Moringa oleifera – efecte benefice şi contraindicaţii
În ultimii ani a crescut foarte mult interesul populaţiei în ceea ce priveşte utilizarea plantelor ce au efecte multiple. O astfel de plantă este moringa oleifera, o plantă ce se cultivă în prezent în Africa, Arabia, Caraibe, America de Sud şi Asia. Această plantă a devenit în ultimii ani un important motor al dezvoltării rurale în zonele în care este cultivată.
Este o plantă rapid crescătoare, rezistentă la secetă, ce poate ajunge la înălţimea de 10-12 metri.
Aceasta este utilizată în scop medical pentru prevenirea sau tratarea unui număr impresionant de afecţiuni precum anemie, artrită, dureri articulare, astm, cancer, diabet, epilepsie, afecţiuni gastrice, dureri de cap, presiune arterială ridicată, pietre la rinichi, afecţiuni ale tiroidei, infecţii etc.
Moringa oleifera este utilizată şi ca afrodiziac, anticoncepţional, dezinfectant, sau pentru stimularea sistemului imunitar, tratarea gingivitei etc.
Uleiul de moringa este utilizat în diverse alimente, parfumuri, produse pentru îngrijirea părului, creme etc.
De asemenea, această plantă reprezintă un aliment important în anumite ţări pentru că are un conţinut mare de vitamine şi minerale (în India şi Africa este utilizată pentru combaterea malnutriţiei).
Seminţele de moringa cât şi tecile verzi sunt utilizate în bucătărie precum mazărea sau fasolea verde. Frunzele sunt gătite precum spanacul, acestea fiind uneori uscate şi utilizate ca şi condiment.
Resturile rămase în urma obţinerii uleiului din seminţe sunt utilizate ca îngrăşământ natural şi pentru a purifica apa din fântâni.
Chiar dacă majoritatea parţilor plantei sunt considerate a avea proprietăţi preventive sau curative, frunzele reprezintă partea cu cele mai puternice efecte.
Efectele benefice ale moringa oleifera
Chiar dacă această plantă este utilizată pentru tratarea sau prevenirea afecţiunilor menţionate anterior, dovezi ştiinţifice există doar pentru anumite utilizări. Astfel, în continuarea articolului vă vom prezenta efectele acestei plante care au fost dovedite din punct de vedere ştiinţific sau pentru care există câteva dovezi.
Această plantă este bogată în antioxidanţi precum beta caroten, quercetină, zeatină, beta sitosterol, kaempferol şi implicit poate avea efectele benefice produse de aceştia. Principalul rol al antioxidanţilor din moringa este protejarea celulelor de acţiunea radicalilor liberi.
Exista câteva studii care arată că utilizarea acestei plante poate creşte producţia de lapte matern, însă nu există informaţii suficiente pentru a determina ce efecte are aceasta asupra sugarului.
Au fost efectuate şi câteva studii preliminare pe animale şi oameni care au arătat că această plantă (frunzele) poate preveni şi trata diabetul şi afecţiunile cardiovasculare, însă nu poate fi încă recomandată în acest scop pentru că mai sunt necesare studii suplimentare care să stabilească dozele, modul de administrare şi efectele secundare. De asemenea, mai sunt necesare studii bine elaborate care să arate eficacitatea acestei plante pentru că toate studiile efectuate pe oameni nu au fost de tip double-blind sau randomizate ceea ce permite apariţia erorilor.
Moringa conţine fitosteroli ce împiedică absorbţia intestinală a colesterolului şi astfel diminuează cantitatea prezentă în sânge.
Frunzele, seminţele şi fructele au efecte antiinflamatoare şi astfel ajuta la prevenirea obezitatii, hipertensiunii, aterosclerozei, diabetului etc.
De asemenea, moringa oleifera conţine şi acid clorogenic, o substanţă ce încetineşte eliberarea glucozei în sânge, scade presiunea arterială, protejează retina de radicalii liberi etc. Această plantă mai conţine câţiva compuşi care contribuie semnificativ la scăderea tensiunii arteriale precum niaziminina, niazinina şi niazimicina. Totusi, dacă sunt consumate în exces aceste substanţe pot produce efecte adverse grave.
Câteva studii au arătat că extractul de moringa protejează celulele hepatice de acţiunea substanţelor chimice toxice.
Dovezi contradictorii există în ceea ce priveşte influenţa acestei plante asupra greutăţii corporale. Toate studiile analizate au fost efectuate pe animale, unele au aratat că această plantă reduce greutatea corporală, iar altele că o creşte. Astfel, moringa nu poate fi recomandată pentru scăderea sau creşterea greutăţii corporale până când nu vor fi efectuate suficiente studii pe oameni.
Există câteva dovezi şi în ceea ce priveşte capacitatea acestei plante de a reduce anxietatea, de a creşte capacitatea de memorare şi de a atenua durerea.
De asemenea, moringa oleifera are proprietăţi antibacteriene şi antivirale, în special împotriva virusului hepatitei B (teste efectuate in vitro).
