Propolisul este un produs apicol cu o compoziție complexă, fiind format din peste 300 de compuși chimici diferiți. Dintre aceștia foarte mulți sunt și activi biologic.

Albinele colectează constituenții propolisului din plantele din zonă și le utilizează pentru sigilarea găurilor, netezirea pereților interni, acoperirea corpurilor intrușilor morți etc.

Propolisul neprocesat (luat direct din stup) conține în general 30% ceară, 50% rășini și balsam vegetal, 10% uleiuri esențiale / aromatice, 5% polen și 5% alte substanțe.

albina hipsterTotuși, acest tip de propolis nu este în general disponibil în comerț, cel din magazine fiind diferit (este extras / procesat prin diferite metode).

Propolisul conține și vitamine (B1, B2, B6, C, E, acid nicotinic și acid folic), minerale (calciu, magneziu, fier, cupru, zinc, mangan, nichel, cobalt, vanadiu și stronțiu), enzime, steroizi, alcool etc.

Acesta este una dintre cele mai bune surse de polifenoli, în special flavonoide. Principalele flavonoide sunt luteolina, quercetina, apigenina, rutina, hesperitina.

A fost utilizat în scop medicinal încă de acum 2500 de ani de greci, asirieni și egipteni. Acesta mai este utilizat și în prezent pentru ameliorarea / tratarea multor afecțiuni. Mai jos puteți vedea care sunt afecțiunile pentru care există dovezi (în anumite cazuri limitate) cu privire la eficiența propolisului în ameliorarea / tratarea lor.

Efectele benefice ale propolisului
Principalii compuși activi biologic din propolis sunt flavonoidele, acizii fenolici și esterii lor.

Aproape toate efectele benefice ale acestuia, inclusiv efectul antiinflamator, antioxidant și imunomodulator, sunt atribuite compușilor de mai sus.

În funcție de compoziție poate avea multe efecte benefice – antiinflamator, antioxidant, imunomodulator, antimicrobian, anticancerigen, cardioprotector, hepatoprotector etc.

În cadrul studiilor s-a observat că poate fi eficient în tratarea afecțiunilor produse de herpes simplex tipurile 1 și 2 atunci când este aplicat un unguent ce conține 3% propolis (Herstat sau ColdSore-FX). Acesta scade timpul de vindecare și reduce durerea produsă de herpes simplex.

Anumite studii au arătat că acesta poate chiar să fie mai eficient decât tratamentul convențional cu aciclovir 5%.

Un alt studiu a arătat că utilizarea unei ape de gură cu propolis reduce timpul de vindecare, scade durerea și inflamația în cazul persoanelor care au suferit o intervenție chirurgicală la nivelul cavității bucale.

Printre efectele observate în cadrul studiilor se numără și capacitatea propolisului de a ameliora / trata / preveni și alte afecțiuni ale cavității bucale (în principal cele produse de microorganisme).

Cercetări preliminare arată că un extract specific (Propolisina) poate vindeca giardioza mai eficient decât tratamentul convențional cu tinidazol.

Tot studii preliminare au arătat că poate fi utilizat ca antimicrobian, dar și pentru grăbirea vindecării în cazul arsurilor minore.

Mai poate fi de ajutor și în cazul infecțiilor tractului respirator și vaginitei.

Câteva dovezi indică și faptul că are capacitatea de a diminua colesterolul LDL și tensiunea arterială și crește colesterolul HDL, însă dovezile sunt destul de limitate.

Datorită conținutului mare de flavonoide se studiază capacitatea acestuia de a preveni / trata diferite afecțiuni neurologice.

În ceea ce privește activitatea anticancerigenă a acestuia, artepillin C, o substanță extrasă din propolisul brazilian, a inhibat creșterea tumorilor, atât in vitro cât și in vivo.

Artepillin C nu este singurul compus cu efect anticancerigen din compoziția lui; mai există și un ester al acidului cafeic (CAPE), acid cinamic etc. Studiile au fost efectuate pe culturi celulare și animale. Nu au fost efectuate studii clinice pentru a verifica dacă efectele se mențin și în cazul oamenilor.

Efecte secundare, interacțiuni și contraidicații
Propolisul este în general sigur atunci când este utilizat conform instrucțiunilor furnizate de producător sau de un medic specialist.

Totuși acesta poate produce reacții alergice, în special în cazul persoanelor alergice la produsele apicole.

Dropsurile pot irita cavitatea bucală.

În cazul femeilor însărcinate sau care alăptează este indicăt să se evite utilizarea produselor ce îl conțin pentru că nu există suficiente informații referitoare la siguranța utilizării lor în aceste perioade.

Persoanele care suferă de astm sau urmează un tratament cu anticoagulante trebuie să discute cu medicul specialist înainte de a consuma produse ce îl conțin (poate înrăutăți astmul și subțiază sângele).

Concluzii
Există dovezi care arată că propolisul are multe efecte benefice, însă de multe ori aceste dovezi au fost obținute în urma unor studii efectuate pe culturi celulare și animale. Rezultatele lor nu se aplică întotdeuna și oamenilor. Sunt necesare studii clinice pentru verificarea lor.

Totuși, există dovezi suficiente în ceea ce privește caracterul antioxidant și antiinflamator al acestuia, efectul antimicrobian și capacitatea lui de a facilita vindecarea anumitor tipuri de răni.

Există totuși și o problemă – aceasta este reprezentată de lipsa standardizării (o cantitate cunoscută și fixă de compuși activi biologic).

Atfel, compoziția lui diferă de la un produs la altul, de la un an la altul, de la o zonă la alta, în funcție de plantele din regiune etc.  Inclusiv metoda prin care se extrage și modul de procesare poate influența compoziția chimică a acestuia și implicit proprietățile lui.

Pe piață pot exista atât produse cu o concentrație mare de compuși activi, dar și produse cu o concentrație foarte mică, uneori chiar nedetectabilă.

Astfel, utilizarea produselor cu propolis este o loterie. Este chiar posibil ca un produs eficient în trecut să nu mai fie eficient dacă este achiziționat dintr-un alt lot. Totuși, diferențele de la un lot la altul sunt mai mici decât de la un producător la altul și astfel dacă identificați un produs eficient este bine să rămâneți la el.

Surse
willey.com
waocp.org
webmd.com
researchgate.net

Print Friendly, PDF & Email