Banuiesc că aproape toate persoanele din România au auzit numai de bine de ouale de prepeliţă. Ţin să îi felicit pe cei care au ajuns pe această pagină prin intermediul motoarelor de cautare pentru că acest lucru înseamnă că există şi persoane care verifică informaţiile şi nu le iau de bune pentru că aşa a zis mama, bunica, vecina, ziarul x etc.

Acest articol a pornit de la faptul că multe persoane cunoscute mie urmează “cure” pe bază de ouă de prepeliţă, în scopul tratării diferitelor afecţiuni ce pot să apară pe parcursul vieţii, inclusiv nivelul mare de colesterol.

Astfel, am încercat sa aflu cat mai multe despre acest “aliment minune”, cum este numit în foarte multe cazuri, în special de producătorii sau comercianţii de ouă de prepeliţă.

oua de prepelitaSurpriza a fost că aceste date aproape că nu există. Nu am gasit nimic bazat pe date ştiinţifice care să ateste faptul ca ouăle de prepeliţă sunt net superioare celor produse de gaini şi nici că acestea ar avea proprietăţi extraordinare.

Printre puţinele date credibile ce au putut fi utilizate pentru realizarea acestui articol au fost cele din baza de date USDA. Aceasta conţine date despre valoarea nutritivă a 7 – 8 mii de alimente.

Astfel, mai jos găsiţi un tabel comparativ ce conţine valorile nutritive pentru ouăle de găină şi pentru cele de prepeliţă. Valorile din tabel se raportează la 100 grame de produs. Pe ultima coloană puteţi vedea care sunt diferenţele dintre cele două tipuri de ouă. reprezintă un plus pentru ouăle de prepeliţă, iar  un minus. Unde există mai multe semne efectul pozitiv sau negativ este mai puternic decât nivelul anterior.

Tabel comparativ – ouă de găină – oua de prepeliţă /100 grame
Nutrient
UM
Ouă de găină
Ouă de prepeliţă
Negative/pozitive ouă de prepeliţă
g
76.15  74.35  –
Energie
kcal
143 158              
g 12.56    13.05              √
g 9.51 11.09
g 0.72 0.41  
g  –
mg 56 64
mg 1.75 3.65 √ √
mg 12 13
mg 198 226
mg 138 132 ↓ 
mg 142  141
mg 1.29  1.47
mg 0.072 0.062
mg 0.028 0.038
µg 30.7 32.0
µg 1.1  –  ↓
mg
mg 0.040 0.130  √√
mg 0.457 0.790 √√
mg 0.075 0.150 √√
mg 1.533 1.761
mg 0.170 0.150   ↓  
µg 47 66  √√
mg 293.8 263.4  
mg 0.3  
µg 0.89  1.58  √√
UI 540 543  √
µg 9 10
µg
µg 503 369  ↓↓ 
mg 1.05 1.08
µg 2.0 1.4 ↓↓
µg 0.3 0.3  –
g 3.126 3.557  
g 3.658 4.324  √
g 1.911 1.324  ↓ 
g 0.038 NA  NA
g 0.026 NA  NA
mg 372  844   ↓ ↓ ↓
g 0.167 0.209  –
g 0.556 0.641  –
g 0.671 0.816  –
g 1.086 1.146  –
g 0.912 0.881  –
g 0.380 0.421  –
Cisteină g 0.272 0.311  –
g 0.680 0.737  –
g 0.499 0.543  –
g 0.858 0.940  –
g 0.820 0.835  –
g 0.309 0.315  –
g 0.735 0.762  –
g 1.329 1.294  –
g 1.673 1.662  –
g 0.432 0.434  –
g 0.512 0.518  –
g 0.971 0.992  –

După cum aţi remarcat din tabel, ouăle de prepeliţă conţin în general mai mulţi nutrienţi decât ouăle de găină şi în câteva cazuri diferenţa este semnificativă (fier, B2, B3, B9, B12). În foarte multe cazuri, diferenţa, pozitivă sau negativă, este neglijabilă şi astfel nu poate avea un impact semnificativ asupra sănătăţii.

Exista şi trei cazuri în care ouăle de găină sunt net superioare celor de prepeliţă (luteină şi zeaxantină, vitamina D şi colesterol).

