Pentru cititorii nerăbdători, care doresc să afle repede răspunsul, pot spune că pastilele / produsele de slabit și efectele lor „miraculoase” sunt mai mult o înșelăciune decât un miracol și de multe ori inutile. Acum să vedem și de ce.

O alimentație sănătoasă și mai multă mișcare sunt elementele de bază ale slăbitului durabil.

Totuși, anumite persoane pot slăbi mai ușor dacă utilizează pastile de slăbit vândute pe bază de rețetă, însă acestea trebuie să se concentreze și pe dietă și exerciții fizice în timpul tratamentului. Aceste medicamente nu pot fi administrate tuturor, ele fiind prescrise de obicei doar persoanelor cu  indexul masei corporale peste 30 sau celor cu IMC mai mare de 27 și care au o afecțiune produsă de greutate (de exemplu –  diabet de tip 2 sau tensiune crescută).

alimentatie echilibrataTentația de a pierde în greutate repede este foarte mare și multe persoane nu-i pot rezista. Sunt oare pastilele de slăbit (în toate formele lor) eficiente în pierderea în greutate sau doar în golirea portofelului? Sunt acestea o opțiune sigură? Răspunsurile le puteți găsi în informațiile de mai jos, citind detalii despre Forskolin Active, dar și în celelalte resurse prezente în secțiunea sfaturi pentru consumatori.

Visul fiecărei persoane care a încercat sau încearcă să scape de câteva kilograme este pastila magică ce „topește” în doar câteva zile kilogramele în plus. O astfel de soluție nu există, cel mai eficient mod de a pierde kilogramele în plus și de a rămâne la greutatea dorită fiind schimbări ale modului de viață (o dietă sănătoasă, cu un conținut caloric adaptat la necesarul organismului, cu multe fructe și legume și exercițiile fizice).

Pastilele / produsele pentru slăbit (cu rețetă, fără rețetă, naturiste sau alte suplimente alimentare – vezi aici mai multe variante) sunt cel mult un instrument ce poate facilita (grăbi) pierderea în greutate în cazul persoanelor cu un stil de viață sănătos.

Există foarte puține pastile / produse de slăbit care au în spate studii care să le susțină și chiar și cele care au, de multe ori sunt susținute de studii slab elaborate, cu rezultate nesemnificative din punct de vedere medical, date insuficiente pentru a putea ajunge la o concluzie etc. Cel mai bine studiate sunt pastilele de slabit eliberate pe bază de rețetă, însă acestea sunt aplicabile doar în anumite cazuri și nu sunt lipsite de efecte adverse.

Efectele secundare ale pastilelor / produselor de slăbit
Lipsa studiilor, dar și calitatea acestora, reprezintă o piedică destul de importantă în evaluarea siguranței pastilelor / produselor pentru slăbit. În plus, dacă ceva este natural nu înseamnă că este și sigur. Orice substanță care poate produce un efect benefic este capabilă să producă și efecte secundare.

Este foarte important să fiți conștienți de efectele secundare ale pastilelor /produselor de slăbit. Majoritatea produselor de acest tip diminuează pofta de mâncare sau stimulează arderile și pot produce diferite afecțiuni gastrointestinale, hepatice, renale, reacții alergice și pot influența ritmul cardiac. De asemenea, există și produse pentru slăbit care împiedică absorbția grăsimilor, ceea ce conduce la o absorbție slabă a unor nutrienți esențiali.

În plus, suplimentele alimentare nu sunt supuse unui proces riguros de verificare precum medicamentele. În cazul suplimentelor alimentare producătorul este singurul care răspunde de siguranța și de eficiența acestora. Doar în cazul în care sunt raportate efecte secundare de către consumatori se trece la verificarea suplimentului care le-a produs.

Faptul că suplimentele nu sunt testate și nici aprobate de autorități este destul de puțin cunoscut. De exemplu, un studiu efectuat în 2008 în SUA a arătat că aproape 55% din consumatorii de pastile de slăbit credeau că acestea sunt testate de FDA înainte de a fi comercializate.

În plus, FDA a făcut publică o listă cu 69 de suplimente pentru slăbit ce conțineau laxative, diuretice, medicamente pentru slăbit eliberate pe bază de rețetă, medicamente retrase de pe piață, medicamente pentru tratarea crizelor, pentru tratarea tensiunii arteriale, antidepresive și alte medicamente. Toate acestea nu erau prezente pe etichetă (numărul este mult mai mare dacă ne raportăm la un interval de timp mai mare).

