Fructo-oligozaharide (FOS)
Fructo-oligozaharidele sunt un tip unic de carbohidrați solubili și nedigerabili (fibre) ce se găsesc în mod natural în foarte multe legume și fructe.
Se mai numesc și oligofructoză, oligofructan, oligozaharide. Din moment ce acestea sunt nedigerabile trec prin sistemul digestiv fără modificări semnificative.
Unicitatea lor se manifestă în momentul ajungerii la nivelul colonului unde sunt utilizate în mod selectiv de bacteriile benefice (bifidobacterii, etc.) pentru înmulțire și dezvoltare.
O populație microbiană sănătoasă influențeaza digestia, absorbția substanțelor nutritive, eliminarea toxinelor și sistemul imunitar. În acest context fructo-oligozaharidele pot furniza importante beneficii persoanelor cu o floră intestinală necorespunzătoare.
Bacteriile benefice prezente la nivelul tractului digestiv se numesc probiotice iar fructo-oligozaharidele, care influenteaza benefic activitatea acestora, se numesc prebiotice.
Pentru că aceste prebiotice nu sunt digerabile furnizează aproape zero calorii. Fructo-oligozaharidele sunt folosite și ca îndulcitori hipocalorici, având 50% din puterea de îndulcire a zahărului.
Datorită acestor proprietăți oligozaharidele sunt sigure și pentru persoanele ce suferă de diabet. În afară de folosirea lor ca supliment alimentar fructo-oligozaharidele sunt adăugate și în diferite alimente tocmai datorită proprietăților mentionate mai sus (gust dulce cu zero calorii + efecte benefice).
În urma studiilor efectuate pe animale aceste prebiotice au scăzut semnificativ nivelul de trigliceride și sensibil nivelul de colesterol. Totuși, aceste beneficii nu au fost studiate suficient pe oameni și nu este corectă recomandarea folosirii FOS în controlul nivelului de lipide din organism.
Deși FOS se găsesc în mod natural în fructe și legume, mare parte din cantitatea folosită la nivel mondial este obținută prin tratarea enzimatică a glucozei.
Efectele secundare ale consumului de FOS
Doze prea mari de fructo-oligozaharide (diferă de la individ la individ) pot produce fermentare crescută la nivelul colonului, ceea ce produce flatulență și/sau diaree.
Rolurile fructo-oligozaharidelor
– FOS este o sursă alimentară ce stimulează în mod selectiv dezvoltarea bifidobacteriilor prezente la nivelul colonului. Această proprietate a FOS limitează numarul de bacterii dăunătoare prezente în această regiune a sistemului digestiv.
Un studiu de mici dimensiuni efectuat pe persoane vârstnice ce au consumat zilnic timp de două săptămâni 8 grame de FOS, a arătat că numarul bacteriilor benefice a crescut de zece ori față de cel initial.
Fructo-oligozaharidele sunt fibre alimentare și influențează benefic tranzitul intestinal.
În studiile efectuate pe animale FOS stimulează absorbtia mineralelor ca fier, calciu, fosfor și magneziu.
Deși se consideră că FOS stimuleaza doar dezvoltarea bifidobacteriilor, anumite cercetări arată că acestea stimulează și dezvoltarea lactobacililor.
Surse alimentare
Cele mai importante surse de oligozaharide sunt: bananele, anghinarea, ceapa, usturoiul, grâul și orzul. Totuși, cantități terapeutice nu pot fi obținute din surse alimentare și trebuie folosite suplimentele nutritive. Acest lucru nu înseamnă că FOS prezente în alimentele de mai sus nu aduc beneficii organismului.