Concluzia generală este ca ouăle de prepeliţă sunt mai sănătoase decât cele de găină, însă fără să comparăm cantitatea de colesterol conţinută de cele două tipuri de ouă.

Dacă introducem şi acest factor în comparaţia noastră nu mai sunt aşa de sigur care este mai sănătos. Trebuie să ţinem cont că oul de găină este deja considerat o sursă foarte importantă de colesterol. Ce putem atunci spune despre ouăle de prepeliţă care conţin o cantitate de colesterol de aproximativ 2.25 ori mai mare?

Dupa cum am spus în acest articol, noi studii au arătat că ouăle de găină, dacă sunt consumate cu moderaţie, au mult mai multe avantaje decât dezavantaje. Totuşi, în ceea ce priveşte riscul de apariţie a afecţiunilor cardiovasculare, nu cred că o “cură” cu ouă de prepeliţă sau consumul regulat poate aduce beneficii. Sunt convins ca un consum regulat de ouă de prepeliţă are efecte negative asupra sistemului cardiovascular.

Mulţi probabil mă vor contrazice spunând ca au urmat o astfel de “cura” şi nivelul de colesterol a scazut. Puţin probabil să se întâmple acest lucru din cauza consumului de ouă de prepeliţă. Spun acest lucru pentru că în general persoanele care doresc scăderea nivelului de colesterol, în paralel cu o “cură” cu ouă de prepeliţă, renunţă şi la alte surse de colesterol din alimentaţie şi încearcă să urmeze o dietă echilibrată, ceea ce conduce la scăderea nivelului de colesterol, urmata de atribuirea eronată a acestui efect “curei” cu ouă de prepeliţă.

În această categorie se încadrează persoanele norocoase pentru că dacă vă uitaţi pe forumuri şi eliminaţi postările comercianţilor, producătorilor etc. veţi observa că există destule persoane care susţin că dupa o astfel de “cură” nivelul de colesterol a crescut.

De asemenea, confuzia poate fi generată şi de faptul ca 4-5 ouă de prepeliţă au greutatea unui ou de găină mare (50 grame) şi astfel există iluzia că dacă în timpul unei “cure” consumi doar 4-5 oua de prepeliţă pe zi este mai bine decât să consumi un ou de găină. Greşit! Acestea conţin colesterol cât 2-3 ouă de găină şi conform recomandărilor prezente în articolul menţionat anterior nu este recomandat consumul a mai mult de un ou de găină pe zi (în cazul persoanelor sănătoase).

Un alt aspect negativ al consumului de ouă de prepeliţă este faptul că recomandarea este ca acestea să fie consumate crude. Riscul contaminării cu salmonella este foarte scăzut, însă dacă avem în vedere că producţia în masă a produselor alimentare a adus doar dezavantaje, inclusiv în ceea ce priveşte siguranţa alimentară, şi că situaţia se înrăutăţeşte, consumul de ouă crude (nu contează tipul) reprezintă un risc inutil şi nu recomandăm această practică.

În acelaşi timp, albuşul crud inhibă absorbţia biotinei (vitamina H).

Pentru a finaliza acest articol care deja a devenit prea lung vă spun pe scurt recomandările mele:

– consumaţi ouă de găină pentru că sunt foarte sănătoase, însă nu mai mult de un ou pe zi (maxim trei patru ouă pe săptămână pentru diabetici şi persoane cu un nivel ridicat de colesterol);

– consumaţi ouă de prepeliţă cu moderaţie, în special în cazul în care aveţi un nivel ridicat de colesterol;

– nu consumaţi ouă crude;

– nu luaţi de bune toate informaţiile găsite în presă (scrisă sau online) şi încercaţi să găsiţi surse de încredere (nu publicaţii de scandal sau alte ziare “de pe la noi” ci publicaţii ştiinţifice).

Dacă deţineţi / găsiţi informaţii relevante în ceea ce priveşte subiectul acestui articol nu ezitaţi să le transmiteţi utilizând formularul de mai jos sau formularul de contact.

Surse
USDA
mayoclinic.org
colostate.edu

Print Friendly, PDF & Email