Silimarina este un amestec de substanţe ce se comercializează ca supliment alimentar în scopul detoxifierii ficatului sau vindecării unor afecţiuni hepatice, biliare şi renale.

Silimarina reprezintă o parte importantă a seminţelor de armurariu (Silybum marianum – denumit online şi ciulinul laptelui / lapte de ciulin / ciulinul Mariei). De multe ori denumirea silimarină şi lapte de ciulin sau laptele ciulinului sunt utilizate pentru acelaşi produs.

Acest amestec de substanţe conţine şapte compuşi majori (în mare parte flavonoizi): taxifolina (taxifolin), silicristina (silychristin), silidianina (silydianin), silibina A şi B (silybin), izo-silibina A şi B (iso-silybin).

ciulinul laptelui sau silimarina sau armurariuAm menţionat şi denumirea în engleză pentru a face mai uşoară căutarea informaţiilor cu privire la aceşti compusi pentru că sunt trataţi în acest articol „la pachet” şi nu separat. Poate în articole viitoare vom încerca să acoperim şi aceşti compuşi (separat).

Extractul de ciulinul laptelui (armurariu) este folosit de câteva milenii pentru tratarea afecţiunilor hepatice, biliare şi renale, inclusiv hepatită, ciroză, icter etc.

Silimarina mai este folosită şi pentru protejarea ficatului de substanţe toxice, inclusiv muşcături de şerpi, înţepături de insecte, alcool şi ciuperci otrăvitoare.

În acest articol vom vedea ce efecte benefice ale silimarinei au fost dovedite ştiinţific şi care nu.

Efectele benefice ale silimarinei (extract de armurariu)
Principalul compus din silimarină este silibina, denumită şi silibinina. Totuşi, efectele silimarinei nu sunt atribuite doar silibinei ci şi celorlalţi compuşi.

Majoritatea efectelor benefice ale silimarinei au fost dovedite în cadrul studiilor pe animale. Studiile pe oameni au avut rezultate neconcludente, dar care lasă spatiu pentru cercetări ulterioare.

Totusi, chiar dacă rezultatele au fost neconcludente cu privire la anumite aspecte, unele studii au putut demonstra că silimarina este benefică în anumite cazuri.

Mai jos puteţi observa cele mai importante descoperiri în ceea ce priveşte efectele beneficele ale extractului de armurariu (silimarina).

Cele mai importante proprietăţi ale extractului de Silybum marianum (armurariu), descoperite în timpul studiilor, sunt caracterul antioxidant care combate acţiunea radicalilor liberi, proprietăţile antiinflamatorii şi capacitatea de a ajuta ficatul să se regenereze.

Alte efecte ale silimarinei
În ceea ce priveşte persoanele care suferă de ciroză sau hepatită produsă de consumul de alcool, studiile nu sunt concludente, însă mare parte arată că silimarina îmbunătăţeşte funcţia hepatică şi creşte speranţa de viaţă a persoanelor care suferă de afecţiunile menţionate mai sus.

Silimarina (extract de armurariu) a avut efecte benefice şi în cazul hepatitei C, însă au existat şi studii în care nu au fost găsite diferenţe între administrarea de silimarină şi placebo (medicament inactiv).

În cazul consumului de ciuperci otrăvitoare (Amanita phalloides), silimarina contracarează integral efectele acestor ciuperci dacă este administrată în maximum 10 minute de la ingerarea ciupercilor.

Dacă este administrată în primele 24 de ore reduce semnificativ leziunile hepatice şi creşte şansa de supravieţuire. Aceste date au fost obţinute în urma studiilor efectuate pe animale.

De asemenea, un produs (Iberogast, Medical Futures, Inc) ce conține rostopască, mentă, mușețel german, angelică, ciulinul laptelui, chimen, lemn dulce și roiniță reduce refluxul gastric, durerile abdominale, crampele, greață și vărsăturile, după 4 săptămâni de utilizare.

În ceea ce priveşte cancerul au fost efectuate diverse studii în laborator şi pe animale care au arătat că silimarina şi alti compuşi din acest tip de ciulin pot împiedica dezvoltarea celulelor canceroase.

