Am făcut această reţetă mai mult din curiozitate, pentru a vedea câte calorii are o porţie de mămăligă comparativ cu pâinea. Mămăliga se poate face în foarte multe moduri acesta fiind doar unul dintre ele.

După cum observaţi în tabelul de mai jos, o porţie de mămăligă (aproximativ 300 grame) are 186 calorii, mai puţine decât 100 de grame de pâine (220 calorii pâinea integrală şi 260 calorii pâinea albă) – nici nu are rost să comparăm cu 300 grame de pâine.

Timp de execuţie 20 – 25 minute Complexitate redusă
Valori nutritive/porţie
Calorii
186
Glucide
  38 g
Proteine
4 g
Lipide
2 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

În acest context, dacă doriţi să slăbiţi, puteţi înlocui pâinea cu mămăliga, însă nu complet pentru că pâinea (integrală) are multe vitamine şi minerale ce sunt în cantitate mai mică în mămăligă, sau care nu pot fi absorbite din mămăligă.

Ingrediente pentru cinci porţii
– 1.4 litri apă;
– ½ lingură sare;
– 250 grame mălai.

Mod de preparare
Se pune la fiert apa împreună cu o jumătate de lingură de sare.

Înainte să înceapă să fiarbă apa se adaugă treptat mălaiul, amestecând continuu până când devine un amestec omogen.

Se lasă la fiert încă 10-15 minute, în funcţie de consistenţa dorită, amestecând permanent pentru a nu se lipi / arde mămăliga.

mamaligaCosturi
Costurile pentru cinci porţii de mămăligă sunt de 1-2 RON (preţuri 2014).

Mod de servire
În funcţie de mâncarea cu care se serveşte, mămăliga poate fi  servită rece sau caldă.

Print Friendly, PDF & Email