Personal, îmi place salata de vinete cu maioneză. Deşi din punct de vedere caloric nu este cea mai fericită variantă, din punct de vedere al gustului este absolut incomparabil.

Această mâncare este dezechilibrată din punct de vedere al raportului dintre glucide, lipide şi proteine, însă dacă este consumată în limitele indicate în acest articol (o porţie = maximum 100 grame) poate deveni o mâncare sănătoasă, cu un conţinut decent de antioxidanţi şi alţi nutrienţi.

Această mâncare trebuie consumată cu moderaţie, ocazional şi nu în fiecare zi sau săptămână.

Veţi spune ca puteţi alege alte mâncăruri mult mai sănătoase şi cu calorii mai puţine. Este adevărat, însă pentru cei care iubesc acest gen de preparate nu vad de ce nu ar introduce ocazional această mâncare în meniul lor.

Trebuie să ţineţi cont şi de faptul că mare parte din grăsimi nu sunt de origine animală ci vegetală (mult mai sănătoase) şi că această mâncare conţine şi o cantitate importantă de ceapă (un aliment foarte sănătos).

Totusi, nu exageraţi pentru că dacă mai socotiţi şi pâinea (ar fi bine sa utilizaţi pâine integrală) pe care puneţi această salată veţi vedea că numărul de calorii este destul de mare şi din această cauză trebuie consumată ocazional.

O variantă mult mai sănătoasă este salata de vinete fără maioneză, însă această reţetă o vom publica în articolele viitoare. Dumneavoastră alegeţi ce reţetă doriţi să faceţi.

Timp de execuţie 30-40 minute Complexitate medie
Valori nutritive/porţie
Calorii
214
Glucide
4.3 g
Proteine
   2 g
Lipide
  21 g
Valorile prezente în tabel sunt orientative

Ingrediente salată de vinete cu maioneză
– 1 pachet vinete coapte şi congelate (aproximativ 400-500 grame);
– 2 cepe medii/mari;
– 1/2 căpăţână usturoi;
– două ouă;
– aproximativ 200 ml ulei;
– sare;
– 1 linguriţă mustar;
– pătrunjel sau ardei muraţi (opţional).

Mod de preparare salată vinete cu maioneză
Pachetul de vinete se decongelează şi se toacă mărunt cu tocătorul de lemn.

Se începe o maioneză dintr-un gălbenuş crud şi un gălbenuş fiert, o linguriţă mustar şi frecate mereu cu ulei. Când maioneza începe să se prindă, pe lângă ulei, se adaugă treptat şi din vinetele tocate (lingură cu lingură, nu multe dintr-o dată).

Reţeta pentru maioneză o puteţi găsi aici.

La final, după ce se termina de înglobat toate vinetele în maioneză, se adaugă sare după gust, ceapa şi usturoiul tocate foarte mărunt.

Mie îmi place să ornez cu pătrunjel sau cu gogoşari muraţi, dar aici, fiecare îşi dă frâu liber imaginaţiei :).

salata de vinete cu maionezaCosturi pentru 10 porţii
Costurile pentru zece porţii de vinete cu maioneză sunt de aproximativ 7-9 RON (preţuri 2014).

Print Friendly, PDF & Email