Cremele faciale ce conţin 3% frunze de moringa oleifera şi care au fost aplicate de două ori pe zi timp de trei luni (iarna) au menţinut pielea într-o stare bună pe toată perioada iernii.
Moringa şi cancerul
Cercetările preliminare (efectuate pe animale şi in vitro) arată că această plantă poate avea efecte benefice în cazul cancerului ovarian, însă va mai trece destul timp până când cercetătorii vor determina dacă moringa este eficientă sau nu şi până cand vor stabili dozele şi modul de administrare.
Această plantă are efecte benefice şi în cazul cancerului cervical şi a celui pancreatic putând reduce viabilitatea celulelor canceroase şi viteza cu care se răspândesc (teste efectuate in vitro). Efecte similare au fost observate şi în cazul cancerului de colon (test efectuat pe şobolani).
Totuşi, această plantă nu a fost testată clinic pe oameni pentru a determina eficienţa ei în prevenirea şi tratarea cancerului şi conform celor menţionate în cadrul secţiunii efecte secundare, consumul de produse ce conţin această plantă (peste cantităţile prezentate mai jos) poate avea efecte secundare grave, inclusiv creşterea riscului de a dezvolta cancer. Astfel, nu recomandăm utilizarea acestei plante în cazul persoanelor care sufera de cancer fără consultarea unui medic specialist.
Efecte secundare
Părţile superioare ale acestei plante (frunze, fruct şi seminţe) sunt considerate relativ sigure, însă scoarţa de pe rădăcină şi rădăcina sunt considerate periculoase. Acestea conţin substanţe ce pot produce paralizie, contracţii uterine, dezechilibru enzimatic, afecţiuni hepatice şi renale şi deces.
Nu este recomandată utilizarea acestei plante în timpul sarcinii şi alăptarii, în special a produselor ce conţin scoarţă, flori sau rădăcină (acestea pot duce la pierderea sarcinii).
Anumite părti ale plantei, în special rădăcina, au efecte contraceptive puternice şi din această cauză nu sunt recomandate femeilor care doresc să rămână însărcinate. Aceasta este utilizată în mod tradiţional şi pentru a induce avorturi spontane în primele etape ale sarcinii. Doze de 175 mg / kgc de frunze de moringa, administrate timp de 5-10 zile, au provocat avorturi în cazul tuturor şobolanilor testaţi.
Nu exageraţi cu cantitatea utilizată pentru că nu au fost efectuate suficiente studii care să arate că această plantă este sigură 100%. Dozele depind de mai mulţi factori precum vârsta, greutatea corporală, starea de sănătate etc. şi trebuie să consultaţi un medic specialist înainte de utilizare.
Extractul de moringa consumat în cantitate mai mare decât valorile de mai jos poate produce mutaţii (conform unor studii preliminare) şi implicit cancer şi astfel vă recomandăm să consumaţi o cantitate mai mică pentru a nu risca.
– 1.6-2.2 g / zi pentru o persoană de 68 kilograme;
– 2.1-2.9 g / zi pentru o persoană de 91 kilograme;
– 2.7-3.6 g / zi pentru o persoană de 113 kilograme;
Concluzii
Avand în vedere cele menţionate anterior putem spune ca moringa oleifera, în special extractul de frunze, are influenţă benefică asupra organismului şi că studiile preliminare arată că aceasta poate preveni sau trata anumite afecţiuni. Totuşi, aceasta nu este un supliment minune ce poate preveni şi trata orice.
De asemenea, chiar dacă exista multe studii cu privire la efectele acestei plante asupra organismului, acestea sunt foarte greu de comparat pentru că suplimentele utilizate provin din foarte multe surse (ţări). Cantitatea de substanţe benefice din moringa oleifera diferă foarte mult de la o ţară la alta, de la un an la altul, de la un tip de sol la altul etc. De asemenea, nu există un proces standardizat prin care aceasta să fie crescută, recoltată şi procesată şi astfel este posibil ca anumite produse să fie eficiente şi altele nu.
În plus, utilizarea moringa în scop terapeutic nu poate fi recomandată decât după elaborarea unor studii care să determine eficienţa, dozele, modul de administrare şi siguranţa acestei plante.
Nu trebuie uitate nici informaţiile prezente în secţiunea efecte secundare pentru că această plantă poate avea în anumite cazuri efecte adverse grave.
Înainte să consumaţi produse ce o conţin trebuie să consultaţi un medic specialist.
Suna extraordinar, dar medicul care e specializat in astfel de suplimente alimentare unde il gasim?
Tocmai am vazut zilele trecute un articol cu un domn care dupa trei luni de ceai verde a decedat.
România are destui medici specialiști. Trebuie doar să căutați medici echilibrați.
Medici echilibrati care să aibă ce specialitate? Eu dacă mă duc la medicul de familie mi-ar spune: n-am auzit, habar n-am, nu stiu… deci nu recomand