Rubidiu – rol, efecte și surse
Rubidiul este un metal argintiu, foarte moale. Acesta este unul dintre cele mai reactive metale din tabelul periodic – reacționează violent cu apa și oxigenul. Ia foc în contact cu apa, inclusiv cu cea din aer. Pentru că este foarte reactiv acesta trebuie ținut în ulei mineral sau într-un gaz inert.
A fost descoperit în 1861 de chimiștii germani Gustav Robert Kirchhoff și Robert Wilhelm Bunsen.
Efectele rubidiului asupra organismului
Rubidiul se găsește în sol, apă de mare și în organismul uman. În organism se găsesc aproximativ 360 mg de rubidiu, mai mult decât anumite microelemente esențiale.
Acesta este absorbit în proporție foarte mare de organism (aproximativ 90%). Se găsește în toate părție organismului, cantitatea cea mai mică fiind găsită în oase și dinți. Este eliminaat în special prin urină.
Din punct de vedere chimic seamănă cu potasiul. În anumite animale poate prelua rolul potasiului, însă în cazul oamenilor se pare că nu se comportă la fel.
În cazul animalelor s-a observat că un nivel mic de rubidiu afectează nivelul sodiului, potasiului, fosforului, calciului, magneziului, fierului, zincului și cuprului.
În cazul oamenilor nu este un mineral esențial, cel puțin conform studiilor existente (nu foarte multe).
Nici rolurile acestui element în organism nu au fost identificate foarte bine. Singurul rol identificat a fost – un ușor stimulator al metabolismului, probabil datorită asemănării cu potasiul.
Cel mai relevant și promițător efect al rubidiului este cel anticancerigen – în testele efectuate pe șoareci carbonatul de rubidiu diluat în apă distilată a condus la o limitare substanțială a dezvoltării tumorilor.
Efecte adverse
Este toxic dacă este ingerat în cantitate mare. Poate produce scădere în greutate, ataxie, nervozitate excesivă etc.
Are efecte negative mai puternice în cazul persoanelor care suferă de afecțiuni cardiace și de tulburări ale echilibrului electrolitic.
Se găsește în cantitate mai mare în carne, lactate, rădăcinoase, nuci braziliene etc.