Salată de andive
Salata de andive este o mâncare foarte sănătoasă, însă din cauza faptului ca andivele sunt uşor amărui nu toate persoanele o vor găsi şi gustoasă.
Aceasta se face în general cu fructe dulci, probabil pentru a masca gustul uşor amărui al andivelor, însă noi am încercat ceva mai clasic. Vom încerca să facem şi salate cu andive ce conţin şi fructe, însă acestea vor fi prezentate separat în cadrul altor articole.
Din tabelul de mai jos se poate observa că principala sursa de calorii din salata de andive este reprezentată de grăsimi (ca în cazul majorităţii salatelor), însă din cele 14 grame de lipide per porţie 9-10 provin din uleiul de măsline, un ulei considerat foarte sănătos dăcă este consumat cu moderaţie. Dacă doriţi să mai reduceţi din aportul caloric puteţi renunţa la uleiul de măsline sau la telemea (dacă aveţi alte surse bune de calciu şi proteine).
În general, o persoană sănătoasă care are o alimentaţie echilibrată nu are motive să elimine cele două ingrediente menţionate mai sus.
Dacă se elimină telemeaua reţeta devine utilă şi pentru vegetarieni.
Timp de execuţie 10-15 minute Complexitate redusă
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
187
|
Glucide
|
9.0 g
|
Proteine
|
6.3 g
|
Lipide
|
14 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru trei porţii de salată de andive
– 400 grame andive;
– un ardei roşu;
– ½ ardei verde;
– ½ legatură ceapă verde;
– pătrunjel (câteva frunze);
– o lămâie mică;
– 50-60 grame telemea de oaie;
– ulei de măsline 30 ml;
– sare (după gust);
– piper (după gust).
Mod de preparare
Se taie partea inferioară a andivelor şi se aruncă. Se spală partea superioară a acestora şi se toacă în funcţie de preferinţe (andivele pot fi tocate precum ceapa sau frunză cu frunză).
Se spală şi se toacă mărunt ardeiul şi se adaugă peste andive. La fel şi pătrunjelul şi ceapa verde.
Se stoarce o lămâie mică peste amestecul din vas şi se adaugă sarea, piperul şi uleiul de masline.
Peste amestecul din vas se adaugă telemeaua rasă şi se amestecă bine.
Din acest moment depinde de gusturile dumneavoastră (mai puteţi adauga sare, lămâie, piper, telemea etc.).
Costuri
Costurile pentru trei porţii de salată de andive sunt de aproximativ 6-7 RON (preţuri 2014).
Mod de servire
Salata de andive poate fi servită independent sau ca garnitură.