Pentru că există ideea generală că tot ce este congelat este mai puțin sănătos decât ce este proaspăt sau chiar dăunător (chiar și legislația obligă marcarea produselor congelate), am considerat necesar să realizez acest articol pentru ca dumneavoastră să aveți acces la informații corecte cu privire la acest subiect.

Cuvântul proaspăt vă duce cu gândul la ceva sănătos, recoltat recent ce clar nu poate fi depășit din punct de vedere nutritiv de un produs congelat ce în mintea multora este un produs de calitate inferioară, chiar rebut ce nu a fost acceptat de piață ca produs proaspăt.

Dacă acest lucru poate fi valabil în cazul anumitor produse, în cazul legumelor și fructelor această gândire este greșită, chiar dăunătoare sănătății.

fructeAvantajele utilizării fructelor și legumelor congelate

Valoare nutritivă
Cercetări recente au arătat că nu exisistă diferențe semnificative din punct de vedere nutritiv între legumele și fructele proaspete și variantele congelate. Deși poate este contraintuitiv, există multe cazuri în care produsele congelate au o cantitate mai mare de nutrienți decât cele proaspete (broccoli, porumb, mazăre și fructe de pădure).

Produsele congelate pot avea mai multe substanțe nutritive decât produsele proaspete din mai multe motive:

– sunt recoltate la maturitate deplină (multe legume și fructe proaspete se coc în drum spre piața de desfacere sau sunt coapte artificial cu diferiți stimulatori).

– sunt congelate de obicei la scurt timp după recoltare (unele se congelează direct din câmp, dar de obicei se realizează în maxim câteva ore), față de multe legume și fructe proaspete care pot petrece câteva săptămâni pe drum până la piața de desfacere și apoi încă o săptămână în magazin / piață (de exemplu – pere din Peru, roșii cherry din Spania etc.).

Totuși, nu toți producătorii respectă cele de mai sus și anumite produse congelate conțin și aditivi alimentari. În plus, există și produse care sunt tratate termic înainte de congelare (prefierte) pentru inactivarea unor enzime și astfel se pot pierde anumiți nutrienți termosensibili (de exemplu – vitamina C). Citiți cu atenție eticheta și alegeți produsele fără aditivi și care au fost congelate direct din câmp, fără tratare termică (fructele congelate nu se tratează termic).

Disponibilitate și ușurința utilizării
Ziceam la începutul articolului că răspândirea ideii că produsele congelate nu sunt sănătoase poate fi chiar dăunătoare sănătății. Acum să și motivez afirmația – studiile au arătat că persoanele care consumă și legume și fructe congelate au un consum total mai mare de legume și fructe decât persoanele care consumă doar produse proaspete.

Consumul mai ridicat se poate explica prin faptul că produsele congelate pot fi disponibile oricând (atât în congelator, cât și în magazine), nu sunt perisabile și astfel se poate achiziționa o cantitate mai mare ce poate fi stocată în congelator și pentru că se gătesc în general mai repede pentru că de obicei sunt deja spălate și tocate.

Astfel, promovarea consumului de legume și fructe doar în varianta fresh conduce la diminuarea consumului total de legume și fructe, ceea ce are efecte negative asupra sănătății noastre.

Preț
În sezonul rece multe fructe și legume sunt mult mai ieftine în varianta congelată (în special fructele de pădure, vișinele, căpșunele, spanacul și alte frunzoase). Astfel și persoanele cu un buget mai mic pot avea acces la acestea în extrasezon.

Substanțe chimice dăunătoare
Legumele și fructele congelate provin în general din cultura din sezonul normal, nu din culturile din extrasezon care pot conține o cantitate mai mare de pesticide / reziduuri chimice.

În plus, multe legume și fructe proaspete sunt tratate chimic pentru a rezista mai mult.

Concluzii
Cele mai sănătoase fructe și legume sunt cele care sunt consumate imediat după recoltare.

Ambele variante au avantaje și dezavantaje, însă fructele și legumele sunt sănătoase atât în formă proaspătă cât și congelată.

Poate că în loc să vă uitați dacă sunt proaspete sau congelate ar trebui să acordați o mai mare atenție modului de preparare, acesta putând avea un efect mult mai mare asupra nutrienților.

De asemenea, este posibil ca anumite produse să fie mai sănătoase proaspete decât congelate și altele invers. Acest lucru depinde foarte mult și de sezon (de exemplu puteți consuma produse proaspete în sezonul lor de recoltare și congelate în afara sezonului).

În final, cea mai bună variantă este cea care vă face să consumați mai multe legume și fructe, nu contează că acestea sunt proaspete sau congelate.

Print Friendly, PDF & Email