Ingredientele „secrete” ale acestor suplimente nu sunt singura problemă. Din cauza lipsei studiilor în domeniu sunt introduse pe piață diverse produse pentru slăbit periculoase (chiar dacă eticheta menționează toate ingredientele). De exemplu, ephedra, cunoscut și sub numele de ma huang, este un ingredient ce a fost utilizat în produse pentru slăbit. Acesta a fost retras de pe piața americană în 2004 din cauza posibilelor efecte adverse precum modificări ale dispoziției, hipertensiune, ritm cardiac neregulat, crize și infarct miocardic.

Un alt exemplu de supliment pentru slăbit potențial periculos este portocala amară. Aceasta este comercializată de mulți ca fiind un înlocuitor al ephedrei. Portocala amară conține un compus similar cu cel conținut de ephedra și poate avea aceleași efecte secundare.

Sfaturi pentru consumatori
În cazul în care nu ați fost convinși de acest articol să nu consumați pastile / produse pentru slăbit ar trebui măcar să vă asigurați că achiziționați „ce trebuie”. Mai jos puteți găsi câteva aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați suplimente alimentare.

Începem cu două trimiteri către două articole scrise anterior de mine despre cum să alegi suplimentul alimentar potrivit pentru tine și cum să identifici suplimentele bune.

De asemenea, FDA menține o bază de date cu produse pentru slăbit ce au fost descoperite ca fiind contaminate cu acele ingrediente „secrete” menționate mai sus. Această bază de date este foarte importantă pentru că multe suplimente comercializate în România sunt produse în SUA sau în alte țări.

Și acum câteva sfaturi punctuale:
– cercetați înainte de a cumpăra;

– întrebați un medic specialist (vedeți să fie specialist și din punct de vedere al cunoștințelor nu doar al diplomei);

– dacă produsul pare a fi miracolul căutat și nu vă vine să credeți că ați găsit ceea ce visați de mult timp – mai reflectați puțin înainte să alergați să îl comandați;

– fiți atenți la semnale de avertizare precum:

  •   promiterea unei slăbiri rapide (de exemplu 5 kg într-o săptămână)
  •   utilizarea cuvintelor garantat, decoperire științifică extraordinară, sigur 100%;
  •  eticheta este într-o altă limbă;
  •  produsul este promovat prin diferite metode de spam (inclusiv e-mail);
  • produsul este prezentat ca alternativă la produse ce se eliberează cu rețetă sau care sunt considerate medicamente și nu suplimente;
  • produsul conține expresia demonstrat / testat clinic, dar nu există referire la studiu/studii sau chiar dacă există acesta/acestea sunt  slab elaborate etc.;
  • studiile au perioadă foarte scurtă (câteva săptămâni) – această perioadă nu poate garanta că după încetarea administrării veți rămâne la greutatea atinsă și de multe ori nu se pot evalua bine efectele adverse;
  • produsul este promovat prin diverse testimoniale (în general postate chiar de comerciant sau furnizate de producător).

Concluzii
Singura metodă eficentă de scădere și menținere a greutății este menținerea unui stil de viață sănătos.

Dacă vă este greu să faceți acest lucru singuri încercați să mergeți la un nutriționist care să va ghideze, susțină și care să vă ia la întrebări atunci când săriți peste ceea ce a zis el.

Dacă totuși doriți să utilizați pastile / produse de slăbit urmați cât mai multe recomandări prezente în acest articol.

Întrebați un medic specialist despre produsul pe care doriți să îl utilizați.

În general aceste produse conduc la pierderi în greutate doar pe perioada administrării (dacă produc) și pentru menținerea greutății dorite consumatorul trebuie să dezvolte și obiceiuri sănătoase.

Pentru că în general suplimentele vin cu mai multe riscuri decât alimentația corespunzătoare și exercițiile fizice, acestea trebuie consumate doar atunci când beneficiile depășesc riscurile.

Ce trebuie să rețineți este că pastilele de slabit nu sunt absolut necesare decât în foarte puține cazuri și că trebuie să le evitați și să aveți un stil de viață sănătos (dacă nu vă aflați în categoria celor care din punct de vedere medical chiar au nevoie de ele).

Surse
fda.gov
health.com
webmd.com
webmd.com
ucdavis.edu
mayoclinic.org
mayoclinic.org

Print Friendly, PDF & Email