Un studiu foarte interesant a fost publicat în iunie 2014 despre efectele micului dejun asupra sănătăţii şi asupra cantităţii de calorii consumate de persoanele care sar / nu peste această masă.

Până în acest moment afirmaţia “micul dejun este cea mai importanta masă” nu era sprijinită decât de foarte puţine dovezi ştiinţifice.

Această afirmaţie a fost atât de mult distribuită de media încât aproape toate persoanele o cunosc ca fiind adevărată. Acest studiu clarifică situaţia şi aduce dovezi credibile în ceea ce priveşte importanţa micului dejun.

mic dejunÎn rândurile următoare vă vom prezenta rezultatele acestui studiu, unele schimbând destul de mult cunoştinţele actuale în ceea ce priveşte importanţa acestei mese.

În cadrul studiului au participat persoane cu vârsta cuprinsă între 21 şi 60 de ani (33 de persoane).

Acestea au fost împărţite în două grupuri:

– Primul grup a consumat alimente ce generau aproximativ 700 calorii până la ora 11 AM (350 de calorii în maximum două ore după trezire);

– Al doilea grup nu a consumat alimente generatoare de calorii (decât apă) până la ora 12 AM.

Studiul a fost efectuat pe o perioadă de şase săptămâni în care participanţii au respectat regulile menţionate anterior.

Rezultate
Contrar informaţiilor cunoscute de toată lumea, persoanele care au sărit peste micul dejun nu au recuperat pe parcursul zilei caloriile pierdute. Acestea au consumat zilnic cu aproximativ 539 calorii mai puţin decât persoanele care nu au sărit peste micul dejun.

Totuşi, persoanele care nu au sărit peste micul dejun au consumat mai multă energie pe parcursul zilei decât cele din grupul doi (peste 400 de calorii). S-a observat că persoanele din primul grup sunt mult mai active în prima parte a zilei şi efectuează mai multe exerciţii fizice în aer liber decât cele din grupul doi.

De asemenea, s-a observat că persoanele din grupul doi (care au sărit peste micul dejun) au variaţii mai mari ale glicemiei decât cele din primul grup (nu au fost diferenţe semnificative). Cercetătorii au concluzionat că aceste variaţii nu sunt prezente în cazul persoanelor care nu au sărit peste micul dejun datorită efectului primei mese asupra răspunsului organismului atunci când se consumă a doua masă la câteva ore de prima (glicemia creşte mai puţin).

Nu au fost observate diferenţe semnificative nici în cazul nivelului de colesterol din sânge. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul hormonilor tiroidieni care reglează intensitatea metabolismului în perioadele de odihnă.

Concluzii
– Persoanele care sar peste micul dejun nu recuperează caloriile pierdute decât într-o proporţie mică;

– Persoanele care nu sar peste această masă consumă mai multă energie pe parcursul zilei (în special dimineaţa) decât cele care sar peste ea.

– Nu au existat diferenţe semnificative în ceea ce priveşte sănătatea persoanelor din cele două grupuri, însă acest studiu s-a desfăşurat pe o perioadă scurtă şi sunt necesare sudii de lungă durată care sa evalueze efectele lipsei acestei mese, în special asupra sistemului digestiv.

– În urma acestui studiu micul dejun şi-a pierdut statutul de “cea mai importantă masă”, demonstrând că această masă este la fel de importantă ca celelalte.

O altă observaţie importantă este faptul ca informaţiile din studiile anterioare care au arătat că micul dejun are multe efecte benefice asupra organismului nu sunt corecte în totalitate. Majoritatea efectelor benefice nu sunt produse de această masă ci de faptul că persoanele care nu sar peste ea sunt mult mai atente la ceea ce mănâncă şi au un stil de viaţă mai sănătos decât cele care nu consumă micul dejun.

Noi vă recomandăm să nu săriţi peste această masă, însă trebuie să aveti grijă la alimentele pe care le consumaţi în timpul primei mese din zi.

În ceea ce priveşte diferenţa de calorii între primul grup şi al doilea nu ar trebui să vă faceti griji pentru că nu vă poate influenţa în mod semnificativ greutatea corporală decât dacă nu faceţi exerciţii fizice.

Pentru a afla mai multe informaţii despre influenţa micului dejun asupra greutăţii puteţi citi acest articol.

Surse:
bath.ac.uk
nutrition.org

Print Friendly, PDF & Email