Prebioticele, ca și probioticele, sunt elemente importante atunci când este vorba de o sanatate de fier.

Prebioticele sunt, de cele mai multe ori, fibre numite oligozaharide ce nu pot fi digerate de sistemul nostru digestiv.

Chiar dacă nu sunt digerate, acestea contribuie la dezvoltarea bacteriilor benefice.

Prebioticele sunt termostabile și rămân intacte dacă sunt supuse coacerii.

Surse prebiotice

Cele mai cunoscute prebiotice sunt:
inulina
fructo-oligozaharide (FOS)
– galactooligozaharide (GOS)

Diferența dintre prebiotice și probiotice
Prebioticele sunt fibre ce favorizează dezvoltarea bacteriilor bune și au efecte benefice asupra florei intestinale.

Probioticele sunt microorganisme ce se găsesc în alimentele pe care le consumăm, rămân intacte în timpul digestiei și apoi ajung la nivelul intestinelor, unde participă la descompunerea alimentelor.

Efectul prebiotic
Efectul prebiotic reprezintă creșterea activității bacteriilor benefice prezente la nivelul intestinelor.

Prebioticele stimulează dezvoltarea bacteriilor benefice ca bifidobacteria, lactobacillus și astfel împiedică dezvoltarea bacteriilor patogene.

Beneficiile consumului de prebiotice
După ce sunt consumate, prebioticele ajung la nivelul intestinului gros și favorizează dezvoltarea bacteriilor benefice.

Datorită prebioticelor crește volumul materiei prezente în intestinul gros și astfel crește li frecvența eliminarii acesteia.

Datorită acestui efect, prebioticele previn constipația și ajută persoanele ce suferă de această afecțiune.

În lipsa prebioticelor absorbtia de calciu este redusă și astfel acestea favorizează absorbția calciului la nivelul colonului și reduc șansele de apariție a osteoporozei.

Diferite studii au arătat că prebioticele pot ajuta la prevenirea cancerului. Cercetările continuă, dar există așteptări mari în ceea ce priveste capacitatea prebioticelor de a preveni diferite tipuri de cancer.

Pentru că prebioticele nu sunt absorbite, acestea pot fi consumate de diabetici fără să fie afectat nivelul de glucoză din sânge sau nivelul de insulină.

Diabeticii trebuie însă să fie atenți pentru că alimentele ce conțin prebiotice pot conține și alte glucide ce pot afecta starea lor de sănătate.

Prebioticele pot ajuta persoanele ce suferă de diabet pentru că acestea încetinesc absorbția nutrienților și astfel pancreasul produce insulină într-un ritm constant, nivelul de glucoză din sânge crescând treptat și nu brusc.

Surse de prebiotice
Prebioticele se gasesc în multe legume, fructe și cereale. Alimentele cu cel mai mare conținut de prebiotice sunt: usturoi, ceapa, papadie, sparanghel, praz, anghinare, banane, hrean și tărâțe de grau.

Pentru a beneficia de efectele benefice ale prebioticelor trebuie să consumați 3 – 4 fructe și 3 – 4 legume pe zi.

Prebioticele ameliorează semnificativ starea de sănătate a persoanelor în vârstă, copiilor și adulților ce suferă de diverse boli digestive si diabet.

În cazul persoanelor sănătoase adăugarea de prebiotice în alimente nu a avut efecte semnificative.

Tot ce trebuie să faceți pentru a beneficia de efectele prebioticelor este să consumați legumele și fructele prezente în lista de mai sus.

Print Friendly, PDF & Email