Salata de boeuf
Deşi este absolut delicioasă, nu îmi găsesc timp să prepar salată de boeuf decât în perioada sărbătorilor (Craciun, Paşte, Anul Nou).
Astfel, pentru mine salata de boeuf este ca un fel de mancare “festivă” :).
Pentru că este o mâncare în care se adaugă maioneză, această salată are un număr mare de calorii şi trebuie consumată cu moderaţie. Totuşi, dacă este consumată cu moderaţie, este o mâncare sănătoasă plină de vitamine, minerale şi proteine. Nu utilizaţi maioneză din comerţ (afectează gustul şi calitatea nutrienţilor şi conţine mulţi aditivi alimentari)!
Timp de execuţie 70-90 minute Complexitate medie
|
|
Valori nutritive/porţie
|
|
Calorii
|
310
|
Glucide
|
19 g
|
Proteine
|
9 g
|
Lipide
|
22 g
|
Valorile prezente în tabel sunt orientative
|
Ingrediente pentru 12 porţii
– un kg cartofi;
– 400 grame morcovi;
– o cutie mică de mazăre;
– trei ouă;
– o linguriţă muştar;
– 1/2 kg gogoşari + castraveţi muraţi (sau chiar puţin mai mult, în functie de gustul fiecăruia);
– 300-350 grame carne (pastramă de pui, carne de pui fiartă, etc.). Ştiu că se face cu carne de vită, însă mi se pare că iese mai bună aşa (este şi mai slabă);
– 250 ml ulei;
– o lămâie;
– sare;
– piper.
Mod de preparare salată de boeuf
Cartofii se fierb în coajă în apă rece cu sare (nu în acelaşi vas cu morcovii!).
Morcovii se fierb şi ei, separat, tot în coajă şi în apă rece.
Cartofii şi morcovii fierţi se curăţă şi se dau pe răzătoarea mare.
Murăturile se taie cubuleţe. Carnea se fierbe şi se taie (se fierbe doar dacă este crudă), de asemenea, cubuleţe.
Se amestecă toate ingredientele.
Se face o maioneză din două galbenuşuri crude şi un gălbenuş fiert, adaugând ulei mereu şi amestecând în acelaşi sens. Puteţi utiliza ca exemplu reţeta pentru maioneză de aici (este facută din doar două ouă), modificând doar numărul de ouă.
Pentru a nu se taia se poate pune de la început o linguriţă de muştar dulce şi un strop de lămâie.
Când maioneza este gata se amestecă cu legumele deja preparate. Mai puteţi adăuga sare şi piper după gust.
Se ornează după preferinţe şi se lasă la rece.
Costuri pentru 12 porţii
Costurile pentru 12 porţii de salată de boeuf sunt de aproximativ 18-20 RON (preţuri 2014).
Cartofii si morcovii NU se dau prin razatoare, se taie cubulete.
Daca suteti puturosi, nu va apucati de salata.
Perfect de acord! Nu folositi razatoarea la legumele fierte!