (dezvoltarea excesivă a sânilor).

Femeile însărcinate și care alăptează trebuie să evite utilizarea produselor ce o conțin.

Nu există contraindicații cunoscute între produsele obținute din această plantă și medicamentele convenționale. Totuși, pentru că promovează relaxarea poate interacționa cu sedativele, medicamentele pentru tratarea anxietății, anestetice etc.

Surse
nih.gov
umm.edu
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email