Există şi câteva studii care arată că extractul de armurariu poate fi utilizat în loţiunile de plajă pentru a proteja pielea de efectele UV şi implicit pentru a preveni cancerul de piele.

Totuşi, aceste date trebuie confirmate în cadrul unor studii efectuate pe oameni şi nu doar în laborator sau pe animale.

Surse de silimarină (extract de armurariu)
Silimarina se găseşte în farmacii sub formă de extract lichid, tinctură, capsule ce conţin planta uscată (120-140 mg silimarină per capsulă) şi sub formă de complex silimarină-fosfatidilcolină.

Cercetările arată că ultima variantă (complexul cu fosfatidilcolină) este mai bine absorbită de organism. Fosfatidilcolina este o componentă importantă a membranelor celulare, ceea ce facilitează ataşarea compuşilor din silimarină la membrana celulară.

Efecte adverse
Silimarina (extract de armurariu / ciulinul laptelui / lapte de ciulin / ciulinul Mariei) are în general puţine efecte adverse care sunt de obicei uşoare precum diaree sau disconfort gastric. Anumite persoane pot avea reacţii alergice atunci cand ating armurariul.

Totuşi, există cazuri în care silimarina poate avea şi urmatoarele efecte negative: constipare, formare de cheaguri de sânge, febră, balonare, dureri de cap, insomnie, iritabilitate, dureri articulare, greaţă, tremurături, vomă, senzaţie de oboseală etc.

Contraindicaţii
Silimarina şi compuşii obţinuţi din armurariu nu trebuie utilizaţi de copii şi de femeile însărcinate sau care alăptează pentru că nu există studii care să arate că pot fi sigure în aceste situaţii.

Persoanele care au suferit de cancer indus de hormoni sau de alte afecţiuni produse de aceştia (inclusiv cancer de sân, uterin, ovarian şi de prostată) nu trebuie să consume produse din armurariu (ciulinul laptelui / lapte de ciulin / ciulinul Mariei).

De asemenea, persoanele alergice la muşeţel, crizanteme, gălbenele, coada şoricelului, anghinare, kiwi şi margarete trebuie să evite produsele din armurariu pentru că pot produce reacţii alergice puternice (şoc anafilactic).

Extractul de armurariu poate reduce glicemia şi nu trebuie consumat în acelaşi timp cu medicamente care au acelaşi efect.

Dacă urmaţi un tratament medicamentos consultaţi medicul specialist înainte de a consuma silimarină sau alţi compuşi obţinuţi din armurariu pentru ca aceştia pot interacţiona cu medicamentele sau cu modul în care organismul le metabolizează (în special cele metabolizate de sistemul enzimatic citocrom P450).

Concluzii
Multe studii (unele foarte slab realizate) au arătat că silimarina are diverse efecte pozitive (menţionate anterior), însă sunt necesare studii bine concepute pentru a spune cu certitudine că acestea sunt reale.

Noi nu recomandăm utilizarea de suplimente nutritive (inclusiv de silimarină) decât după consultarea unui specialist.

Având în vedere că efectele adverse sunt în general reduse şi dacă nu sunteţi o persoană alergică la silimarină sau la produse similare, puteţi încerca aceste produse pentru a vedea dacă au efect, însă doar după consultarea unui medic specialist. La primul semn de reacţie adversă opriţi consumul şi consultaţi  medicul.

După cum aţi observat în acest articol, cele mai multe efecte benefice ale extractului de seminţe de armurariu (silimarina) se manifestă la nivelul ficatului.

Totuşi, afecţiunile hepatice sunt foarte grave şi trebuie tratate sub îndrumarea unui specialist şi nu “după ureche”. Astfel, vă recomandăm ca în cazul unei afecţiuni hepatice să consultaţi un medic specialist şi să nu apelaţi la alte tratamente alternative găsite “pe net”.

Surse
vri.cz
nih.gov
nih.gov
umm.edu
mdpi.com
altmedrev.com

Print Friendly, PDF & Email