Nalba mare (Althea officinalis) este o plantă utilizată de peste 2000 de ani atât ca aliment cât și ca medicament. Se găsește în Europa, Asia și în anumite regiuni din America de Nord.

Romanii, chinezii, egiptenii și sirienii o utilizau ca aliment, iar arabii utilizau frunzele pentru a reduce iritațille de la nivelul pielii.

Atât rădăcina cât și frunzele de conțin o substanță gumată numită mucilagiu. Atunci când este amestecată cu apă formează un gel ce este apoi utilizat pentru pansarea gâtului și stomacului în scopul reducerii inflamației. Gelul este utilizat și pe pielea crăpată.

nalba mareEfectele nalbei
Puține studii eu evaluat efectele asupra oamenilor, majoritatea utilizărilor venind din folosirea tradițională, pe parcursul a câteva mii de ani.

Totuși, un studiu recent a confirmat că produsele din nalbă mare ajută la calmarea mucoaselor iritate din cauza astmului, bronșitei, răcelii comune, tusei, bolii Crohn, colitei ulcerative, indigestiei, ulcerelor gastrice.

Același studiu a confirmat și faptul că nalba diminuează inflamațiile de la nivelul pielii.

Produsele obținute din această plantă mai sunt utilizate și pentru diverse afecțiuni ale cavității orale (inflamații, prima dentiție etc.).

Părțile plantei utilizate în scop medicinal sunt frunzele și rădăcina. În prezent se analizează și utilizarea florilor în scop medicinal.

Forme disponibile
Produsele ce conțin nalbă mare pot fi găsite sub diferite forme – frunze uscate, extracte, tincturi, rădăcină uscată, capsule, unguente, creme, ceai și sirop de tuse.

Dozele sunt specifice fiecărui produs și sunt în general menționate de producători pe ambalaj sau prospect.

Efecte adverse, interacțiuni și contraindicații
Nalba este considerată relativ sigură. Nu au fost raportate efecte adverse, exceptând un efect laxativ ușor. Se pare că este sigură și în timpul sarcinii și alăptării, însă nu sunt informații suficiente și cred că nu trebuie să riscați. Întrebați un medic dacă doriți să o utilizați în cele două situații.

Preparatele ce o conțin pot diminua glicemia și astfel persoanele cu diabet trebuie să consulte medicul înainte de a consuma nalbă.

Pentru că formează un pansament la nivelul mucoaselor aceasta poate impiedica absorbtia unor medicamente. Pentru a evita această problemă este recomandat să consumați nalba cu câteva ore înainte de a lua celelalte medicamente.

Această plantă poate crește cantitatea de litiu din organism și astfel poate crește riscul de efecte secundare.

După cum vedeți nu există prea multe dovezi științifice care să arate că produsele obținute din nalbă au efecte benefice asupra oamenilor, însă având în vedere că se pare că nu are efecte secundare grave puteți să le încercați în cazul afecțiunilor ușoare.

În toate cazurile ar trebui să consultați un medic pentru a vedea dacă este indicat să utilizați această plantă sau dacă există tratamente mai eficiente.

Surse
nih.gov
umm.edu
webmd.com

Print Friendly, PDF & Email